Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Omgaan met emoties

Programma 'omgaan met emoties' helpt ouders van kind dat zal overlijden.

PW19 - 08-05-2020 | door Cindy Reinders
Fotografie: Jeroen Jumelet
Een ontslaggesprek voeren met ouders en hun kind dat komt te overlijden, blijft moeilijk. Het programma ‘Omgaan met emoties’, dat was genomineerd voor de KNMP-innovatieprijs, helpt apotheekmedewerkers van het centrum voor kinderoncologie om erover te praten.
Omgaan met emoties

Lidwien Hanff: “We kennen de kinderen steeds beter; een recidief of overlijden komt dan hard aan.”

Al bij het werven van apotheekmedewerkers voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht is er aandacht voor de emotionele kant van het werk. “We bespreken bij de sollicitatie wat de documentaire Pilotenmasker over kinderen met kanker met hen doet”, vertelt ziekenhuisapotheker Lidwien Hanff. “Dat het werk voor assistenten gaandeweg steeds moeilijker wordt, daar had ik bij de opening van het ziekenhuis in 2018 oprecht niet aan gedacht.”

Het went niet, omdat de band tussen hen en ernstig zieke kankerpatiëntjes en hun ouders groeit. Elke drie weken worden ze opgenomen voor een nieuwe chemokuur. “Ze zijn dan geen namen of nummers meer; we leren ze steeds beter kennen en dan komt een recidief of overlijden hard aan.”
Want ondanks dat 75% geneest, komen er elke week drie kinderen te overlijden. “En die ontslaggesprekken zijn moeilijk. Technische uitleg geven over een morfinecassette lukt wel, maar wat zeg je tegen een kind dat naar huis gaat om te overlijden?”

Begrip

Het programma ‘Omgaan met emoties’, dat Hanff samen met teamleider Karima Aamri-Bouzbib heeft opgezet, helpt de medewerkers om daarmee om te gaan. “Met name de intervisiesessies onder leiding van onze consulent professionele steun hebben veel opgeleverd. Zo is er meer begrip naar elkaar toe; de ene assistent wil er juist over praten, de ander sluit zich liever af.”

Daarnaast zijn verschillende scholingen ontwikkeld, over hoe om te gaan met verdrietige of agressieve ouders. “Soms zijn ze echt kwaad, wat op zich normaal is gezien hun abnormale setting.”

De scholingen zijn generiek opgezet en volgens Hanff ook toepasbaar in andere apotheken. Voor intervisie over emoties zouden collega’s in de eerste lijn bijvoorbeeld een praktijkondersteuner-GGZ kunnen benaderen, oppert ze.
Zelf lukt het Hanff goed: “Maar zie ik een puber die te moe is om op zijn mobiel te kijken, dan grijpt dat me meer aan dan een rondfietsende peuter. Vooral als het raakt aan mijn eigen wereld.”  

Document acties

Back to top