Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Regio kiest alternatief

Apothekers in ’t Gooi informeren specialisten bij geneesmiddelentekort.

PW49 - 07-12-2018 | door Edwin Bos
Ruim veertig apotheken in de regio Gooi en Omstreken hebben met de tweede lijn afgesproken dat zij bij een geneesmiddelentekort een alternatief kiezen.
Regio kiest alternatief

Initiatiefnemer Jeroen van Lieshoud: “Specialisten van het Tergooi Ziekenhuis zijn enthousiast over deze samenwerking.”

Is een geneesmiddel niet meer te bestellen en is er ook geen alternatief van een ander merk beschikbaar, dan komt de beoordelingscommissie ‘geneesmiddelentekorten’ van de Samenwerkende Apothekers Gooi en Omstreken (SAGO) in actie. “Wij kiezen nog dezelfde dag een of meerdere alternatieve geneesmiddelen”, vertelt Jeroen van Lieshoud van de Vesting Service Apotheek in Naarden, die samen met twee andere openbaar apo­thekers de commissie vormt.

“Vervolgens mail ik onze voorstellen naar een van de ziekenhuisapothekers in het Tergooi Ziekenhuis, die de specialisten informeert. En zij kunnen hun voorschrijfbeleid aanpassen.”

De bij SAGO aangesloten apotheken kunnen de website van de apothekersorganisatie raadplegen waarop de lijst met tekorten en alternatieven wordt gepubliceerd. Is een tekort opgelost, dan communiceert de commissie dat op dezelfde wijze.

Van Lieshoud nam het initiatief voor deze meldingsprocedure – die vorige maand startte – naar aanleiding van zijn ervaring met lokale huisartsen. “Bij een tekort bied ik de huisartsen een alternatief en dat functioneert goed.”

Maar tekorten treffen ook de recepten vanuit de tweede lijn. Dat leidt tot veel telefoontjes van openbaar apothekers die specialisten proberen te bereiken die een geneesmiddel hebben voorgeschreven dat niet leverbaar is. “Daarom hebben we met de medische staf afgesproken hen voortaan direct op de hoogte te brengen en alternatieven te geven die apothekers voorstellen.” Een groot voordeel is dat specialisten op deze manier op een­duidige wijze worden geïnformeerd.

Huisartsen

In het Gooi is Van Lieshoud samen met de commissie begonnen met het informeren van de tweede lijn omdat openbaar apothekers niet direct in contact staan met specialisten. “We gaan binnenkort evalueren om te horen of specialisten tevreden zijn en of ze minder telefoontjes krijgen. Ook willen we weten of de openbaar apothekers het eens zijn met onze voorstellen.”

Na de evaluatie is de volgende stap om voortaan ook de huisartsen in de regio te informeren bij een geneesmiddelentekort, vertelt van Lieshoud. “Met huisartsen hebben openbaar apothekers veel intensiever contact, dus ik verwacht dat zij graag meewerken aan onze meldingsprocedure bij tekorten.”

Document acties

Back to top