Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Consulent helpt bij pilkeuze

Apotheek de Vriendschap adviseert en begeleidt in aanbod anticonceptie.

PW14 - 05-04-2019 | door Frans van den Houdt
Door pilconsulenten in te zetten wil hij het grote publiek duidelijk maken dat de dienstverlening van de apotheek veel breder is dan het verstrekken van geneesmiddelen alleen, zegt Tony van den Berg. “Bij keuze voor anticonceptie heb je kennis en expertise nodig.”
Consulent helpt bij pilkeuze

Mensen die de negatieve verhalen in kranten lezen maar nooit in de apotheek komen, hebben een heel verkeerd beeld van onze dienstverlening, constateert Tony van den Berg van Apotheek de Vriendschap in Emmen. “Ze weten niet dat wij dé geneesmiddelexperts zijn, en dat je niet per se ziek hoeft te zijn om geholpen te worden. Niet alleen een recept is een toegangsbewijs voor de apotheek.”

Tegen die achtergrond introduceerde de Vriendschap zes jaar geleden de pilconsulent; zes speciaal getrainde, jonge assistenten die vrouwen die de pil gaan gebruiken adviseren en begeleiden. “Want er zijn veel verschillende anticonceptiepillen en niet iedereen kan iedere pil verdragen”, weet Van den Berg. “En niet iedere vrouw gebruikt de pil om een zwangerschap te voorkomen, zoals jonge vrouwen die hun onregelmatige menstruatie willen reguleren.”

Kinderwens

Zodra een vrouw met een recept voor de pil in de apotheek komt, probeert de pilconsulent er via een vragenlijst achter te komen of ze rookt, of ze bekend is met de werking van de pil en weet wat te doen als ze deze vergeet, of er trombose voorkomt in de familie en of ze een kinderwens heeft. “In dat laatste geval maak je duidelijk dat ze na het stoppen met de pil enige tijd foliumzuur moet nemen om het risico te verkleinen op een baby met een open ruggetje.” Ook andere vormen van anticonceptie worden besproken, want je wordt met de pil dan wel niet zwanger, een soa kun je nog steeds oplopen, aldus Van den Berg.

Vervolgens worden de vrouwen opgenomen in het monitoringsprogramma. Gekeken wordt of ze de eerstekeuzepil goed verdragen, of dat vanwege klachten als misselijkheid, pijnlijke borsten, doorbraakbloedingen of depressieve klachten naar een alternatief gezocht moet worden. Dat laatste is bij ongeveer een kwart van de vrouwen het geval. “Daar heb je kennis en expertise voor nodig, de adviezen moeten goed zijn. Nascholing is en blijft daarom cruciaal voor de pilconsulenten.”

Plannen bestaan om hen binnenkort een praatje te laten geven op middelbare scholen. “Zo krijgen jongeren nuttige informatie en realiseren ze zich al vroeg waar de apotheek voor staat. Hebben ze op latere leeftijd geneesmiddelen nodig, dan zijn ze vertrouwd met onze zorg.” 

Document acties

gearchiveerd onder: Anticonceptiepil, Kennis, Anticonceptie
Back to top