Onderzoek in tijden van corona
Jonge apothekers hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan.
Foto Gijs van Ouwerkerk
Een onderzoek niet kunnen afronden of opstarten, daarover gingen tijdens de coronacrisis de meeste vragen van aiossen ziekenhuisfarmacie die Paola Mian moest beantwoorden als bestuurslid Wetenschap en Onderzoek van JongNVZA. Inclusies voor registratieonderzoeken werden tijdelijk stopgezet en ondersteuning bij het opstarten van onderzoek had even geen prioriteit.
“Sommigen moesten nog een aantal patiënten includeren om hun onderzoek te kunnen afronden, maar dat kon niet tijdens de coronacrisis. Samen zochten we naar alternatieven, waarbij patiëntencontact niet nodig is.”
Een kwestie van out of the box-denken, stelt Mian. “Je kunt gebruikmaken van bestaande data, van restmateriaal dat nog over is van vorig onderzoek, of in vitro-onderzoek doen.”
Tegelijkertijd had ze haar handen vol aan het werk in de ziekenhuisapotheek van Medisch Spectrum Twente, waar ze zelf als aios werkt. “Ik was net begonnen op de afdeling bereidingen, waar VTGM voor de intensive care werd opgeschaald, waardoor ik onderdeel werd van het COVID-19-behandelteam. Belangrijk maar ook leuk werk.”
DUURZAAM
De komende tijd zal haar bestuursfunctie deels in het teken staan van duurzaamheid in de ziekenhuisapotheek en poliklinische apotheek, een onderwerp waaraan JongNVZA veel aandacht besteedt dit jaar. Zo is voor de visiedag één van de grondleggers van het verlagen van de CO2-voetafdruk op de OK van het Amsterdam UMC uitgenodigd om te vertellen over succesvolle maatregelen als het uitzetten van de luchtventilatie als die niet nodig is en het verminderen van de uitstoot van inhalatieanesthetica door deze waar mogelijk te vervangen door intraveneuze anesthetica.
“Jonge apothekers hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan, maar zitten met de vraag wat ze concreet en op een laagdrempelige manier kunnen doen”, zegt Mian. “Daar willen we verder over discussiëren met de leden, om vervolgens een visiedocument op te stellen.”