2014
Zelf bereiden in gevarenzone
‘Als er niets gebeurt, verdwijnt de zelfbereidende apotheek’
De financiële basis voor apotheken om zelf te bereiden valt weg. Volgens apotheker Carolyn van Dijk is de opname van meer doorgeleverde bereidingen in de G-Standaard zelfs de genadeklap voor de zelfbereidende apotheek.
Kennis van eiwitstructuren
CBG-apotheker vergelijkt biosimilars met origineel
Nieuwe ontwikkelingen, dat is wat apotheker Peep Jongen, senior beoordelaar bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), aanspreekt in zijn werk. “Ik doe frontwerk. Je ziet nieuwe geneesmiddelen. Je leert veel over eiwitstructuren.”
‘2014 wordt weer moeilijk’
Apotheker Arsia Salimi Gilani verwacht opnieuw omzetdaling
Apotheek Motké Poels in Breda bestaat bijna tweehonderd jaar, maar de laatste jaren zijn zwaar, zegt apotheker Arsia Salimi Gilani. En 2014 zal niet beter worden: de kosten en werkdruk lopen op: “Links- of rechtsom zal het met minder personeel moeten.”
Implicaties van innovaties
Nieuwe geneesmiddelen vragen om andere zorgverleners rol van apotheker
Ze wil graag beschouwend zijn, apotheker Yuen Yee Li van de KNMP. Kijken over de grenzen van het vak. Haar studie filosofie draagt eraan bij. “Ik wil de verbinding leggen tussen farmacie en maatschappij.”
Puzzelen met parkinsonmedicatie
Patiënten blij met inzet apotheker
Clementine Stuijt is specialist op het gebied van de ziekte van Parkinson. Ze geeft nascholingen aan apothekers (SAFE- en PIAF-cursussen) en voerde als freelance-apotheker tien jaar medicatiebeoordelingen uit in onder meer Amsterdamse verpleeg- en verzorgingshuizen.
App loodst medicijn binnen
Informatiekaart helpt aanvrager van nieuw geneesmiddel
Voor het beschikbaar maken van een innovatief geneesmiddel in het ziekenhuis moeten zorgverleners zich een weg banen door complexe regelgeving. Apotheker Claudia Rijcken ontwikkelde een informatiekaart die dit proces toegankelijker maakt.
Patent voor wattenstaafje
Uitvinding van Rotterdamse apotheker mogelijk binnenkort op de markt
Wattenstaafjes bestaan al honderd jaar, maar de Rotterdamse apotheker Nada Al-Rubaiee bedacht iets nieuws. Daarvoor kreeg ze onlangs een Europees patent. De mede-eigenaar van drie apotheken heeft nog meer ideeën.
Slim inkopen, strak managen
Aanzienlijke schaalgrootte lonend voor efficiënte bedrijfsvoering
In een jaar tijd haalde Roeland Böttger (37) apotheek Ex Aqua in Lelystad uit de rode cijfers. Vooral door slimmer in te kopen. “Maar het gaat ook om structuur en people management.”
‘Kijk ook naar de voeding’
Interacties met voedsel vaak niet herkend
Let bij onverklaarbare interacties ook eens op de voeding van de patiënt, is het advies van apotheker en docent Chiel Ebbelaar. Hij geeft apothekers nascholing over de interacties tussen voeding en geneesmiddelen.
Life long learning
Eerste lichting ‘openbaar apotheker specialisten’ studeert af
Een apotheker die de tweejarige vervolgopleiding tot openbaar apotheker heeft afgerond mag zich specialist noemen. Dionne van Dijk is een van de eerste zes apothekers die vorige week het diploma ‘openbaar apotheker specialist’ kregen uitgereikt.
Stof, zand en scheuren
Erik van Tuin relaxed over NS-werkzaamheden voor zijn apotheek in Delft
Apotheker Erik van Tuin was de laatste twee jaar bijna dagelijks bezig met tramrails, tunnels, zand, ambtenaren en ProRail: zijn apotheek Hof van Delft Apotheek ligt bij het stationsgebied van Delft, dat verbouwd wordt.
‘Vraag naar je nierfunctie’
Nierstichting start campagne om patiënt bewust te maken van nierschade
Apotheker Katja van Geffen van de Nierstichting wil verborgen nierschade opsporen. De patiëntenvisie is de rode draad in haar carrière. “Patiënten hebben vaak een andere kijk op hun ziekte dan professionals.”