Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Mandaat én aanspreekpunt

Apothekers in Eemland willen met coöperatie gezamenlijk meer bereiken.

PW44 - 01-11-2019 | door Cindy Reinders
Formele samenwerking maakt het makkelijker om afspraken te maken met andere partijen, zegt voorzitter Jouk Snoek van de Apothekers Coöperatie Eemland. Zoals met de vele thuiszorgorganisaties over de toedienregistratie.
Mandaat én aanspreekpunt

Bijna alle thuiszorgorganisaties in de regio werken inmiddels met hetzelfde systeem voor elektronische toedienregistratie. Slechts enkele werken nog met papier. “Maar daar willen we binnenkort helemaal mee stoppen”, zegt eigenaar en openbaar apotheker Jouk Snoek van Apotheek Barneveld. Met ‘we’ bedoelt hij 24 – bijna allemaal zelfstandige – apotheken in de regio Eemland die sinds vorig jaar zijn aangesloten bij de Apothekers Coöperatie Eemland.

Volgens voorzitter Snoek, een van de vijf kartrekkers van de oprichting van de coöperatie, maakt een formele samenwerking het makkelijker om afspraken met andere partijen van de grond te krijgen. Zoals met de thuiszorg­organisaties. “Vanuit de coöperatie kunnen we nu alle thuiszorgorganisaties een mailing sturen met de mededeling dat we stoppen met registratie op papier.”

Wildgroei

Een wildgroei aan thuiszorgorganisaties en toedienregistratiesystemen maakt uniformeren noodzakelijk, vindt hij. “Want als elke organisatie voor een ander systeem kiest, zit je als apotheek soms met zes verschillende systemen. Dat werkt niet.”

In het verleden werkten de apothekers al vaker samen, vanuit de gezamenlijke dienstapotheek in Amersfoort, maar daarbij rees steeds de vraag ‘namens wie spreken we eigenlijk’ en ‘hebben we wel mandaat’, vertelt Snoek. “Nu is dat duidelijk en is er een aanspreekpunt voor zorgpartners.”

Verschillende werkgroepen zijn inmiddels samengesteld. Onder meer voor toedienregistratie, antistolling, farmacogenetica en voor O&I (Organisatie en Infrastructuur financiering). “Een belangrijk item voor komend jaar, dat we samen met de Apothekersvereniging Midden Nederland gaan oppakken. De insteek moet echt meer multidisciplinair zijn, samen met de huisartsen.”

Verder verdienen procedures rond opname- en ontslagmedicatie grote aandacht, vindt Snoek. “Daar valt zeker winst te behalen, bijvoorbeeld als de ontslaglijsten zouden kloppen. Er wordt door de transmurale werkgroep dan ook hard aan getrokken. Een mooi nieuw initiatief is dat bij ontslag de transmurale apotheek tijdelijk een baxterrol meegeeft. We moeten alleen nog goed afstemmen voor hoe lang. Een overbruggingsperiode van twee weken bleek te lang; we hebben nu afgesproken om mee te geven tot de volgende werkdag.” 

Document acties

Back to top