De apotheker
Jaarverslag voor alle patiënten
Volledige transparantie maakt apotheker echt zichtbaar.
Om de zichtbaarheid van de apotheek te verbeteren stuurt apotheker Mitad Saraç aan al zijn patiënten een jaaroverzicht van wat de apotheek voor die patiënt heeft gedaan. “We moeten beter laten zien wat we kunnen betekenen als behandelaar.”
Onderzoek vanuit de academie
Academische initiatieven essentieel voor medicijnonderzoek.
Ontwikkelen van behandelingen waarvoor commerciële partijen weinig interesse hebben. Dat staat centraal in het onderzoek van ziekenhuisapotheker Rob ter Heine van het Radboudumc. “Initiatieven vanuit de academie zijn essentieel.”
Wijzen op gevaar via TikTok
‘Jongeren voorlichting geven over paracetamol challenge is cruciaal.’
Om jongeren te waarschuwen voor de risico’s van een overdosering paracetamol, nam David Vergucht een filmpje op voor TikTok. De belangstelling ervoor was groot. “Er is nog veel onwetendheid over medicatie.”
Verbinder over grenzen
FIP-vicepresident Rob Moss ontvangt Donald E. Francke Medal.
Rob Moss, vicepresident van de FIP, krijgt 8 december in Las Vegas de Donald E. Francke Medal uitgereikt voor zijn bijdragen aan de internationale farmacie. Zelf heeft hij even moeten nadenken over waarom hij die prestigieuze prijs zou verdienen.
Terug op de plank
Keurmerk moet ongebruikte medicijnen uit afvalbak houden.
Met het initiatief ‘Terug op de plank’ wil ziekenhuisapotheker Marja Bogaards medicijnen die in apotheken, ziekenhuizen en zorginstellingen ongebruikt in de afvalbak belanden beschikbaar houden voor andere patiënten. “Zonder specifieke opslagcondities, is er geen risico.”
Doceren en acteren ideale combi
Wilma Heesen oefent als trainingsacteur patiëntgesprekken met studenten.
Door haar jarenlange ervaring als apotheker in te zetten kan Wilma Heesen als trainingsacteur veel betekenen voor studenten Farmacie die patiëntgesprekken oefenen. “Ik leef me in verschillende typen mensen in.”
Ander contact met patiënt
Wijkbewoners waarderen extra uitleg over werk apotheek.
Door het geven van presentaties aan wijkbewoners komt openbaar apotheker Hayel Sorucu-Köse op een andere manier in contact met haar patiënten, wat zij als een verademing ziet. “Mensen tonen veel begrip en waardering.”
DiGi-balie: soepel afleveren
Bij aanmelding verschijnt op alle computerschermen een pop-up.
Met de invoering van een DiGi-balie wil apotheker Mathijn Brummelhuis zijn patiënten sneller helpen. De soort uitgifte bepaalt welke medewerker de medicatie verstrekt. “Het afleveren verloopt heel soepel.”
Kastje vol gratis tampons
Menstruatieproducten Uitgiftepunt in toiletruimte apotheek.
Het kost weinig tijd en geen geld, dus daarom roept apotheker Renetta Fransens haar collega’s op ook een Menstruatieproducten Uitgiftepunt (MUP) te beginnen. “Waarom niet? Je doet er echt iets goeds mee.”
Hartfalen optimaal behandelen
Met nieuw protocol kan Catharina Ziekenhuis patiënten sneller goed instellen.
Door het toepassen van een nieuw protocol kan het Catharina Ziekenhuis patiënten met hartfalen veel sneller optimaal instellen. Poliklinisch apotheker Linda Voogt brengt in kaart hoe een patiënt het best geholpen kan worden.
Van infuus naar injectie
Patiënt krijgt deel leven terug door infliximab-injectie.
Patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hoeven niet meer naar een ziekenhuis van Treant te komen voor een infuus met infliximab, maar kunnen zelf thuis een injectie zetten. Volgens apotheker Bram van den Born een duurzame werkwijze. “We produceren minder afval en minder uitstoot.”
Uitdaging in zorg bij trombose
Nienke van Rein wordt voorzitter van vereniging trombosediensten.
Nienke van Rein is de eerste apotheker die voorzitter is van de Federatie van Nederlandse Trombosediensten (FNT). Erg bijzonder, vindt ze. “Doordat apothekers zich steeds meer als behandelaar profileren, wordt onze toegevoegde waarde opgemerkt.”
Militairen inzetbaar houden
Chantal van der Vegt werd officier apotheker na opleiding bij defensie.
Na het volgen van een opleiding bij defensie, werd Chantal van der Vegt officier apotheker. “Ons belangrijkste doel is militairen zo lang mogelijk inzetbaar te houden. Dat vergt soms out of the box-denken.”
Erfgoed blijft boeien
Wim Rakhorst zet zich in voor de geschiedenis van de farmacie.
Oude gewichten, zoals het medicinale pond in de vorm van een half ei, behoren tot de favoriete museumstukken van Wim Rakhorst, vrijwilliger bij de Stichting Farmaceutisch Erfgoed. Vooral omdat apothekers ze – “heel eigenwijs” – ook nog in het metrieke tijdperk gebruikten.
Netwerk krijgt veel navolging
Apothekers ervaren LANA inmiddels als een vanzelfsprekendheid.
Als de nieuwe voorzitter van het Leids Academisch Netwerk Apotheken (LANA) wil Amar Levens nog zichtbaarder maken wat het netwerk allemaal doet en er ook masterstudenten actiever bij betrekken. “Het netwerk is inmiddels een vanzelfsprekendheid onder apothekers.”
Studenten voelen de apotheek
Gesprekken oefenen met patiënten in een simulatie-apotheek.
In zes simulatie-apotheken in het nieuwe Skillslab Farmacie van de Rijksuniversiteit Groningen oefenen studenten gesprekken met patiënten, inhalatie-instructies en medicatiebewaking. Claudia Dantuma-Wering: “Studenten komen sneller in hun rol.”
Tips voor inclusieve taal
Handleiding voor begrijpelijke medicijninformatie herzien.
In de herziene ‘Schrijfwijzer voor het begrijpelijk schrijven over medicijnen’ zijn tips voor inclusieve taal opgenomen. Belangrijk, vindt Sam van Kreel. “We willen houvast bieden bij een complex onderwerp.”
Reminder in app voor patiënt
Wekker gaat af en pop-up verschijnt op moment van inname.
In drie apotheken in de regio Leiden wordt gekeken of een app en extra begeleiding voor bewuster medicijngebruik en betere therapietrouw zorgen. Openbaar apotheker Hester Spronk ziet positieve effecten. “Mensen waarderen de reminders.”
Dagelijks 50.000 zakjes medicatie
Ivo Schueler voelt zich helemaal thuis in de baxter-business.
Van logistiek en techniek wordt hij blij. Dus daarom voelt apotheker Ivo Schueler, directeur van Apotheek De Hoofdrol, zich helemaal thuis in de baxter-business. Plannen voor de toekomst zijn er volop: “We zijn altijd aan het innoveren.”
Tekorten tacklen via de app
Regio Haaglanden gebruikt speciale appgroep over medicijntekorten.
Een speciale appgroep om informatie uit te wisselen over geneesmiddeltekorten en elkaar van winkeldochters te kunnen voorzien, is voor apothekers in de regio Den Haag zeer effectief, verzekert Inge Stollman. “De patiënt mag nooit de dupe worden.”