Geen pillen, hardlopen!
Investeren in leefstijl is volgens Eelco Otten ook taak van de apotheker.
Leefstijl is al jaren een belangrijk aandachtspunt voor de acht apothekers van Apotheek de Vriendschap, een apotheek met drie locaties. Zo organiseerden de apothekers al tien jaar geleden, bij een jubileum van de apotheek, een wandeling voor alle klanten en patiënten, vertelt Eelco Otten. “We zijn altijd op zoek naar partijen in de omgeving waarmee we sportieve activiteiten kunnen organiseren. Ook werken we bijvoorbeeld samen met een fabrikant van gezonde voeding.”
Doel van de hardloopclinic, die schoenenwinkel Schutrups Exloo en de apotheek samen organiseren met twee hardloop-coaches en een diëtist, is de conditie verbeteren van de deelnemers, twaalf weken lang twee keer per week. Met als einddoel: een run van vijf kilometer in september. Voor de clinic worden geen klanten van de apotheek geïncludeerd, benadrukt Otten. “We plaatsen borden in de apotheek en delen flyers uit, maar mensen moeten het zelf oppakken. Ook als ze er niets mee doen, hebben ze wel gezien dat hun apotheek een gezonde leefstijl promoot.”
Tijdens een informatiebijeenkomst voorafgaand aan de clinic kunnen deelnemers bij Otten gratis de Diabetes Risico Test doen. Deze AGE Scanner scant met ultraviolet licht de huid van de onderarm en geeft binnen een minuut aan hoe hoog het risico is op diabetes. “Bij een verhoogd risico raden we patiënten aan contact op te nemen met de huisarts, fysiotherapeut of diëtist”, aldus Otten, die aanvult dat managen van verwachtingen een aandachtspunt is. “We moeten voorkomen dat patiënten naar hun huisarts rennen en zeggen: ‘volgens de apotheek heb ik suiker’. Met de huisartsen hebben we daarover goede afspraken gemaakt.”
Eigen kracht
De kosten voor het organiseren van leefstijl-activiteiten, zoals de hardloopclinic, zijn voor rekening van de apotheek zelf. Volgens Otten moeten apothekers dit op eigen kracht doen, want zorgverzekeraars zijn nog nauwelijks geïnteresseerd in leefstijl. “Voor één project konden we subsidie krijgen voor maximaal tien patiënten. Dat levert natuurlijk weinig op.”
Maar snijdt de apotheker zich hiermee niet in zijn eigen vingers? Voor Otten betekent elke pil minder, winst voor de patiënt en een besparing van zorgkosten. “Daar doen we het voor: het apothekersvak is meer dan het draaien van zoveel mogelijk receptregels.”