Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Apotheker in krijgsdienst

Kapitein-apotheker Wolfram Huizinga gaat mee op buitenlandse missies.

PW16 - 19-04-2019 | door Annemiek Veelenturf
Wat hem trekt in het leger? Avontuur, broederschap en vrijheid. Als kapitein-apotheker maakt hij tijdens missies onderdeel uit van een klein ziekenhuisje, waar de lijntjes kort zijn en de omgang gemakkelijk. “Het is gewoon een heel stoer beroep.”
Apotheker in krijgsdienst

Voor een missie naar Afrika zag hij erop toe dat een polyvalent antislangengif meeging, goed tegen beten van diverse soorten slangen. “Dat konden we van het RIVM krijgen”, licht kapitein-apotheker Wolfram Huizinga (29) toe. “Mocht in Afrika een militair worden gebeten, dan is de kans groot dat we een vergiftiging kunnen tegengaan.”

Ook speciaal: F16-vliegers krijgen cafeïne­capsules mee, bedoeld om de alertheid te verhogen. “Ze geven een lichte stimulans, waardoor een piloot, bijvoorbeeld aan het eind van zijn shift, net even over zijn vermoeidheid heen kan komen.”

Het zijn maar een paar voorbeelden van de aparte zaken die een apotheker werkzaam bij Defensie tegenkomt. Toch bestaan veel taken van Huizinga, die nu drie jaar is verbonden aan de Defensie Farmaceutische Dienst, uit werk dat vergelijkbaar is met dat van een ‘gewone’ openbaar apotheker, zoals voorraadbeheer en alternatieven zoeken bij geneesmiddeltekorten.

Zr.Ms. Johan de Witt

Zijn interesse voor het leger ontstond al vroeg. “Toen ik nog studeerde in Groningen was ik al reservist bij de luchtmacht.” Huizinga maakte er kennis met het avontuur, de broederschap en de vrijheid die wat hem betreft samenhangen met de krijgsmacht. Hij ging al eens op missie naar Polen en binnenkort volgen twee vaarperiodes: naar de wateren voor de kust van Denemarken en Noorwegen, met de Zr.Ms. Johan de Witt, en naar Sint Maarten.

“Je maakt dan wekenlang onderdeel uit van een team dat de staf vormt van een klein ziekenhuisje. Je overlegt met de anesthesist over sedativa, maar je bent ook hoofd van de bloedbank en helpt de klinisch analist bij de bereiding van bloedproducten. De lijntjes zijn heel kort. Mensen gaan makkelijk met elkaar om.”

Fanatiek

Voordat hij als apotheker bij Defensie aan de slag kon, volgde Huizinga een opleiding van tien weken aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. “Ik kreeg een algemene militaire training”, zegt hij. “Leerde schieten, discipline, militaire EHBO ... Heel fanatiek allemaal.”

Zou hij apothekers een loopbaan binnen Defensie aanraden? “Jazeker! Je maakt veel mee, en dat vormt je. De werkzaamheden zijn zeer divers. Het is heel gaaf om uitgezonden te worden. Door je officiersrang zit je, zeker tijdens missies, in een leidinggevende rol. Het is gewoon een heel stoer beroep.” 

Document acties

gearchiveerd onder: Leger, Defensie
Back to top