Perspectief voor kind met kanker
Met algoritmes het beste oncolyticum voorspellen.
Karim Aljakouck
Het leed van kinderen met kanker ging apotheker Nora Jamaladdin aan het hart. En dit bleef aan haar knagen. “Toen kwam een promotieplek op mijn pad bij het German Cancer Research Center (DKFZ) in Heidelberg, Duitsland. Hier ben ik voor gegaan.”
Haar onderzoek maakt deel uit van het INFORM-onderzoek. Dit wordt gecoördineerd door de Hopp Children’s Cancer Center Heidelberg (KiTZ), een grootschalig Europees onderzoek naar gerichte therapie bij kinderen met kanker en relapsen. “Door middel van onder meer farmacokinetische parameters ontwikkel ik een algoritme. Hiermee is te voorspellen welk geneesmiddel het meest effectief is in het remmen van de tumor. Complexe materie, maar dat prikkelt me juist om er vol voor te gaan.“
Daarnaast maakt ze deel uit van een multidisciplinaire onderzoeksgroep. Deze bestaat voornamelijk uit artsen en biologen. Jamaladdin is als apotheker een welkome aanvulling. “Het is prachtig dat ik op de afdeling mijn expertise kan laten zien. Bijvoorbeeld als er wat mis is gegaan met het experiment. Als apotheker kan je achterhalen of dit te maken heeft met de eigenschappen van het geneesmiddel, zoals lichtgevoeligheid. En je kan vragen over de stabiliteit beantwoorden.”
Ook maakt Jamaladdin een database van farmacokinetische parameters van oncolytica bij kinderen. “Hiervoor duik ik de literatuur in. En soms is het nodig om zelf de steady state-concentratie te berekenen.”
Juiste stap
Nu ze ruim een jaar bezig is met het onderzoek kan ze terugblikkend zeggen dat ze de juiste stap heeft genomen. “Het is een mooie kans geweest om bij zo’n hoog aangeschreven instituut mijn promotieonderzoek te kunnen starten. Het volgen en deel uitmaken van de farmaceutische ontwikkelingen in een ander land verruimt mijn blik op de farmacie. Mijn onderzoek maakt maar een klein deel uit van het grotere geheel. Maar ik geloof erin dat mijn inspanningen uiteindelijk helpen kinderen met kanker een mooiere toekomst te bieden.”
Nora Jamaladdin: “Prachtig dat ik tussen artsen en biologen mijn expertise kan laten zien.”