Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Pembrolizumab breder inzetbaar na positieve beoordeling van de CHMP

Na een positief oordeel van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP is het indicatiegebied van het monoklonale antilichaam pembrolizumab (Keytruda) opnieuw uitgebreid.

PW51/52 - 20-12-2024 | door PW

Tekorten en acties rondom Cao Apotheken tekenen 2024

Apothekers staan regelmatig in het middelpunt van de belangstelling in 2024. Zij spreken in diverse media over actuele zaken, zoals de geneesmiddelentekorten en acties van apotheekmedewerkers voor een betere Cao Apotheken. Ook in het laatste kwartaal van dit jaar verschijnen apothekers op televisie, de radio en in de krant.

PW51/52 - 20-12-2024 | door KNMP

Wijzigingen op een rij die de apotheek in 2025 raken

Ook in 2025 verandert het een en ander voor apotheken en apothekers. Hieronder staan de belangrijkste wijzigingen.

PW51/52 - 20-12-2024 | door KNMP

Europapa

In 2024 mocht ik namens de KNMP voorzitter zijn van de PGEU. Een eervolle en belangrijke rol, die door de meesten binnen onze beroepsgroep als ‘ver van mijn bed’ wordt beschouwd. Ook in de politiek wordt Europa door bepaalde partijen als niet belangrijk geacht. Toch was dat niet mijn ervaring in 2024, want wettelijke bepalingen in Europa hebben gevolgen voor Nederland en de huidige geneesmiddelenvoorziening.

PW51/52 - 20-12-2024 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Netwerk krijgt veel navolging

Apothekers ervaren LANA inmiddels als een vanzelfsprekendheid.

Als de nieuwe voorzitter van het Leids Academisch Netwerk Apotheken (LANA) wil Amar Levens nog zichtbaarder maken wat het netwerk allemaal doet en er ook masterstudenten actiever bij betrekken. “Het netwerk is inmiddels een vanzelfsprekendheid onder apothekers.”

PW51/52 - 20-12-2024 | door Frans van den Houdt

Terwijl u wacht

Wat gebeurt er achter de balie?

De laatste column van het jaar 2024. Een jaar waarin weer van alles en nog wat is gebeurd. Tekorten als nog nooit tevoren, het jaar waarin assistenten voor het eerst gingen staken en voor mij persoonlijk het jaar waarin ik de opleiding tot kaderapotheker startte. In deze tijd van staken werd het mij via diverse sociale media helaas weer duidelijk dat de patiënt lang niet altijd ziet wat wij allemaal aan waarde toevoegen aan zijn of haar journey.

PW51/52 - 20-12-2024 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Dromen

Dromen, daar begint het vaak mee. Soms al voor of tijdens de studie, vaak gedurende het werkzame leven. Dromen van zelfstandigheid, een eigen onderneming buiten de farmacie. Bij velen blijft het bij af en toe aangenaam wegdromen, maar er is ook een aantal apothekers dat rigoureus kapt met het werk in de apotheek en een totaal andere weg inslaat. Kiezen voor een ommezwaai. Pianist worden, paardencoach, huisarts of directeur van een kerkgenootschap. Dat zijn de mensen die we in dit eindejaarsnummer van 2024 portretteren.

PW51/52 - 20-12-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Kosten migrainemedicatie met 5,9% toegenomen

CGRP-remmers goed voor 57% van de kosten voor migrainemedicatie

Met de toelating van CGRP-remmers tot het basispakket eind 2021 zijn de kosten aan migrainemiddelen consequent toegenomen. Inmiddels zijn de kosten van CGRP-remmers, naar schatting € 28,8 miljoen in 2024, hoger dan die van andere migrainemiddelen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW51/52 - 20-12-2024 | door SFK

Herexamen 2024 PW51/52

Welke van de twee stellingen over parallelimport is juist?

PW51/52 - 18-12-2024 | door Astrid Annaciri-Donkers, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Focus op niet-kleincellig longcarcinoom in het IM

Meer structuur in complexe oncologische behandelregimes

Het hoofdstuk Oncolytica in het Informatorium Medicamentorum (IM) is continu in ontwikkeling. Er komen steeds meer oncolytica beschikbaar, zoals tyrosinekinaseremmers, monoklonale antilichamen en geheel nieuwe geneesmiddelgroepen zoals bispecifieke antilichamen. Ook worden oncolytica steeds vaker als combinatietherapie ingezet in chemokuren, bijvoorbeeld bij niet-kleincellig longcarcinoom.

PW50 - 13-12-2024 | door Scott Wishaw, apotheker, Geneesmiddel Informatie Centrum, KNMP

Samen werken aan veilig medicatiegebruik oudere

Interprofessioneel onderwijs verlaagt drempel voor samenwerking eerstelijns-zorgverleners

Zorgprofessionals als huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en openbaar apothekers zorgen samen voor de medicatieveiligheid voor thuiswonende ouderen. Maar soms weten ze niet van elkaar welke kennis ze in huis hebben. Met interprofessioneel onderwijs willen het LUMC en het Charlotte Jacobs Instituut al vroeg laagdrempelig contact stimuleren.

PW50 - 13-12-2024 | door Julie Papa-Wouters, LUMC

Contracten ondertekend voor Medicatieproces 9 en Medicatiebewaking

De contracten voor het inbouwen van Medicatie­proces 9 en Medicatiebewaking zijn ondertekend. De Stichting ICT & Farmacie tekende hiertoe namens de sector Openbare Farmacie een contract met PharmaPartners en Sanday. Een belangrijke mijlpaal, omdat hiermee verbeterde gegevensuitwisseling een stap dichterbij komt.

PW50 - 13-12-2024 | door KNMP

Zaadjes planten

Zoals in dit PW is te lezen, zijn het LUMC en het Charlotte Jacobs Instituut bezig met het opzetten van interprofessioneel onderwijs. Dit is mijns inziens een hele goede ontwikkeling. Al een aantal jaren mag ik interprofessioneel onderwijs verzorgen bij de masteropleiding in Leiden. Studenten Farmacie voeren samen met geneeskundestudenten een medicatiebeoordeling uit.

PW50 - 13-12-2024 | door Thomas Kanis, bestuurslid KNMP

Weerbaarheid

Studenten voelen in de meeste gevallen feilloos aan als ze tijdens hun coschappen iets meemaken wat niet door de beugel kan, alleen melden ze het niet altijd, is de ervaring van Helma van der Horst-van Mastbergen en Diane van Wieren-de Wijer van UPPER Stagebureau Farmacie van Universiteit Utrecht.

PW50 - 13-12-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Cappuccino

Het illustreert op kleine schaal de armoede in zorgwereld.

VOF de Kunst bezong het in de jaren tachtig, en het is het levenselixer van menig jonge ouder of na een nachtdienst: éééén kopje koffie!

PW50 - 13-12-2024 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Ribociclib bij vroeg stadium van borstkanker toepasbaar

Door een positief oordeel van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP wordt ribociclib (Kisqali) bij een grotere groep patiënten met borstkanker toepasbaar.

PW50 - 13-12-2024 | door PW

Salbutamol aerosol is meest gebruikte middel met tijdelijke toestemming

300.000 mensen geholpen door tijdelijke toestemming

Openbaar apothekers verstrekten in de eerste elf maanden van 2024 aan ruim 300.000 mensen een geneesmiddel waarvoor de IGJ tijdelijk toestemming heeft gegeven. Van hen werden 180.000 mensen geholpen met salbutamol aerosol.

PW50 - 13-12-2024 | door SFK

Studenten voelen de apotheek

Gesprekken oefenen met patiënten in een simulatie-apotheek.

In zes simulatie-apotheken in het nieuwe Skillslab Farmacie van de Rijksuniversiteit Groningen oefenen studenten gesprekken met patiënten, inhalatie-instructies en medicatiebewaking. Claudia Dantuma-Wering: “Studenten komen sneller in hun rol.”

PW50 - 13-12-2024 | door Edwin Bos

Herexamen 2024 PW50

Kan het juiste product worden afgeleverd aan de hand van PRK GRASPOLLENALLERGEEN INJSUSP FL 5ML?

PW50 - 11-12-2024 | door Wafa Jama, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)/KNMP

Tips voor inclusieve taal

Handleiding voor begrijpelijke medicijninformatie herzien.

In de herziene ‘Schrijfwijzer voor het begrijpelijk schrijven over medicijnen’ zijn tips voor inclusieve taal opgenomen. Belangrijk, vindt Sam van Kreel. “We willen houvast bieden bij een complex onderwerp.”

PW49 - 06-12-2024 | door Delia Titre

Document acties

Back to top