Zonnig farmaceutisch klimaat
“Je bent hier vooral met je vak bezig, niet met logistiek.”
Dat het altijd warm is (28-32 °C) en slechts af en toe regent is fijn, maar voor apotheker Yvette Nusse is het toch vooral het farmaceutisch klimaat op Sint Eustatius dat haar aantrekt. Slechts één zorgverzekeraar waarmee je direct afspraken kunt maken over bijvoorbeeld een hogere receptregelvergoeding, geen preferentiebeleid, nieuwe geneesmiddelen (zoals bij diabetes) worden veel sneller vergoed dan in Nederland, goed overleg met de huisarts (er is ook een FTO) en geen “drama’s aan de balie” omdat een bepaald geneesmiddel niet onmiddellijk leverbaar is. “Je bent hier vooral met je vak bezig, niet met logistiek. Dat maakt het werk op het eiland erg leuk”, aldus Nusse.
Sinds 1 augustus werkt ze als enige apotheker op St. Eustatius, een klein eiland met ruim drieduizend inwoners en een oppervlakte van 21 vierkante kilometer. Ze wilde samen met haar man altijd al een aantal jaren in het buitenland wonen en werken en greep onmiddellijk haar kans toen zich de vacature bij Golden Rock Pharmacy op het Caribische eiland aandiende.
Divers werk
Naast de activiteiten in de apotheek, waar ze wordt bijgestaan door twee assistenten, is zij ook verantwoordelijk voor farmaceutische zorg in het lokale ziekenhuisje en verpleeghuis. “Heel divers werk dus”, zegt Nusse. “Laatst had iemand een overdosis inhalatiemedicatie binnengekregen en belde de arts van het ziekenhuis mij voor advies.”
Nadeel van de kleinschaligheid is dat niet alle geneesmiddelen altijd op voorraad zijn en slechts een beperkt aantal medische handelingen op het eiland zelf verricht kan worden. Patiënten moeten nogal eens uitwijken naar St. Maarten, de Verenigde Staten of Colombia. “Regelmatig worden middelen voorgeschreven die wij in Nederland niet of zelden gebruiken. Daar moet je dan een creatieve oplossing voor bedenken.”
Mocht een speciaal middel toch echt nodig zijn, dan kan het vanuit Nederland per koerier via St. Maarten worden ingevlogen. Maar omdat dat erg duur is worden meestal iedere drie maanden alle bestellingen per boot afgeleverd.
De kwaliteit van de zorg is Nusse 100% meegevallen, maar ze wil haar contracttermijn van twee jaar graag gebruiken om het niveau waar mogelijk naar een nog hoger plan te tillen. “De medicatieoverdracht, medicatiebewaking en samenwerking tussen alle zorgdisciplines is goed, maar kan beter.”