2013
Kwaliteit
Een batch allergievaccins goed- of afkeuren
Suzanne Vink werkt bijna twee jaar bij HAL Allergy in Leiden, een bedrijf dat vaccins maakt tegen allergieën. Ze is verantwoordelijk voor een goed verloop van het productieproces: “Een belangrijk deel is de hygiëne.”
Prijslijst
‘Patiënten eisen dat we onze tarieven ophangen’
In de Azivo Apotheek hangt een lijst met prijzen voor farmaceutische zorg die de zorgverzekeraars en de apotheek hanteren. Apotheker Harrie van Lierop wil hiermee zo veel mogelijk transparantie bieden. “Discussie in de apotheek over prijzen is prima, maar dan moeten de patiënten wel geïnformeerd zijn.”
Echt luisteren
Vooral kijken naar wat de patiënt nodig heeft
Samenwerking met zorgverleners en een scherp oog voor de behoefte van de patiënt. Dat kenmerkt het ondernemerschap van Hendrik de Rocker, apotheker in Mediq Apotheek Van Lunen in Bergen op Zoom. “Kijk naar wat de patiënt nodig heeft.”
Mooi vak
Jonge apotheker optimistisch over toekomst
Apotheker Martijn van Veen is pas afgestudeerd. Ondanks het verslechterde farmaceutisch klimaat is hij optimistisch over de toekomst van het vak. “Je moet zorgen dat je tijd overhoudt voor wat echt belangrijk is: de patiëntenzorg.”
Gevangenissen
Kring-apotheker Arnhem blij met nieuw contract
Kring-apotheker Marlies Kliffen in Arnhem heeft een zekerheid: ze mag minimaal zes jaar lang medicijnen leveren aan de twee gevangenissen in deze stad. “Het levert niet heel veel geld op, maar deze klus maakt het werk wel afwisselender.”
Doseerfout
Oorzaak: onduidelijkheid in basisprotocol
De ziekenhuisapotheek van het Scheper Ziekenhuis in Emmen werkt strikt volgens de GMP-z-richtlijnen. Toch ontstond een doseerfout: veertien patiënten met Hodgkin-lymfoom kregen de afgelopen jaren onbedoeld een te hoge dosis bleomycine. Ziekenhuisapotheker Wim van der Boon wil graag met collega’s delen hoe dit incident ontstond.
Ondernemer
Filiz Yesil kijkt goed naar de cijfers
Drie apotheken heeft apotheker Filiz Yesil; een ondernemer in hart en nieren. Ze heeft geleerd goed naar de cijfers te kijken. “De lage marge van incontinentiemateriaal bij sommige verzekeraars weegt niet op tegen de administratieve lasten die je ervan hebt.”
Instructievideo
Uitleg over juiste inname medicijnen
Apotheker Martijn Harpe in Amsterdam heeft sinds kort een website met video-instructies voor patiënten, waardoor ze weten hoe ze medicijnen moeten innemen. Vijftig apothekers verwijzen nu al structureel klanten door. Dit jaar moeten dat er veel meer worden.
Bruggenbouwer
Bemiddelen tussen diverse disciplines
Ze werkte onder meer voor huisartsen, voor een zorgverzekeraar en voor een ziekenhuis. Ook heeft apotheker Luc Peeters een eigen apotheek gehad. Wat in alle functies terugkomt is haar bemiddelende rol tussen de diverse disciplines. “Ik probeer bij anderen het vak van apotheker uit te venten.”
Berenapotheek
Geneeskundestudent kent werk apotheker amper
Elk jaar bezoeken honderden kleuters met hun knuffel het berenziekenhuis in Groningen. Een apotheek was hier tot voor kort echter niet te vinden. Farmaciestudent Marjolein Kroonen zorgde ervoor dat de apotheker voortaan wél meetelt in dit berenziekenhuis.
Hulpmiddelen
Adviseur nieuwe producten Philips Healthcare
Apothekers werken op de meest uiteenlopende plaatsen. Een gevarieerde loopbaan voerde Sabina Hoekstra-van den Bosch naar Philips Healthcare in Best. Daar is ze adviseur op het gebied van de wet- en regelgeving rond medische hulpmiddelen. “Ik profiteer nog steeds van de brede wetenschappelijke basis van de apothekersopleiding.”
Zakenvrouw
‘Grote zorgen over gereguleerde marktwerking’
Apotheker Marjan Terpstra staat in de top 100 van meest succesvolle zakenvrouwen van Nederland. Ze is de grootste toezichthouder van zelfstandige behandelcentra, eigenaar van twee apotheken en ontwikkelaar van een app voor hiv-patiënten. “Ondernemen moet voor mij een maatschappelijke waarde hebben.”
Tegenstribbelen
Vaak weigeren patiënten hun antipsychotica
Ineke Liefting-Kluft verstrekt veel psychofarmaca: ze werkt al twaalf jaar bij GGZ-instelling Parnassia Groep, waar 1900 bedden voor klinische patiënten zijn. Dat is heel ander werk dan in de openbare apotheek, dat ze ook twaalf jaar heeft gedaan.
Blijven leren
‘Je ziet mensen tijdens de studie groeien’
Het werk van apotheker Rebecca Muller bij PAOFarmacie is helemaal gericht op scholing. Ze is studiecoördinator voor ziekenhuisapothekersassistenten die opgeleid worden tot pharmacy practitioners en ontwikkelt cursussen voor apothekers en assistenten. Ook doet ze onderzoek hiernaar.
Rwanda
Apotheker werkt in Afrika aan automatisering
Apotheker Richard van Slobbe probeert in het Afrikaanse Rwanda als vrijwilliger de farmaceutische zorg een duw in de goede richting te geven met automatisering. “Niemand houdt een dossier bij van de patiënten.”
Bereiden
‘Apotheker moet unieke vaardigheden behouden’
Steeds minder apotheken bereiden nog zelf geneesmiddelen, terwijl dit een van de kerntaken is van het vak apotheker. Volgens apotheker Renetta Fransens is het onterecht dat individuele apothekers aan dezelfde hoge kwaliteitseisen moeten voldoen als grootbereiders. “Wij kunnen de risico’s heel goed zelf inschatten.”
NOAC-protocol
Werken aan zorgvuldige introductie NOAC’s
Ziekenhuisapotheker Jan Gerard Maring voerde samen met onder meer cardiologen en trombosediensten een risico-inventarisatie uit van de nieuwe orale anticoagulantia (NOAC’s). Dit leidde tot een vooralsnog terughoudend voorschrijfbeleid.
Helpen genezen
Vak van apotheker toch prettiger dan dierenarts
Een foto van een koe zorgde ervoor dat Jerry Wan geen dierenarts werd, maar apotheker. In de Haagse wijk Leidschenveen werkt hij als apotheker in een gezondheidscentrum van de Stichting Haagse Gezondheidscentra.
Robot helpt mee
Apparaat bespaart ziekenhuis jaarlijks € 75.000
Toen Ewoudt van de Garde op een congres een robot zag die ‘gewone’ medicijnen maakte, kwam de ziekenhuisapotheker van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein op het idee. Na enkele aanpassingen is de robot nu de eerste ter wereld die beter en goedkoper biologicals maakt.
Medicatiebeoordeling
Samen met studenten werkwijze ontwikkelen
Medicatiebeoordelingen implementeren in de apotheek is een zeer intensief traject. Apotheker Samar Dijkman-Mardo van Service Apotheek Sorghvliet werkt daarom samen met farmaciestudenten. “Studenten selecteren de patiënten, leggen alles vast en beoordelen de medicatie samen met de apothekers.”
Puzzelen
Beschikbaarheid geneesmiddelen groeiend probleem
Apothekers moeten kennis van bereidingen blijven houden. Door de groeiende problemen met de beschikbaarheid van geneesmiddelen zullen zij hun expertise op dit gebied in de toekomst steeds vaker moeten inzetten, verwacht Doerine Postma, apotheker bij de KNMP.
Stadsmens
Gemêleerd publiek bij Amsterdamse apotheek
Zwervers, yuppen en toeristen. Allemaal zijn ze klant bij de Amsterdamse Dam Apotheek. Apotheker Annemieke Hollander zit helemaal op haar plek. “Het diverse publiek zorgt voor een levendige sfeer in de apotheek.”
Hiv-expert
Industrieapotheker geeft hiv-nascholing
De behandeling van hiv loopt als een rode draad door de afwisselende carrière van apotheker Charles la Porte. Momenteel werkt hij als medical advisor op het gebied van hiv bij het farmaceutische bedrijf Janssen in Tilburg. “Een zeer afwisselende baan, waarin ik me in de breedste zin des woords bezighoud met de behandeling van hiv.”
Risicofactoren
Leeftijd en geslacht onderdeel medicatiebewaking
Medicatiebewaking op risicofactoren vergroot de patiëntveiligheid. Apotheker Dorine Hazelzet van Apotheek Allart werkt sinds eind vorig jaar met een module die deze nieuwe vorm van medicatiebewaking mogelijk maakt. “Bewaken op risicofactoren is een belangrijke stap voorwaarts.”
Tranen
Marioline Devalle is apotheker bij Apotheek Naaldwijk. Zij ziet een duidelijk verschil tussen mannelijke en vrouwelijke patiënten. Vrouwen hebben meer vragen en zijn emotioneler. “Vooral over de overgang. Het wordt onderschat wat die voor hen betekent.”
Stagebegeleider
Kennismaken met de ziekenhuisfarmacie
Ziekenhuisapotheker Rolf Toornvliet begeleidt geregeld een stagiair, zelfs uit het buitenland. Hij vindt het mooi als hij een student kan motiveren om voor de ziekenhuisfarmacie te kiezen.
Interactie-expert
Nederlandse G-Standaard voorbeeld in VS
Marianne le Comte, apotheker bij het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP, is betrokken bij het opzetten van een interactie-bewakingssysteem in de VS. In Rockville, Maryland, introduceerde zij de Nederlandse G-Standaard en de werkwijze van het beoordelen van interacties.
Leerbedrijf
Gespecialiseerde begeleiding voor stagiaires
Deskundig personeel is een vereiste om goede farmaceutische zorg te kunnen leveren. Mediq Apotheek Barentsen, dit jaar uitgeroepen tot het Beste Calibris Leerbedrijf, neemt stagebegeleiding daarom heel serieus. Volgens de jury is apotheker Adriaan Barentsen ‘met hart en ziel betrokken bij het opleiden’.
Zeehonden
Drukke tijd voor apotheker Boskma
Juli en augustus zijn voor Romke Boskma het drukst, want dan heeft de zeehondencrèche Pieterburen de meeste huilers: 150 babyzeehonden. Deze ziekenhuisapotheker zette daar de medische zorg op en wordt nu wereldwijd gevraagd als expert: “Een zeehond verschilt niet zo veel van een mens.”
Dynamisch
Cum laude gepromoveerd op PK-PD modeling
Apotheker Ashraf Yassen koos tijdens zijn opleiding bewust voor het onderzoek en later de industrie. Een veld waar naar zijn mening te weinig apothekers werken, terwijl ze juist daar een grote toegevoegde waarde kunnen hebben.
Medicatiecheck
Zelfdenkend portaal adviseert over interventies
Medicatiebeoordelingen uitvoeren volgens de richtlijn is intensief werk. Benu-apotheker Henk Nooijens krijgt daarbij ondersteuning via de online service Benu Check. “Het systeem geeft suggesties voor interventies en vraagt na verloop van tijd of een advies heeft standgehouden.”
Boek
Apotheker beschrijft leven met kanker
Anneke Booij is apotheker en kreeg tweeënhalf jaar geleden opnieuw kanker. Sinds die tijd is ze thuis. Ze bundelde haar correspondentie met haar vrienden en familie in een boek. Ze vulde dit aan met beschouwingen over de zorgverlening die zij tot nu toe kreeg met haar achtergrond als apotheker.
Zorgverzekeraar
Openbaar apotheker stapt over
Na meer dan tien jaar openbaar apotheker te zijn geweest, stapte Cynthia Regensburg over naar zorgverzekeraar VGZ. Ze kan daar dingen veranderen die meteen effect hebben op grote groepen patiënten. “Het is goed als een zorgverzekeraar een apotheker in dienst heeft.”
Interacties
Twintig jaar inzet voor medicatiebewaking
Ruim twintig jaar heeft Kees Jan Lastdrager, apotheek-eigenaar van de Zeeuwse Apotheek Souburg, zich ingezet voor het verbeteren van de medicatiebewaking als lid van de Redactiecommissie Medicatiebewaking (RCMB) van Stichting Health Base.
Voorbereid
Nieuwe apotheek klaar voor de toekomst
Met drie spreekkamers, een telefonist en een eigen central-filling-unit is de nieuwe Schager Apotheek klaar voor de toekomst. Apotheker Aouktje de Wolf werkte met een architect van buiten de sector en kocht zelf tafels en kasten op internet. “Als je kosten wil besparen, moet je niet wars zijn van een tweedehands bureau.”
Veelzijdig
Basic Pharma keurt generieke medicatie
Basic Pharma in Geleen ontwikkelt en produceert nieuwe producten en levert diensten aan andere bedrijven. “We zijn ontzettend veelzijdig”, zegt apotheker Bob Kool, managing director en chief bussiness officer van dit bedrijf.
Overstap
Eerst openbaar, nu poliklinisch apotheker
Openbaar apotheker Eward Melis greep vorig jaar de kans om met enkele collega’s een nieuwe poliklinische apotheek op te bouwen bij het UMC Utrecht. “De raad van bestuur legde de lat hoog.”
Kennis delen
Medicatie voor verstandelijk gehandicapten
Apotheker Tjeerd Wassenaar volgde een masterclass over medicatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Samen met zijn collega’s die deze masterclass volgden besloot hij de vereniging Apothekers Verstandelijk Gehandicapten op te richten. “Deze vereniging gaat begin volgend jaar officieel van start.”
Mesoloog
Op zoek naar oorzaak van gezondheidsklachten
Een switch van de openbare farmacie naar mesologie. Deze keuze maakte Ingrid Giebels-Oomen ruim drie jaar geleden. “De behandeling van klachten bestaat uit meer dan alleen ‘pillen’.”
Objectief
‘Medicijnjournaal voorziet in een behoefte’
Apothekers en huisartsen in de eerste lijn missen objectieve informatie over nieuwe geneesmiddelen. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) is daarom een audiovisueel Medicijnjournaal gestart. Apotheker Marloes Dankers stelt het journaal samen.
Vijzels
Gert Salentijn heeft een unieke verzameling
Gert Salentijn uit Appingedam heeft tweehonderd vijzels verzameld en schreef daar samen met zijn vrouw en dochter een boek over. De mooiste vijzel in zijn collectie vindt hij een Franse bronzen exemplaar uit 1562, 47 kilo zwaar.
Spreekuur
“Gezellig dat u er bent”, kreeg apotheker Erik Evers van Benu-apotheek De Ringvaart in Zwanenburg te horen als hij op de fiets huisbezoeken aflegde bij oudere polyfarmaciepatiënten. “Dan stond ik twee uur later met een kop koffie nog onder het familieportret over de zoon te praten”, vertelt hij. Nu pakt hij het efficiënter aan.
Samenwerken
Intensief contact met specialisten
Zich verdiepen in complexe medicatie, dat is wat poliklinisch apotheker Madelinde Vaane-Boot graag doet. Daarbij steekt ze veel energie in het compleet krijgen van medicatieoverzichten.
Hergebruik
Gesealde TNF-alfaremmers met thermochip
Hergebruik van dure geneesmiddelen kan de verspilling in de zorg met miljoenen terugdringen. Apotheker Karin Spijkers, werkzaam in de Sint Maartenskliniek, begeleidt patiënten die hun TNF-alfaremmers ontvangen in een gesealde zak met thermochip.
Zakjes
Apotheker schrijft protocol en voert dat uit
Apotheker Annette Leijen van Apotheek De Reeshof in Tilburg weet veel van medicatie voor ouderen. Ze schreef als IVM-medewerker met een zorgorganisatie een medicatieprotocol en voorziet nu als apotheker twaalf verpleeg- en verzorgingstehuizen van medicijnen. “Dit werk is een verademing!”
Darmalarm
Patiëntenvereniging biedt andere kijk op zorg
Haar werk als ‘vliegende keep’ in een apotheekketen geeft apotheker Martie Schoenmakers-van Engers de vrijheid om bestuurlijk werk te doen voor een patiëntenvereniging. “Bij mesalazines maakt het wel degelijk uit welk generiek middel je krijgt.”