Medicatiebewaking verbeteren
MFB-structuur in apotheekinformatiesystemen vanaf november operationeel.
“Mensen bij elkaar brengen”, daar houdt apotheker Laurien Rook van. Het is een van de dingen die haar aantrekt in haar nieuwe functie van programmamanager medisch farmaceutische beslisregels (MFB’s) bij de KNMP. “Ik ben een soort spin in het web, die ideeën en suggesties van verschillende partijen bij elkaar brengt. Ook input van huisartsen, medisch specialisten, verpleeghuisartsen en ziekenhuisapothekers is nodig om de medicatiebewaking te verbeteren.”
Er komen steeds meer gebruikers van geneesmiddelen, dus het aantal signalen per apotheek per dag neemt toe. Een nieuwe structuur moet ervoor zorgen dat overbodige signalen niet meer verschijnen en de relevante overblijven. “Maar een oordeel van de zorgprofessional blijft daarbij altijd nodig.”
Zorgschil
In november 2020 – “een belangrijke datum”, volgens Rook – gaat de huidige medicatiebewaking over naar een MFB-structuur. “We beginnen met de interacties, de rest volgt later. Nu geeft een interactie tussen middel A en middel B áltijd een signaal. Volgens de nieuwe systematiek hangt dat af van de ‘bouwstenen’ die daarbij belangrijk zijn. Bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, nierfunctie of actueel medicatiegebruik”, verduidelijkt ze.
De softwarehuizen zijn nu volop bezig met het ombouwen van de apotheekinformatie-systemen. De vele apothekers die al wel met MFB’s werken, doen dat nu in een apart systeem, een zogeheten zorgschil.
Vastbijten
Op de afdeling beleidszaken van de KNMP hield Rook zich als secretaris van de stuurgroep MFB’s al een tijdje bezig met deze materie. Toen er iemand voor de nieuwe functie werd gezocht, besloot ze zich er helemaal in vast te bijten. “Apothekers verdienen beter ‘gereedschap’ om hun vak te kunnen uitoefenen. De klassieke medicatiebewaking werkt goed, maar is wel wat verouderd en aan vernieuwing toe.”
Ondertussen denkt ze ook al na over de toekomst. “Ik denk aan meer proactieve signalering en niet alleen receptgebonden. Dat het systeem ‘piept’ als een patiënt risico loopt. Op uitdroging tijdens een hittegolf bijvoorbeeld. Dan wil je een melding krijgen bij ouderen met een geleidelijk achteruitgaande nierfunctie die diuretica gebruiken.”