Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Levercirrose beter in beeld

Contra-indicatie terecht bij ongeveer tien patiënten per apotheek.

PW24 - 14-06-2019 | door Cindy Reinders
De poliklinische apotheek in Almere moet de contra-indicatie levercirrose invoeren in het computersysteem, als de maagdarmleverarts dit op het recept zet. Zo wil Eline Okel medicatiebewaking realiseren bij álle patiënten met levercirrose.
Levercirrose beter in beeld

De eerste lijn wordt nog niet goed geïnformeerd over patiënten met levercirrose. De overdracht vanuit de maagdarmleverarts kan beter, zegt apotheker Eline Okel van de poliklinische Apotheek De Brug in Almere en instellingsapotheek Randstad en lid van de expertgroep die zich bezighoudt met leverproblemen. “Via de receptgang is nu het idee.”

In februari zat zij met verschillende zorgverleners uit Almere in een focusgroep om tafel, om te kijken hoe het nú staat met de medicatiebewaking bij patiënten met levercirrose. In 2014 ontvingen de apotheken van Zorggroep Almere de knmp-innovatieprijs omdat ze dit op de kaart hebben gezet. Het initiatief heeft inmiddels geleid tot concrete geneesmiddel­adviezen voor patiënten met levercirrose, die Stichting Health Base samen met leden van de expertgroep heeft opgesteld.

“Om de indicatie levercirrose op het poliklinische recept te krijgen, zijn we alleen wel afhankelijk van het voorschrijfsysteem van het ziekenhuis. Dit is nu nog niet goed mogelijk”, zegt Okel, “maar met veranderingen binnenkort hopelijk wel.”

Beste route

De poliklinische apotheek, waar deze recepten terechtkomen, neemt de contra-indicatie vervolgens op in het computersysteem. En omdat alle stadsapotheken en huisartsen in Almere één cluster vormen, zien zij dit ook. Huisartsen stellen de diagnose levercirrose vaak niet zelf, is haar ervaring, dus dit lijkt de beste route.

“Zo hopen we dat álle patiënten met levercirrose hierop worden bewaakt. Mogelijk zijn nu nog niet alle mensen gelabeld.” Opschonen van het systeem van patiënten met enzymafwijkingen of een verhoogd asat of alat – oftewel leverfunctiestoornis maar geen cirrose – deed Okel eerder al, net als andere apothekers in Almere.

“Dat was een flinke klus, want huisartsen wisten vaak niet precies wat er aan de hand was, maar de vervuiling is eruit. De meeste apotheken hebben ongeveer tien patiënten overgehouden met daadwerkelijk levercirrose. Als er nu een signaal komt, weet ik: hier moet ik iets mee. En kan ik concreet advies geven.”

Uitkomst van de focusgroep is overigens ook, vertelt Okel, “dat we moeten opletten met kruidengeneesmiddelen. Mariadistel bijvoorbeeld kan problemen geven. Daar moeten we patiënten voor waarschuwen; de bewaking hierop is nihil.”  

Document acties

Back to top