Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Hoge concentraties psychofarmaca ontdekt in oppervlaktewater

Het Nederlands oppervlaktewater bevat dusdanig hoge concentraties van verschillende psychofarmaca, zoals oxazepam en carbamazepine, dat risico’s voor het waterleven niet zijn uitgesloten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het RIVM, die artsen oproepen alerter te zijn op de hoeveelheid die ze voorschrijven.

Algemeen, Geneesmiddelen PW6 - 01-02-2023

NHG ontraadt PPI's bij baby’s met refluxziekte

Behandeling met protonpompremmers is af te raden bij baby’s met een gastro-oesofageale refluxziekte, stelt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in de herziene standaard Zwangerschap en kraamperiode. Er is onvoldoende bewijs voor de werking ervan.

Geneesmiddelen PW5 - 31-01-2023

VWS verhoogt maximumprijzen medicijnen met lage omzet

De maximumprijzen voor geneesmiddelen met een relatief lage jaaromzet worden met 15% verhoogd. Dat heeft de ministerraad besloten na een voorstel van VWS-minister Ernst Kuipers. Door deze verhoging is de kans groter dat medicijnen met een beperkte financiële ruimte voor de leverancier toegankelijk blijven voor patiënten.

Geneesmiddelen PW6 - 30-01-2023

IGJ en NZa onderzoeken nieuwe ketens voor huisartsenzorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaan onderzoeken of innovatieve ketens van huisartsenzorg voldoen aan de normen voor kwaliteit en toegankelijkheid. Beide toezichthouders ontvangen de laatste tijd veel meldingen over deze nieuwe vormen van huisartsenzorg.

Algemeen PW5 - 27-01-2023

Kuipers scherpt regels aan voor toelating dure medicijnen

Om dure innovatieve geneesmiddelen beschikbaar te kunnen houden voor patiënten worden de regels voor toelating in het basispakket aangescherpt, met als gevolg meer prijsonderhandelingen met fabrikanten. Dat schrijft VWS-minister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen PW5 - 27-01-2023

ACM onderzoekt mogelijk excessieve prijzen geneesmiddelen

Vanwege signalen over concurrentieverstorende praktijken heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bij drie bedrijven in de geneesmiddelensector informatie opgevraagd. De ACM wil onder meer nagaan of voor een aantal geneesmiddelen excessieve prijzen worden gevraagd. De bedrijven zijn verplicht gegevens te verstrekken.

Industrie, Politiek & overheid 24-01-2023

Nivel: behoefte aan informatie over zelfzorg is niet groot

Twee derde van de kopers van zelfzorggeneesmiddelen ontvangt geen mondelinge informatie over het gebruik ervan. Zij geven aan er ook geen behoefte aan te hebben; de meerderheid leest wel de bijsluiter om aan informatie te komen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, in opdracht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW5 - 23-01-2023

Meijler Prijs 2022 voor Merel de Boer

De Meijler Prijs 2022 is door het Nederlands Bijwerkingen Fonds toegekend aan Merel de Boer voor haar artikel over bijwerkingen bij het gebruik van TNF-α-remmers door patiënten met een inflammatoire reumatologische aandoening (IRD). De Boer publiceerde eind 2021 in het Pharmaceutisch Weekblad.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 20-01-2023

Meer overstappers zorgverzekeraar dan voorgaande jaren

In het najaar van 2022 heeft 8% van de verzekerden gekozen voor een andere zorgverzekeraar; dat is een groter aantal dan voorgaande jaren. Het overstappercentage varieert al jaren tussen 6 en 7%. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Algemeen, Zorgverzekeraars PW4 - 20-01-2023

Vaccinatie alleen bij kinderen met ernstige aandoening

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar moeten alleen een vaccinatie voor COVID-19 aangeboden krijgen als zij een ernstige medische aandoening hebben. Zij lopen een verhoogd risico op ernstige COVID-19. Dat adviseert de Gezondheidsraad.

Algemeen PW4 - 19-01-2023

Daling vaccinatiegraad herhaalprik COVID-19 zet door

In de zorgsector heeft 28% van de medewerkers die eerder al minimaal één COVID-19-vaccinatie hadden gehaald dit najaar een najaarsprik gekregen. Van alle patiënten met een medisch hoog risico kreeg 69% een prik. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Algemeen PW4 - 19-01-2023

Minder dagen antibiotica na complexe blindedarmontsteking

Patiënten kunnen na een complexe blindedarmontsteking veilig en effectief worden behandeld met een tweedaags infuus met antibiotica in het voorkomen van infectieuze complicaties, in plaats van de standaardbehandeling van drie tot vijf dagen. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC.

Algemeen, Geneesmiddelen PW4 - 19-01-2023

Fataal leverfalen gemeld bij onasemnogeen abeparvovec

Bij gentherapie met onasemnogeen abeparvovec (Zolgensma) zijn gevallen van acuut leverfalen met fatale afloop gemeld. De veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), de PRAC, wil zorgverleners alert maken op dit risico en adviseert extra veiligheidsmaatregelen.

16-01-2023

Geneesmiddelentekorten stijgen naar recordhoogte

Het aantal geneesmiddelentekorten is het afgelopen jaar naar een recordhoogte gestegen: 1514. Een toename van 50% ten opzichte van 2021, toen 1007 tekorten werden geregistreerd door KNMP Farmanco.

Geneesmiddelen 16-01-2023

Lareb: ontregelde schildklierfunctie na vaccinatie

Bijwerkingencentrum Lareb heeft 201 meldingen ontvangen van ontregelde schildklierfunctie na een coronavaccinatie. Het is nog onduidelijk of de vaccins schildklierstoornissen kunnen veroorzaken.

Algemeen PW3 - 12-01-2023

Huisartsen werken vaker in loondienst en in groepspraktijk

Het aantal huisartsen is in de afgelopen jaren toegenomen en zij werken vaker in loondienst of als vaste waarnemer. Ook is er een duidelijke toename van het aantal duo- en groepspraktijken. Het aantal huisartspraktijken bleef nagenoeg gelijk. Dit blijkt uit de jaarlijkse cijfers van het Nivel.

Algemeen PW3 - 12-01-2023

CBG: vandetanib niet geschikt voor kleine groep patiënten

Bij patiënten met schildklierkanker zonder een RET-mutatie werkt het schildkliergeneesmiddel vandetanib (Caprelsa) niet goed genoeg. Deze patiënten mogen vandetanib daarom niet meer gebruiken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt artsen en apothekers hiervoor.

Geneesmiddelen PW3 - 10-01-2023

Rechter: ivermectine niet in richtlijn COVID-19

Het is de Algemene Nederlandse Burger Belangenvereniging (ANBB) niet gelukt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) via de rechter te dwingen ivermectine te laten voorschrijven bij de vroegtijdige behandeling van COVID-19. Eerder wees de rechtbank de vordering in kort geding af, en nu heeft de vereniging ook bij het hof bakzeil gehaald.

Algemeen 2023 PW1&2/volledig - 05-01-2023

Kosten extramurale medicijnen stijgen met 6%

De kosten voor extramurale geneesmiddelen stijgen ten opzichte van 2021 naar verwachting met 6%. Mogelijke factoren zijn: een lager gebruik in 2021 en een hogere gemiddelde vergoeding voor medicijnen in 2022. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen 2023 PW1&2/volledig - 04-01-2023

‘Digitale farmacie helpt zorg betaalbaar te houden’

VGZ heeft het recht verzekerden te informeren over de dienstverlening van de landelijke internetapotheken die zij heeft gecontracteerd. Volgens VWS-minister Ernst Kuipers is internetfarmacie een middel om de zorg betaalbaar te houden, maar daarnaast moeten we ook de apotheek in de wijk koesteren. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Maarten Hijink.

Algemeen, Politiek & overheid, Zorgverzekeraars 03-01-2023

Document acties

Back to top