Nieuws
Patiënten melden hoofdpijn en duizeligheid door mebeverine
Bij het gebruik van het geneesmiddel mebeverine kunnen hoofdpijn en duizeligheid optreden. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Meldingen loskomende stukjes inhalatiecapsule
Tijdens het doorprikken van een inhalatiecapsule kunnen kleine stukjes van de capsule achterblijven in de inhalator en worden meegezogen. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Ouderenbond: apotheken moeten cash accepteren
Apothekers moeten verplicht worden contant geld te accepteren, vindt ouderenbond ANBO. Uit cijfers van de Nederlandsche Bank blijkt dat patiënten bij 12% van de apotheken alleen met pin kunnen betalen.
‘Burgers zien kansen voor zorgverlenende rol apotheker’
Burgers zijn niet altijd goed op de hoogte van wat de openbare apotheek hen kan bieden. Maar als ze zorg ontvangen van het apotheekteam, zijn ze over het algemeen tevreden. Dit betekent dat er kansen liggen om de rol van de apotheek in de eerstelijnszorg te versterken, blijkt uit onderzoek van Nivel en SIR, in opdracht van het ministerie van VWS.
Kuipers heeft stoppen verspilling medicijnen hoog op agenda staan
Door gepast voorschrijven en verstrekken, het ondersteunen van pilots voor heruitgifte en ruimte zoeken voor nieuwe wetgeving in Europa wil VWS-minister Ernst Kuipers het verspillen van geneesmiddelen tegengaan, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
Meer zorgverleners gebruiken digitale zorg
Meer zorgverleners maken gebruik van e-health, zoals beeldbellen en het digitaal controleren van medicatiegebruik. Ook kijken meer zorgverleners positief aan tegen de mogelijkheden van digitale zorg. Dat blijkt uit de E-healthmonitor van het RIVM, Nivel en het National eHealth Living Lab (NeLL).
ZIN: vergoed borstkankermiddel Enhertu na prijsverlaging
Het nieuwe geneesmiddel trastuzumab-deruxtecan (Enhertu) remt een agressieve vorm van borstkanker met ruim vijftien maanden bij patiënten die niet meer kunnen genezen. Het Zorginstituut Nederland adviseert het geneesmiddel, na een prijsverlaging van minstens 45%, te vergoeden uit het basispakket.
Farma ter Verantwoording daagt AbbVie voor rechter
Stichting Farma ter Verantwoording is een rechtszaak gestart tegen AbbVie wegens het maken van “buitensporige winsten” op blockbuster Humira (adalimumab). Volgens de stichting heeft het bedrijf het Nederlands zorgstelsel tussen 2004 en 2018 mogelijk € 1,2 miljard te veel in rekening gebracht.
Kuipers wil invloed uitoefenen op ontwikkeling nieuwe medicijnen
Voor 30% van de aandoeningen zijn in Nederland nauwelijks medicijnen op de markt verschenen sinds 1995, terwijl voor 25% van de aandoeningen voortdurend nieuwe middelen verschijnen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van VWS-minister Ernst Kuipers naar de innovatie in de geneesmiddelontwikkeling in Nederland.
Opnieuw acties BENU-apothekers voor beter salaris
In zeker negentig BENU-apotheken werken apothekers, verenigd in de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA), deze week en volgende week enkele dagen achter gesloten deuren. De apothekers voeren opnieuw actie voor een beter salaris, een fatsoenlijke cao en meer ruimte om hun taak als zorgverlener te kunnen uitvoeren.
Meldingen ANCA vasculitis bij gebruik propylthiouracil
Bij het gebruik van het geneesmiddel propylthiouracil kan ANCA vasculitis optreden als bijwerking. Dat blijkt uit zeven meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Risico op uitstoting van spiraal
Bij gebruik van een menstruatiecup kan uitstoting van de spiraal optreden. Hiervoor waarschuwt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in een update van de standaard Anticonceptie.
Annette Bierman overleden (1944-2023)
In haar geboorteplaats Rotterdam is 6 februari op 78-jarige leeftijd Annette Bierman overleden. Zij was haar hele leven van grote wetenschappelijke betekenis voor de geschiedenis van de farmacie.
Betere leefstijl bij diabetes verkleint kans op depressie
Diabetespatiënten hebben een verhoogd risico op depressie maar kunnen dat mogelijk beperken door gezonder te eten en hoge bloeddruk aan te pakken. Dit concluderen onderzoekers van het Maastricht UMC+ en UMC Utrecht, die hiervoor gegevens analyseerden van bijna 78.000 patiënten.
Waarschuwing voor illegale afslankpil Iomax
Na gebruik van het afslankmiddel Iomax is een tweede melding van een subarachnoïdale bloeding binnengekomen bij Bijwerkingencentrum Lareb. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt opnieuw dit illegale product niet in te nemen.
Nieuw landelijk akkoord voor preventie en gezondheid
Fysieke en mentale gezondheid bevorderen door lokaal en regionaal slim samen te werken aan meer preventie. Dat is het doel van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ondertekend samen met gemeenten, zorgverzekeraars en GGD’en.
Nieuw advies: profylactische dosering nadroparine o.b.v. lichaamsgewicht
Op 28 oktober 2022 is de samenvatting van de productkenmerken (SmPC) van nadroparine (Fraxiparine) gewijzigd en is een belangrijk nieuw doseringsadvies toegevoegd. Nadroparine is een laagmoleculairgewicht heparine (LMWH). Bij orthopedische ingrepen én medische patiënten met een hoog trombose risico dient nadroparine voor de profylaxe van trombo-embolische aandoeningen gedoseerd te worden op basis van het lichaamsgewicht. Zo is het mogelijk de profylactische dosering beter af te stemmen op de individuele patiënt.
8,2% verzekerden wisselt van zorgverzekeraar
Tussen 2022 en 2023 zijn bijna 1,5 miljoen verzekerden gewisseld van zorgverzekeraar. Een overstapcijfer van 8,2%, dat hoger is dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van Vektis.
30% minder bijwerkingen door farmacogenetica
Patiënten hebben 30% minder last van ernstige bijwerkingen als de dosering van hun medicatie wordt afgestemd op hun DNA-profiel. Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek onder zevenduizend patiënten in zeven landen, onder leiding van het LUMC.
Patiënt met ziekte van Crohn kan toe met minder medicatie
Een deel van de patiënten met de ziekte van Crohn kan onder begeleiding veilig het geneesmiddel adalimumab minder vaak nemen, bijvoorbeeld omdat ze last hebben van bijwerkingen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en Radboudumc.