De apotheker
Netwerk krijgt veel navolging
Apothekers ervaren LANA inmiddels als een vanzelfsprekendheid.
Als de nieuwe voorzitter van het Leids Academisch Netwerk Apotheken (LANA) wil Amar Levens nog zichtbaarder maken wat het netwerk allemaal doet en er ook masterstudenten actiever bij betrekken. “Het netwerk is inmiddels een vanzelfsprekendheid onder apothekers.”
Studenten voelen de apotheek
Gesprekken oefenen met patiënten in een simulatie-apotheek.
In zes simulatie-apotheken in het nieuwe Skillslab Farmacie van de Rijksuniversiteit Groningen oefenen studenten gesprekken met patiënten, inhalatie-instructies en medicatiebewaking. Claudia Dantuma-Wering: “Studenten komen sneller in hun rol.”
Tips voor inclusieve taal
Handleiding voor begrijpelijke medicijninformatie herzien.
In de herziene ‘Schrijfwijzer voor het begrijpelijk schrijven over medicijnen’ zijn tips voor inclusieve taal opgenomen. Belangrijk, vindt Sam van Kreel. “We willen houvast bieden bij een complex onderwerp.”
Reminder in app voor patiënt
Wekker gaat af en pop-up verschijnt op moment van inname.
In drie apotheken in de regio Leiden wordt gekeken of een app en extra begeleiding voor bewuster medicijngebruik en betere therapietrouw zorgen. Openbaar apotheker Hester Spronk ziet positieve effecten. “Mensen waarderen de reminders.”
Dagelijks 50.000 zakjes medicatie
Ivo Schueler voelt zich helemaal thuis in de baxter-business.
Van logistiek en techniek wordt hij blij. Dus daarom voelt apotheker Ivo Schueler, directeur van Apotheek De Hoofdrol, zich helemaal thuis in de baxter-business. Plannen voor de toekomst zijn er volop: “We zijn altijd aan het innoveren.”
Tekorten tacklen via de app
Regio Haaglanden gebruikt speciale appgroep over medicijntekorten.
Een speciale appgroep om informatie uit te wisselen over geneesmiddeltekorten en elkaar van winkeldochters te kunnen voorzien, is voor apothekers in de regio Den Haag zeer effectief, verzekert Inge Stollman. “De patiënt mag nooit de dupe worden.”
Podcast voor arts in spe
Geneeskundestudenten wegwijs maken in de farmacologie.
Met de onderwijspodcast FarmacoLOGISCH maakt Magali Heijkoop geneeskundestudenten wegwijs in de farmacologie. Haar missie is de rol van de apotheker te laten zien aan deze artsen van de toekomst. “Soms zit er een geheime boodschap in de podcast.”
Samenwerken met de diëtist
Elkaars expertise in de eerste lijn optimaal benutten.
In een presentatie aan diëtisten nam Marjolein Smit de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van afslankmiddelen door. Ook voor haar was het een leerzame avond. “Interessant te horen dat sommige diëtisten werkzaam zijn in een huisartsenpraktijk.”
Tool om voorraad te beheren
Kinderziektes eruit na testen in zo’n dertig apotheken.
Zijn frustratie over assortimentswisselingen en een niet-kloppende medicatievoorraad brachten Jelle Verwiel ertoe een tool te ontwikkelen waarmee hij zijn eigen voorraadbeheer kan regelen. “Veel apothekers kunnen hiervan profijt hebben.”
Afvalton strekt tot lering
Een stap naar duurzame zorg.
Hamid Gongai keerde een halve afvalton met teruggebrachte medicatie om, analyseerde de inhoud, en constateerde tot zijn verrassing – en schrik – dat antibiotica het meest worden ingeleverd. Op plek twee staan NSAID’s en op drie anticoagulantia.
Belservice geeft veel rust
Telefoon gaat nooit meer over; iedereen focust zich op het werk.
Griet Ryheul wilde af van de werkonderbrekingen door tientallen telefoontjes die dagelijks bij de apotheek binnenkwamen en vond dé oplossing in een externe telefoonservice. Zij raadt het collega’s van harte aan. “Je kunt je weer op je werk focussen.”
Leermoment voor arts en apotheker
Meer samenwerking door interdisciplinaire review.
Apothekers en artsen in Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar bespreken elke maand uitgebreid het medicatiegebruik van één patiënt. Rashudy Mahomedradja is initiatiefnemer van deze medicatiereview. “Alle disciplines leren van elkaar.”
Efficiënter aan de slag op Bonaire
Bezorgservice blijkt nog niet zo makkelijk in te voeren.
Met een herhaalservice, track-and-trace-systeem en optimaal voorraadbeheersysteem is het gelukt de wachttijden in de apotheken op Bonaire te verkorten. Rik de Ruiter: “Toen ik hier kwam werd het net mogelijk om elektronisch recepten te versturen.”
Filmploeg over de vloer
‘Kies een taak uit die je aanspreekt en word hierin zichtbaarder.’
Door mee te werken aan filmpjes over medicijnen mee op reis wil Sanne Smits patiënten informeren en apothekers zichtbaarder maken. En dat is hard nodig. “We worden nog te vaak als pillenschuivers gezien.”
Medicatie hartpatiënt bijsturen
Aios Youssra Bais houdt medicatiespreekuur op afdeling cardiologie.
Op een speciaal spreekuur op de afdeling cardiologie van het Delftse Reinier de Graaf bespreken hartfalenpatiënten hun medicatiegebruik met Youssra Bais. De gesprekken geven haar enorme voldoening. “Je leest veel in een gezichtsuitdrukking.”
Betrek apothekers bij palliatie
Oproep om apothekers te informeren over laatste levensfase.
Op een congres over de sociale benadering van palliatieve zorg kreeg de enige apotheker in de zaal Suzan Woltermann de microfoon om aandacht te vragen voor de apotheek. “We kunnen veel betekenen voor palliatieve patiënten als zorgverleners en mantelzorgers ons informeren.”
Gezond broodje van de apotheker
Doortje Böhm serveert collega-apothekers plantaardige lunch.
Doortje Böhm is naast apotheker en onderzoeker ook voedingsdeskundige, die mensen graag zelf wil laten ervaren hoe smaakvol en gezond plantaardig voedsel is. “Binnen zes dagen kun je je microbioom verbeteren.”
Extra service na nachtsluiting
Geen snoep maar medicijnen uit automaat.
Hoe kunnen we mensen die vrij verkrijgbare medicijnen willen, buiten reguliere openingstijden toch van dienst zijn, vroeg Carlijn Verdult zich af. De oplossing bleek een medicijnautomaat. “We vinden het belangrijk om extra service te bieden”.
Lessen op logistiek toepassen
Inspelen op veranderende omstandigheden en samenwerken.
Door een cursus van Nyenrode Business Universiteit leerde ziekenhuisapotheker Anne van Schip hoe de geneesmiddeldistributie in de apotheek beter georganiseerd kon worden. Pillen- en doosjesrobots spelen hierbij een belangrijke rol.
Prima teamlid uit Oekraïne
Aanvraag visum kennismigrant voor vluchtelinge uit Kiev.
Apotheker Edwin den Haak nam de Oekraïense vluchtelinge Myroslava Sydorchuk, die in Kiev farmacie heeft gestudeerd, in dienst en heeft een prima kracht aan haar. Hij wil collega’s die kampen met personeelstekort helpen zijn voorbeeld te volgen.