Naar betere farmazorg in Kosovo
Apothekers in Kosovo moeten zich verantwoordelijk voelen voor afgeleverde medicatie.
Geschokt was Ariana Cakiqi (25), toen haar opa van 83 – ze was op familiebezoek in Kosovo – zijn tasje met medicijnen liet zien. “Ik haalde er een doosje amoxicilline uit, een ander antibioticum, diclofenac, omeprazol, furosemide en losartan. Er waren geen etiketten, niets ... Er stond alleen met pen op geschreven: 1x2.”
Helemaal perplex stond Cakiqi toen ze naar de apotheek liep, omdat opa een nieuw doosje furosemide nodig had. “Ik kreeg dit zonder recept mee. Er werd zelfs niet gevraagd: voor wie is het? Of: weet u hoe u het moet gebruiken? Stel dat ik dit voor een zwangere vrouw had gehaald!”
Ariana Cakiqi, apotheker bij Apotheek Warnsveld, begrijpt dat een jong land als Kosovo niet zomaar over een AIS kan beschikken. “Maar een medicatiegesprek voeren met een patiënt kan wél. Ik dacht: hier moet ik iets mee.”
NATIONALE TELEVISIE
Samen met een tante stapte Cakiqi naar het populaire tv-programma RTV 21 en vroeg of ze haar verhaal op nationale televisie mocht doen. “Ik was super zenuwachtig, maar het ging goed. Mensen stuurden via Facebook foto’s van medicijndoosjes om te vragen hoe ze de middelen moesten gebruiken. Echt ongelooflijk.”
Na nog meer interviews kwam ze in contact met de voorzitter van de Kosovaarse apothekersvereniging OFK en de minister van Volksgezondheid. “Zij waren erg enthousiast over mijn ambities om de farmaceutische zorg in Kosovo naar een hoger niveau te brengen.”
Kennisoverdracht is het doel van Ariana Cakiqi, want “ze hoeven niet het wiel opnieuw uit te vinden”. Eerste stap is een symposium over diabeteszorg, daarbij geholpen door Peter Felen, de CEO van de Apotheek Totaal Groep en farmaciedocent. Er hebben zich al zo’n vijfhonderd belangstellenden aangemeld.
Wat ze vooral wil bereiken is dat apothekers en assistenten zich verantwoordelijk voelen voor wat ze afleveren. “Dat het besef doordringt dat zij zorgverleners zijn, geen verkopers. Dus: gebruik je kennis. Daarbij is niets mooiers dan elkaar te helpen en van elkaar te leren.”
Wat gaaf! Mooi verhaal.