Receptcontrole vóór aflevering
Frédérique Fiévez onderschepte vervalst recept van Radar.
“Waarom kijken we recepten na als alle patiënten al weg zijn?” Beherend apotheker Frédérique Fiévez van de Kromme Rijn Apotheek in Bunnik heeft zich altijd verbaasd over deze werkwijze. “Tijdens de nacontroles heb ik vaak gedacht ‘deze patiënt had eigenlijk een ander geneesmiddel moeten hebben’. Maar omdat het niet urgent was, belde ik de arts niet op.”
Fiévez heeft de receptgang inmiddels veranderd, zodat ze direct kan handelen als de patiënt nog aan de balie staat. Apothekersassistenten melden zich bij de apotheker met de volgende recepten: eerste uitgiftes, handgeschreven en passantenrecepten, opiaten, kinderdoseringen en ziekenhuisrecepten die worden overgetypt. “Ook de recepten voor methotrexaat en laagmoleculairgewichtheparines wil ik zelf zien.”
Naast de controle op fouten kijkt Fiévez of ze de farmacotherapie kan verbeteren, bijvoorbeeld door het recept aan te passen volgens de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap. “Een eerste uitgifte pantoprazol zet ik na overleg met de huisarts om naar ranitidine, want dat is eerstekeusmiddel. En antibioticakeuze en duur pas ik ook aan.”
Radar
Recepten direct controleren is bewerkelijk omdat assistenten continu naar de apotheker komen, aldus Fiévez. “Maar mijn doel is betere zorg leveren, dus dat mag tijd kosten.”
De meerwaarde van deze werkwijze bleek ook eind vorig jaar toen een medewerker van het tv-programma Radar met een vervalst recept voor twintig pillen oxycodon 20 mg aan de balie stond. “Een assistent toonde mij het handgeschreven recept en ik zag meteen dat het fout was. De handtekening was niet van de huisarts. Dit gaan we niet afleveren, zei ik.”
Enkele apothekers die wel oxycodon meegaven aan Radar vertelden Fiévez later dat ze de vervalsing bij de nacontrole wel hadden gezien. “Maar dan ben je natuurlijk veel te laat.” Fiévez hoopt dat meer apothekers de recepten vóór aflevering gaan controleren. Dit komt volgens haar de farmacotherapie en de rol van de apotheker als behandelaar ten goede.
Verder gaat Fiévez onderzoeken of een farmakundige in haar apotheek de controle van herhaalrecepten kan overnemen, omdat er met deze recepten eigenlijk nooit problemen zijn. “Een apotheker ziet meer, bijvoorbeeld dat een medicijn veel te duur is, maar dat kan een farmakundige natuurlijk ook leren.”