Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Eén type inhalator per patiënt

Formulariumkaart is het resultaat van groot regionaal project.

PW09 - 01-03-2019 | door Cindy Reinders
Wat begon met een plan voor gezamenlijke nascholing, leidde tot een regionale Formulariumkaart: een overzicht van geschikte inhalatoren voor astma- en COPD-patiënten. Margot Barendregt was een van de initiatiefnemers.
Eén type inhalator per patiënt

“Soms ontkom je er niet aan en heeft een pa­tiënt echt verschillende apparaatjes nodig. Maar we streven er zoveel mogelijk naar om patiënten op één device te zetten. De komst van onze formulariumkaart helpt huisartsen daarbij.”

Margot Barendregt, openbaar apotheker van Zorggroep Laag Holland in Purmerend, vertelt dat deze kaart het resultaat is van een groot regionaal project, dat tweeënhalf jaar terug eigenlijk heel klein begon. “Met het plan om nascholing te organiseren voor onze apothekersassistenten en praktijkondersteuners om de inhalatietechniek weer even op te frissen. Alleen toen gaven de huisartsen aan dat ze óók wilden aanschuiven.” Verrassend en leuk, dacht ze, maar dan is wel een andere insteek nodig.

Barendregt ging terug naar de tekentafel, sparde met een paar collega’s en toen begon het balletje te rollen. Er ontstond een werkgroep van drie apothekers, een huisarts, praktijkondersteuner, longarts en longverpleegkundige, die tot de conclusie kwam dat er zóveel apparaatjes bestaan dat daaruit best een keuze kan worden gemaakt. Drie brainstormavonden met verschillende zorgverleners volgden. De deelnemers noteerden wat ze zoal voorschrijven en bespraken de redenen.

Turven

“Dat leverde een hele lading papier op”, zegt Barendregt. “We hebben stapels gemaakt en zijn gaan turven. Vervolgens hebben we niet alleen gekeken naar wat het meeste werd voorgeschreven, maar ook wat zinnig en doelmatig is. Devices die eenvoudig in gebruik zijn bijvoorbeeld, het liefst ook nog met teller erop.”

De gemaakte keuzes zijn uiteindelijk in een overzicht gegoten. Ze legt uit: “Per therapeutische groep staan de beschikbare werkzame stoffen en devices op een rij. Middelen voor COPD op de voorkant, voor astma op de achterkant.” De basis voor de nascholing van huisartsen was daarmee gelegd. Ze kregen eerst een update van een longarts en later – in een apart FTO – uitleg over de inhalatietechniek, net zoals de assistenten, praktijkondersteuner huisarts en thuiszorg.

De uitdaging waarvoor ze nu staat: “Zorgen dat het levendig blijft, dat de artsen de kaart niet vergeten. En de kaart up-to-date houden, want inzichten en standaarden veranderen. Met het geld dat we onlangs hebben gewonnen – een prijs van het Dijklander ziekenhuis – laten we instructiekoffers op maat maken.”

Document acties

gearchiveerd onder: Astma/COPD, Formularium, Inhalator, Regionaal
Back to top