Nieuws
Agnes Kant benoemd tot bijzonder hoogleraar LUMC
Agnes Kant is benoemd tot bijzonder hoogleraar innovatie van farmacovigilantie aan het LUMC/Universiteit Leiden. De directeur van Bijwerkingencentrum Lareb gaat samen met het LUMC onderzoeken hoe de veiligheid van geneesmiddelen beter kan worden bewaakt. ”Bijwerkingen zijn geen bijzaak, de bewaking moet beter en sneller”, meent Kant.
Sterke groei aantal mensen met hoog risico op diabetes type 2
Ongeveer 1,4 miljoen mensen in de leeftijd van 40 tot 75 jaar hebben een aanzienlijk risico om diabetes type 2 te krijgen. Dit betekent een flinke stijging vergeleken met een eerdere schatting van 1,1 miljoen in 2018. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, meldt het Diabetes Fonds, dat zelf spreekt van een diabetescrisis.
Vorig jaar meer klachten over zorgverzekeraars
Na een jarenlange daling is het aantal klachten over zorgverzekeraars vorig jaar met 4,4% toegenomen ten opzichte van 2022. Opvallend was de stijging van het aantal klachten over mondzorg aan het begin van het jaar. Dat blijkt uit jaarcijfers van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ).
IGJ controleert medicatieveiligheid gehandicaptenzorg
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bezoekt in de komende maanden mei, juni en juli onaangekondigd zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg om te kijken of het verstrekken en bewaren van medicijnen veilig verloopt.
Sterke groei voorschrijven van zelfzorg door verpleegkundigen
Het aandeel verpleegkundigen dat zelfzorgmedicatie, zoals paracetamol en maagzuurremmers, voorschrijft is gestegen van 3,9% in 2012 naar 30% in 2022. In dezelfde periode is het aandeel receptplichtige medicatie dat verpleegkundigen voorschrijven nagenoeg gelijk gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Systeem voor bekostigen samenwerken in de regio voldoet niet
Het bestaande systeem voor bekostiging van zorg sluit onvoldoende aan bij de behoefte aan meer samenwerking tussen zorgdomeinen in de regio. In de praktijk bedenken zorgverleners desondanks vaak met elkaar een oplossing. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel in het kader van Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP).
Bedrijven en zorgverleners moeten financiële relaties melden
Om ongewenste beïnvloeding te voorkomen moeten zorgverleners en medische bedrijven hun onderlinge financiële relatie gaan melden in een wettelijk transparantieregister. Dat schrijft Pia Dijkstra, demissionair minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer.
Veel meldingen slokdarmklachten na gebruik flucloxacilline
In de afgelopen drie jaar hebben Bijwerkingencentrum Lareb en Meldpunt Medicijnen meer dan 150 meldingen van slokdarmklachten ontvangen na gebruik van flucloxacilline. Nieuwe aanbevelingen voor zorgverleners kunnen deze klachten mogelijk verhelpen.
Toename aantal patiënten met tuberculose in Nederland
Vorig jaar is in Nederland bij 710 patiënten tuberculose (tbc) vastgesteld. Dat is 12% meer dan in 2022, toen waren het er 634. In 2023 waren er 471 patiënten met tbc in de longen, van wie er 213 open-tbc hadden, de meest besmettelijke vorm. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.
Minder ouderen maken gebruik van de huisartsenspoedpost
Ouderen maken steeds minder vaak gebruik van de huisartsenpost: ook in 2023 zijn er weer minder contacten dan voorgaande jaren. Vorig jaar maakte 15,6% van de Nederlanders ten minste één keer gebruik van de huisartsenpost, dat is iets minder dan in 2022. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Libidoverhogende stoffen gevonden in honingproducten
In honingproducten die te koop zijn op internet zijn libidoverhogende stoffen gevonden. Uit indicatieve tests blijkt dat ze zeer waarschijnlijk de stoffen sildenafil, tadalafil en flibanderin bevatten. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die consumenten adviseert deze honingproducten niet te kopen.
NZa: toegang tot huisartsenzorg verder onder druk
Het aantal Nederlanders dat op een wachtlijst staat voor huisartsenzorg neemt nog steeds toe. Ook staat de toegankelijkheid van zorg in veel andere sectoren onder druk, onder andere door ziekteverzuim. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Griepepidemie duurde negen weken en is voorbij
Het aantal mensen dat met griepachtige klachten naar de huisarts ging, ligt op het basisniveau en nam vorige week verder af. Daarmee is de griepepidemie, die in de week van 15 januari 2024 begon en negen weken duurde, ten einde. Dat meldt het Nivel.
Overleg nieuwe cao voor apothekers is vastgelopen
Apothekers in dienstverband hebben het overleg met de zelfstandige apotheekeigenaren over een nieuwe cao opgeschort. Volgens de werknemers blijven salaris en arbeidsvoorwaarden ver achter bij andere zorg-cao’s. Werkgevers wijzen op de beperkte financieringsmogelijkheden voor apotheken, in vergelijking met andere sectoren.
RIVM waarschuwt voor gevaarlijke kruidensupplementen
Voedingssupplementen of thee met daarin de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga of Ashwagandha (Withania somnifera) kunnen schadelijk zijn. Tabernanthe iboga kan zelfs dodelijk zijn. Dat blijkt uit een risicobeoordeling van het RIVM, dat adviseert producten met deze kruiden niet te gebruiken, vooral niet tijdens de zwangerschap.
Toch geen injectie vitamine K voor pasgeborenen
Pasgeborenen krijgen toch niet per 1 januari 2025 standaard een intramusculaire toediening met vitamine K, omdat verloskundigen hun steun hiervoor hebben ingetrokken. Dat schrijft demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Maarten van Ooijen aan de Tweede Kamer.
ACM grijpt meerdere keren in bij contractering van zorg
Branchorganisaties van zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben tijdens de afgelopen contracteerperiode commerciële informatie gedeeld, met het risico van hogere prijzen of verschraling van zorg. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die aangeeft meerdere keren te hebben ingegrepen.
Unieke screening moet verspreiding gevaarlijke gisten voorkomen
Het Radboudumc/CWZ expertisecentrum voor schimmelinfecties gaat samen met het RIVM en UMCG een screening en surveillance opzetten voor gisten, met name de gevaarlijke Candida auris. Door het screeningssysteem kan snel worden gereageerd op een uitbraak en verdere verspreiding worden voorkomen. Infecties met gisten zijn aan een opmars bezig en antischimmelmiddelen blijken vaak niet effectief.
Zorgverleners ervaren structurele problemen met levering hulpmiddelen
Van de verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten die voor patiënten hulpmiddelen aanvragen en bestellen ervaart 42% wekelijks of vaker problemen. Dit varieert van moeizaam contact met de leverancier, tot tekorten, het niet op tijd en de verkeerde producten leveren. Dit blijkt uit een peiling onder vijfduizend leden van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).
Gezondheidsraad adviseert RSV-vaccinatie voor alle kinderen
Vaccineer op korte termijn alle kinderen in hun eerste levensjaar via het Rijksvaccinatieprogramma tegen het respiratoir syncytieel virus (RSV). Kinderen kunnen ernstig ziek worden van dit verkoudheidsvirus. Dat adviseert de Gezondheidsraad.