Nieuws
RIVM: Nederland moet scherpe keuzes maken in de zorg
Nederland moet scherpe keuzes maken in de zorg om beter voorbereid te zijn op een gezonde toekomst. Bijvoorbeeld over het opnemen van medicijnen in het basispakket van de zorgverzekering. Ook zal klimaatverandering meer invloed hebben op de gezondheid. Dat concludeert het RIVM in het rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning.
‘Overheid moet krachtig optreden tegen ongezonde supermarkten’
Supermarkten verleiden consumenten nog steeds tot ongezond eten en drinken, ondanks eerdere beloftes. Daarom moeten er wettelijke maatregelen komen zodat supermarkten noodzakelijke stappen zetten. Dat stelt het Diabetes Fonds in een gezamenlijke oproep namens meerdere gezondheidsfondsen.
Inspectie waarschuwt consument voor online kopen medicijnen
Als je met een paar klikken receptmedicijnen kunt bestellen en thuis laten bezorgen, kun je ervan uitgaan dat het niet in de haak is. Met die waarschuwing wil de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) consumenten waarschuwen voor online aankopen. Vanaf 13 december gaat in de EU strengere wetgeving gelden om mensen te beschermen tegen illegale producten.
Verdubbeling aantal patiënten met dementie en artrose in 2050
Het aantal mensen met een chronische ziekte stijgt in 2050 verder naar bijna twaalf miljoen. Vooral dementie en artrose nemen enorm toe: naar verwachting is het aantal patiënten met deze ziektes in 2050 bijna verdubbeld. Dat blijkt uit de nieuwe Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM.
Vaker zeer resistente bacteriën in Nederlandse ziekenhuizen
Het percentage bacteriën in Nederland dat ongevoelig is voor antibiotica was in 2023 ongeveer gelijk aan voorgaande jaren. Maar steeds vaker worden zeer resistente bacteriën gevonden, vooral bij mensen die in het buitenland in het ziekenhuis hebben gelegen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Werknemers in zorg en horeca ervaren vaakst ongewenst gedrag
Werknemers in zorg en horeca ervaren het vaakst ongewenst gedrag op het werk, zoals seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. In de zorg hebben mannen en vrouwen vrijwel even vaak last van ongewenst gedrag. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Duizenden apotheekmedewerkers demonstreren voor beter salaris
Vele duizenden apotheekmedewerkers en apothekersassistenten hebben vandaag in Den Haag actie gevoerd voor een hoger salaris en een betere cao Apotheken, volgens Actiecomité Apothekersassistenten “Zonder succes en een beter loonbod gaan we door met staken.”
Water verwoest Spaanse apotheek van Savanna Groot
De drie grote voorruiten weggeslagen, omgevallen kasten, de hele medicijnvoorraad verdwenen, een naar binnen geslingerde auto en heel veel water en modder. Dat is wat Savanna Groot en haar man aantroffen in hun apotheek in Paiporta, vlakbij Valencia. De schade loopt in de tonnen.
Succesvolle testvluchten drones met medicijnen in drie landen
In Nederland, Oostenrijk en Zwitserland zijn testvluchten succesvol uitgevoerd met medische drones bestuurd vanuit één locatie. Deze drones kunnen bloed, medicijnen en medische apparatuur snel brengen naar moeilijk bereikbare gebieden. Dat meldt de ANWB, die de testen heeft uitgevoerd met mobiliteitsclubs in Zwitserland en Oostenrijk.
Zorgverlener vaak sceptisch over complementaire zorg kankerpatiënt
Door tijdsdruk, kennisgebrek en scepsis onder zorgverleners is de communicatie over complementaire zorg voor kankerpatiënten, zoals acupunctuur of voedingssupplementen, vaak gebrekkig. Dit blijkt uit onderzoek van Nivel. Als het onderwerp wel wordt besproken is dat vaak op initiatief van de patiënt.
Internationale bijwerkingenweek in teken van goed medicijngebruik
Bijwerkingen voorkomen door goed gebruik van medicijnen. Dat is dit jaar het thema van de internationale bijwerkingenweek die loopt tot en met 8 november. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Bijwerkingencentrum Lareb benadrukken bovendien hoe belangrijk het melden van bijwerkingen is.
‘Opschaling succesvolle proeftuinen therapietrouw is een uitdaging’
Apotheekteams vinden het implementeren van therapietrouw-interventies goed haalbaar, maar effecten op het medicijngebruik zijn wisselend. Opschaling naar andere regio’s blijkt een uitdaging door personeelstekorten en een verkeerde financiering in de apotheek. Dat blijkt uit een door Nivel gecoördineerde analyse van de vier eerste Proeftuinen Therapietrouw.
Een op de vijf Nederlanders had vorig jaar een allergie
Het aandeel Nederlanders dat aangeeft een allergie te hebben is toegenomen van 18% in 2014 tot 21% in 2023. Allergieën komen het vaakst voor onder 25- tot 35-jarigen en volwassen vrouwen hebben vaker een allergie dan volwassen mannen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
Kabinet wil in najaar 2025 starten met prik tegen RS-virus
Het kabinet wil in het najaar van 2025 starten met het vaccineren van zuigelingen tegen het respiratoir syncytieel virus (RS-virus). De prik tegen het RS-virus – de RSV-prik – wordt toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma. Dat schrijft VWS-staatssecretaris Vincent Karremans aan de Tweede Kamer.
Pharma4Gaza verstuurt binnenkort eerste lading hulpgoederen
Een inzamelingsactie van Pharma4gaza, een initiatief van apothekers Zina Schenkels-Brkic en Samir El Abdouni heeft tot dusver € 33.000 opgebracht. Daarnaast zijn veel medische hulpmiddelen ingezameld, zoals wondzorgmaterialen, blaaskatheters, incontinentieproducten, spuiten en naalden.
Vakbonden kondigen cao-staking aan in apotheken in Noord-Holland
Honderden medewerkers van 106 apotheken uit de provincie Noord-Holland leggen morgen woensdag 9 oktober het werk neer. Apotheekmedewerkers voeren inmiddels al vijf weken een estafettestaking voor een betere cao Apotheken. Dat melden vakbonden FNV en CNV, die dreigen met een landelijke staking.
Ruim de helft liet zich in 2023 vaccineren tegen griep
Ruim de helft (55%) van de mensen met een uitnodiging voor griepvaccinatie heeft zich in 2023 laten vaccineren; in 2021 was de vaccinatiegraad 58%. Vorig jaar liet 56% zich vaccineren tegen pneumokokken. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel, in opdracht van het RIVM.
‘Overheid moet duidelijkheid creëren over bekostiging regioplannen’
Voor een betere uitvoering van regioplannen voor passende zorg moeten zorgverleners vaker in gesprek met inwoners. Ook moeten de landelijke overheidspartijen een gezamenlijke openbare werkagenda maken om duidelijkheid te scheppen over domeinoverstijgende bekostiging. Dat adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
FNV en CNV: morgen staking in Friesland, Groningen en Drenthe
Meer dan driehonderd medewerkers van zeventig openbare apotheken uit Friesland, Groningen en Drenthe leggen morgen het werk neer. De apotheekmedewerkers, die actie voeren voor een betere cao Apotheken, verzamelen op het plein voor het FC Groningen-stadion. Dat melden vakbonden FNV en CNV.
Nieuwe antilichamen ontdekt tegen ziekenhuisbacterie
In de strijd tegen de gevaarlijke bacterie Klebsiella pneumoniae, een van de grootste veroorzakers van geneesmiddelresistente infecties, hebben onderzoekers 29 nieuwe antilichamen ontdekt die deze bacterie kunnen neutraliseren. Dat meldt het UMC Utrecht.