Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2021

Artikel Podcast: positief over medicijnen
De Apothekers Podcast van Harm Geers is sinds oktober 2020 in de lucht om mensen te doordringen van de positieve effecten van geneesmiddelen. “Ik laat horen dat de apotheker het verschil kan maken.”
Artikel Afbouwen met hulp van benzomoe
Het gepieker en de stress die de corona­tijd met zich meebrengt, zorgen voor extra benzodiazepinegebruik, merken ze achter de balie bij de Amersfoortse Apotheek Orion. Met Benzomoe proberen zij deze patiënten van hun “pammetje” af te krijgen.
Artikel Toxicologie in een hip jasje
Een methanolintoxicatie op een boot en een lichaam als gevolg van een ‘insulinemoord’. Twee spannende casussen gefilmd voor de online editie van ToxEd. Organisator Corine Bethlehem: “Toxicologie is snel, acuut en prikkelend.”
Artikel Pascal source code Kijk eens op platform PharmaSwap
Verspilling tegengaan is een taak voor alle apothekers, vindt Sander van der Straeten. Hij biedt dure geneesmiddelen aan op PharmaSwap, een platform voor circulaire uitwisseling tussen apothekers. “Een geneesmiddel van € 400 weggooien is zonde.”
Artikel Van balie naar industrie
Na ongeveer een jaar in de openbare apotheek te hebben gestaan, is apotheker Moary Bakr begonnen aan een nieuwe uitdaging. “Ik ben een echte ondernemer. De farmaceutische industrie past beter bij mij.”
Artikel Hergebruik zakjes voor milieu
Mensen erop wijzen dat ze uitgiftezakjes moeten hergebruiken als afvalzakjes voor hun overtollige medicatie; zo eenvoudig kan het zijn bij te dragen aan een schoner milieu, constateren ze in Salland en het Vechtdal.
Artikel Pascal source code Alles halal in webshop
Omdat hij ver wil gaan in het geven van zorg op maat, heeft Mustafa Yildirim de webshop ‘halalmedicijnen.nl’ in het leven geroepen. Het is een hele klus die te vullen. “Capsules bevatten vaak gelatine, wat niet mag. Maar vis­gelatine mag weer wél.”
Artikel chemical/x-genbank De juiste link leggen
Scholing over medicatie is belangrijk om de zorg te ontlasten, vindt instellingsapotheker Peter Vernooij. Zelf doceert hij agogisch medewerkers in de ggz. “Apothekers en artsen gebruiken veel jargon waardoor sommigen afhaken, daar moet je rekening mee houden.”
Artikel Perspectief voor kind met kanker
Kinderen met kanker een betere toekomst bieden. Dat is voor apotheker Nora Jamaladdin dé motivatie om te kiezen voor het onderzoekspad. “Mijn farmaceutische achtergrond is van toegevoegde waarde binnen de multidisciplinaire onderzoeksgroep.”
Artikel ‘Weetje’ in dertig seconden
Op een luchtige en creatieve manier voorlichting geven over het gebruik van medicijnen en zelfzorg. Met dat doel plaatst Maurice Buijs, samen met masterstudent farmacie Maud Vromen, korte filmpjes en berichten op het Instagram-account @medicijnweetje. “Zien we een leuk onderwerp, dan gaan we direct aan de slag.”
Artikel Talentvolle specialisten opleiden
Als vaste opleider voor ApIOSsen besteedt Suzette Engels veel tijd aan jonge, talentvolle collega’s, die hierdoor een beter beeld krijgen van de openbare farmacie. “Het specialisme is het meer dan waard.”
Artikel Aandringen op gebruik van laxans
Met ‘Aandringen voor aandrang’ motiveert Yasmin Sterk opioïdgebruikers naast hun fentanyl of oxycodon ook een laxans te nemen. Zo kan ernstige verstopping, met soms ziekenhuisopname tot gevolg, worden voorkomen.
Artikel Een digitale optelsom
Tromboseprofylaxe wordt nogal eens over het hoofd gezien bij ziekenhuisopname, aldus ziekenhuisapotheker Tessa Jaspers. Zodoende ontwikkelde ze een tool om dit te voorkomen. “Verschillende risicofactoren worden meegenomen met verschillende wegingsfactor.”
Artikel Verspilling vaccins tegengaan
Coronavaccins zijn schaars en mogen dus absoluut niet worden verspild. Rianne Schrijver zorgt er dagelijks voor dat dit niet gebeurt. “Heel bijzonder bij deze historische operatie betrokken te zijn.”
Artikel Troff document In één klap een expert
Het was nog een geheel nieuw vakgebied toen ziekenhuisapotheker Emilie Gieling door het RIVM werd gevraagd te adviseren over geneesmiddelen tegen COVID-19. Sindsdien volgt ze elke dag de laatste ontwikkelingen. “Oordelen op basis van één studie is best spannend.”
Artikel Vinger aan de pols bij antistolling
Te vaak gaat het mis. Door gebrek aan informatie gebruiken patiënten onnodig lang antistollingsmedicatie, met bloedingsrisico’s tot gevolg. “Tijd om samen met openbaar apothekers dit lek te dichten”, vindt ziekenhuisapotheker Matthijs Becker.
Artikel D source code Farmacie in de wereld van ’t kind
Waan Yasen, werkzaam bij Service Apotheek Waldeck in Den Haag, werkte mee aan Medicijnen, een jeugdboek over de wereld van de farmacie. “Het is goed dat kinderen leren over ziek zijn, maar ook weten dat een pilletje hen beter kan maken.”
Artikel Overgang: meer kennis is nodig
Meer bewustwording is nodig over klachten bij de overgang, zodat deze beter worden herkend en behandeld, vindt Eric van der Borg. “Artsen en apothekers moeten het onderwerp, zodra het weer kan, in een FTO bespreken.”
Artikel Koppelaar in Leids netwerk
Niet altijd druk, maar wel altijd beschikbaar. Als liaisonapotheker zorgt Leen Nelemans ervoor dat het Leids Academisch Netwerk Apotheken (LANA) draaiende blijft. “Erg mooi om te kunnen bijdragen aan de ontwikkelingen in de farmacie.”
Artikel Vervuiling schokt apotheker
Het bezoek aan een farmacotherapeutisch overleg over medicijnresten in water opende Cynthia Ong haar ogen; ze wist niet dat medicijnen zoveel schade aanrichten in het milieu. “Beschamend dat ik daar niet eerder bij heb stilgestaan.”
Artikel Uit liefde voor de samenleving
De liefde voor mens en samenleving staat centraal bij Zeliha Cimtay, die voor het vele vrijwilligerswerk dat zij doet in Schiedam onlangs koninklijk werd onderscheiden. “Hier haal ik veel energie uit.”
Artikel IEF image Heruitgifte lijkt zeer lucratief
Drie doosjes prostaatkankermedicatie wisselden vorige maand van eigenaar, waarmee € 9000 is uitgespaard. Apotheker/onderzoeker Lisa-Marie Smale kijkt tevreden terug op de transactie. “Heruitgifte moet uiteindelijk standaardzorg worden.”
Artikel Speciale zorg voor wonden
Om voorgoed een eind te maken aan alle onduidelijkheid rond de behandeling van wonden, staken zorgverleners in Twente de koppen bij elkaar en ontwikkelden de wondbox. “Je mag dit gerust een regionale success story noemen.”
Artikel Aandacht voor acne en litteken
Een verlengde arm van de apotheek, zo noemt Simon Latumalea zijn huidkliniek. “Hier kunnen mensen, net als in de apotheek, gemakkelijk terecht voor deskundig advies, maar dan gericht op de huid.”
Artikel Kennisspel medicatie voor artsen
Honderden artsen in opleiding in het Isala Ziekenhuis doen mee met een kennisspel en ontvangen wekelijks per mail een vraag over farmacotherapie. Ziekenhuisapotheker Douwe van der Meer: “We scholen artsen bij over farmacologische kwesties, interacties en antistolling.”
Artikel Kennis medicijnen behouden
Om zich beter te kunnen profileren als geneesmiddelontwikkelaars en relevante kennis en kunde te behouden voor Nederland en Europa, hebben LUMC, Bio Science Park en TNO het Nationaal Farmaceutisch Kenniscentrum opgericht.
Artikel text/texmacs Video’s met uitleg in het Papiaments
Op Curaçao ervaart Nitza Hooi dat je als apotheker met kleine dingen een wereld van verschil kan maken. Om de farmaceutische zorg op het eiland te helpen bevorderen, wil ze geneesmiddeluitgifte begeleiden met een uitlegvideo in het Papiaments of Spaans.
Artikel Gezondheid checken in de apotheek
Op consult in de apotheek, ter plekke onder meer bloeddruk en cholesterol laten meten en na een halfuur weer buiten staan met een gezondheidsrapport en concrete adviezen. De BENU Gezondheidscheck zorgt in Rotterdam voor veel positieve reacties, zegt Pieter Bax.
Artikel Cytostatica via de sonde
Essentiële informatie over het toedienen van geneesmiddelen is samengebracht in een handboek van het Prinses Máxima Centrum. Sjoukje Velthuijs: “Dit helpt zorgverleners op een juiste manier geneesmiddelen toe te dienen aan onze jonge patiënten.”
Artikel Kwetsbare ouderen opsporen
Door het stellen van extra vragen tijdens medicatiebeoordelingen bepaalt apotheker Harmke Verlinden welke kwetsbare ouderen meer zorg nodig hebben. Via een zelf ontwikkelde app overlegt ze vervolgens met de huisartsen of een bezoek noodzakelijk is.
Artikel Chatten met de apotheker
Via een live chat wil de apotheek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis de patiëntenzorg optimaliseren. Mede-initiatiefnemer Thijs Balk hoopt op veel farmaceutisch-inhoudelijke vragen. Patiënten kunnen foto’s meesturen van een recept of doosje.
Artikel Zélf derde coronaprik zetten
Liefst 100.000 spuitjes met COVID-19-vaccin maakten de Friese apotheken voor toediening gereed. Nu willen ze een stap verder: óók de vaccins zetten. Rogier Hilbers: “Uitbreiding van de apothekersrol in het vaccinatieproces is zó vanzelfsprekend.”
Artikel Behandeling thuis weer mogelijk
Door natriumcitraatoplossing aan benzylpenicilline-oplossing toe te voegen, wordt de houdbaarheid verlengd, waardoor thuisbehandeling weer mogelijk is. Met dit concept dingt Oscar Breukels mee naar een innovatieprijs voor topklinische opleidingsziekenhuizen.
Artikel Hulpkit handig bij oogdruppels
Om patiënten na een staaroperatie te helpen bij de toediening van oogdruppels heeft Reinette Stenekes-Stol een oogdruppelhulpkit samengesteld. De thuiszorg bespreekt de inhoud van de kit tijdens de intake. “Ouderen krijgen meer regie over hun leven.”
Artikel Stortvloed meldingen beoordelen
Als vaccin-beoordelaar bij Bijwerkingencentrum Lareb bekijkt Tessa Smit individuele meldingen van bijwerkingen en beoordeelt deze op causaliteit. De enorme hoeveelheid meldingen over de coronavaccins overweldigde haar.
Artikel Game change online
Vanwege de naderende concurrentie van internetapotheken en zorgverzekeraars die aansturen op online farmacie, lanceert apotheker Sander Benraad een nieuwe franchiseformule voor zelfstandige apothekers. “We maken ons zorgen over het lokale, zelfstandige apotheekbedrijf.”
Artikel Zorg zonder logistiek
Drie apothekers die concludeerden dat zorg en logistiek onmogelijk goed te combineren zijn, besloten zich helemaal op zorg te gaan toeleggen en richtten daarvoor MinderPillen op. “Intensieve patiëntzorg op maat.”
Artikel Citrix ICA settings file Meer overzicht bij cytostatica
Eén systeem voor het voorschrijven, beoordelen, bereiden en toedienen van cytostatica. De ziekenhuisapothekers en poliklinisch apothekers in het Meander Medisch Centrum zijn positief over het Cytostatica Management Systeem.
Artikel Onnodige opname voorkomen
Het multidisciplinaire team waarvan Madelon Butterhoff deel uitmaakt, verleent specialistische geriatrische zorg aan de poort van het ziekenhuis: de spoedeisende hulp (SEH). “Een mooie samenwerking tussen geriatrie en apotheek.”
Artikel Zichtbaar voor patiënten
Door haar praktijkervaring in België, waar apothekers veel meer aan de balie staan, leerde Evelyne Verhofstede hoe belangrijk het is patiënten persoonlijk te benaderen. Ze draait daarom ook mee in het apotheekteam. “Patiënten aan de balie roepen me soms uit mijn kantoor.”
Artikel Stimulans voor vrouwen
Al 33 jaar is Marianne van den Berg lid van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke Apothekers (NOVA). Onlangs trad ze af als secretaris, maar haar strijd gaat door. “Nog genoeg kwesties hebben extra stimulans nodig.”
Artikel Vitamines voor de wijkgenoten
Deur aan deur gingen apotheker Romano Adasi en zijn medewerkers met zakjes fruit om bij hun wijkgenoten in het Noord-Hollandse Zwaag het belang van preventieve gezondheidszorg te verspreiden. “Ik wilde een statement maken.”
Artikel Troff document Verkleining maag heeft impact
‘Bariatrische chirurgie’ ontbreekt vaak in het apotheekinformatiesysteem, terwijl dit van belang is voor goede medicatiebewaking. Apotheker Jeroen de Booij besteedt extra aandacht aan patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan.
Artikel chemical/x-gaussian-log Assistenten opleiden in Senegal
Farmacie Mondiaal biedt medewerkers van gezondheidsposten in Senegal een opleiding aan tot apothekersassistent. “Gezondheidszorg is een mensenrecht, maar lang niet voor iedereen de realiteit.”
Back to top