Vaste rubrieken
Inschrijving voor het KNMP Voorjaarscongres geopend
De inschrijving voor het KNMP Voorjaarscongres 2025 op 11 maart is geopend. Het thema is ‘Zorg in de laatste levensfase - Voor comfort en kwaliteit’.
Carrièrepaden
Het is weer zover! Op donderdag 13 februari 2025 delen zes Apothekers Geneesmiddel en Maatschappij (AGM) hun ervaringen over hun carrièrepaden en de waardevolle bijdrage van apothekers aan de farmacie buiten de apotheek.
FMD blijft
Vraag een apotheker naar een van de in zijn ogen meest nutteloze zaken waarmee hij dagelijks zit opgescheept en hij zal in veel gevallen antwoorden: FMD. De ruim vijf jaar geleden van kracht geworden Europese Falsified Medicines Directive. Toen Patricia van den Bemt, Bart van den Bemt en Jeroen Derijks vorig jaar november hun initiatief STOP lanceerden, was het dan ook niet verrassend dat collega-apothekers FMD hoog op de lijst van overbodige, onmiddellijk te schrappen zaken plaatsten.
Eerlijk
Toen sloeg het gesprek ineens om.
Eerlijkheid is voor mij een heel belangrijke waarde. We leggen zo vaak toe op geneesmiddelen door alle tekorten. Hoe kan het dat wij de rekening betalen voor slecht inkoopbeleid? Ik probeer verliesposten zoveel mogelijk te beperken, maar helaas lukt dat niet altijd. “Oh, ja maar het was het enige dat leverbaar was. Ik wist niet dat we daar € 70 op toeleggen.”
Strengere verkeersdeelname-adviezen voor clobazam en clorazepinezuur
De verkeersdeelname-adviezen van clobazam en clorazepinezuur zijn aangescherpt. Dit heeft de KNMP gedaan, samen met apothekers, artsen en specialisten op het gebied van rijvaardigheid.
32% minder zelfstandige openbare apotheken
Meer apotheken bij keten of formule ten koste van zelfstandige apotheken
Nederland telde op 1 januari 2025 1928 openbare apotheekvestigingen. Dit is een afname van 25 apotheken ten opzichte van de 1953 apotheken op 1 januari 2024. Het aantal keten- en formuleapotheken is gestegen, terwijl het aantal zelfstandige apotheken afnam. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Hartfalen optimaal behandelen
Met nieuw protocol kan Catharina Ziekenhuis patiënten sneller goed instellen.
Door het toepassen van een nieuw protocol kan het Catharina Ziekenhuis patiënten met hartfalen veel sneller optimaal instellen. Poliklinisch apotheker Linda Voogt brengt in kaart hoe een patiënt het best geholpen kan worden.
Herexamen 2025 PW6
Welk varicellazostervaccin is in een vaccinatieprogramma opgenomen?
Héle team is nodig
Nooit eerder was het zo onrustig onder apotheekteams. En terecht, ook vanuit de KNMP zien we dat de salarissen achterblijven. Ook binnen de KNMP zijn we van mening dat de apotheekmedewerkers een betere cao verdienen!
Consultatie uitwerking Visie Eerstelijnszorg 2030
Als onderdeel van het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft de KNMP met eerstelijnspartijen ActiZ, InEen, KNGF, LHV, NVAVG, Patiëntenfederatie Nederland, PPN, Sociaal Werk Nederland, V&VN, Verenso, VNG, VWS, ZN, Zorgthuisnl, NZa en Zorginstituut Nederland een gezamenlijke visie op de eerstelijnszorg in 2030 vastgesteld.
Vruchten plukken
Aan zichtbaarheid ontbrak het niet de afgelopen zes maanden. Het apotheekteam stond vrijwel continu in de landelijke schijnwerpers. En de focus lag niet alleen op salaris en cao-onderhandelingen, ook op het werk in de apotheek, al kwamen lang niet alle facetten aan bod, zoals de artikelen in dit PW laten zien.
DNA op recept
We leveren medicatie af zonder kennis van fenotype.
De wetenschap schrijdt voort, maar de praktijk hobbelt er als een oude koe achteraan. Farmacogenetica heeft de poorten geopend naar een nieuw tijdperk van échte personalized medicine. En toch … blijven we medicatie afleveren zonder kennis van het fenotype, alsof iedere patiënt uit hetzelfde hout is gesneden, wetende dat er een goede kans bestaat dat het niet of averechts kan werken. Eenheidsworst!
Monoklonaal antilichaam isatuximab breder inzetbaar na CHMP-advies
Het indicatiegebied van isatuximab (Sarclisa) is door een positief oordeel van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP uitgebreid. Het middel kon al in combinatie met pomalidomide en dexamethason (Isa-Pd) worden ingezet bij gerecidiveerd en refractair multipel myeloom (RRMM) dat progressie vertoont en ten minste tweemaal eerder is behandeld.
3% meer verstrekkingen astma/COPD medicatie
Meer combinatiepreparaten, maar minder monopreparaten dan een jaar eerder
Openbare apotheken verstrekten in 2024 6,3 miljoen keer inhalatiemedicatie voor astma of COPD, 3,0% meer dan in 2023. Deze stijging komt voor rekening van combinatiepreparaten, waarbij de grootste relatieve toename zit in het gebruik van triple-therapie. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Van infuus naar injectie
Patiënt krijgt deel leven terug door infliximab-injectie.
Patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hoeven niet meer naar een ziekenhuis van Treant te komen voor een infuus met infliximab, maar kunnen zelf thuis een injectie zetten. Volgens apotheker Bram van den Born een duurzame werkwijze. “We produceren minder afval en minder uitstoot.”
Herexamen 2025 PW5
Welk antibioticum geeft voldoende weefselpenetratie en de minste resistentie?
Perfecte plaatje
Fotograferen vind ik leuk. Vandaar dat ik wel eens naar Het perfecte plaatje kijk op RTL 4. Afgelopen seizoen keek ik met iets minder enthousiasme vanwege winnares Antoinette H., presentatrice van een bekend consumentenprogramma. Het is al lang geleden dat de statines in een eenzijdig verhaal negatief zijn neergezet waardoor patiënten nog steeds op voorhand al spierpijn krijgen voor ze een pil hebben geslikt. Zo krijg ik nog altijd spontaan bijwerkingen als ik haar op tv zie.
Online platform ‘Open over tuchtrecht’ gelanceerd
De website ‘Open over tuchtrecht’ is op 16 januari live gegaan. Het online platform geeft op een toegankelijke manier uitleg over wat zorgprofessionals van een tuchtrechtprocedure kunnen verwachten.
Vijf jaar later
Een blinde vlek, noemen onderzoekers van het Radboudumc en de Universiteit van Athene het. Vijf jaar na het begin van de COVID-pandemie zijn lessen geleerd, zeker, wat kan helpen bij de uitbraak van een volgende wereldwijde epidemie. Maar wat nog altijd niet bekend is, is hoe een door een infectie ontregeld immuunsysteem kan worden bijgestuurd.
Delta
Bijwerking kan getal worden zonder context.
Tijdens onze jaarlijkse training patiëntveiligheid is een standaardvraag wat een adverse event is. Dit wordt vertaald naar bijwerking, al is de officiële EMA-definitie ‘an untoward medical occurrence after exposure to a medicine, which is not necessarily caused by that medicine’. In klinisch geneesmiddelonderzoek dienen adverse events gerapporteerd te worden volgens de richtlijnen van good clinical practice, de ethische en wetenschappelijke kwaliteitsstandaard bij klinisch geneesmiddelonderzoek.