Zorg zonder logistiek
Tessa de Vos richt zich met MinderPillen op zorgverlening op maat.
Pedro Sluiter
Haar droom, dat ze als apotheker veel bezig zou zijn met patiëntzorg, was eigenlijk in al die jaren dat ze als zzp’er in apotheken had gewerkt nooit uitgekomen, vertelt Tessa de Vos, een van de initiatiefnemers van MinderPillen, een jong bedrijf dat zich richt op gezond zijn zonder al te veel medicatie. “Het huidige systeem is niet ingericht op het verlenen van zorg. De tijd en de vergoeding ontbreken.”
Een artikel dat De Vos vorig jaar las over het volledig loskoppelen van zorg en logistiek was voor haar en twee collega’s de trigger om MinderPillen op te richten. “Wij willen buiten het systeem om patiënten intensief en op maat helpen bij hun medicatiegebruik en het verbeteren van hun gezondheid”, zegt De Vos, die benadrukt dat ze op geen enkele wijze de concurrentie willen aangaan met openbaar apothekers. “Juist niet. We willen graag samenwerken. Zij zouden bijvoorbeeld patiënten naar ons kunnen doorverwijzen.”
APK
Sinds MinderPillen van zich laat horen op sociale media stromen de positieve reacties binnen, vertelt De Vos. “Mensen prijzen ons lef dat wij het als apothekers anders doen.” Mensen die jarenlang vastzitten aan medicatie willen graag weten of en hoe ze kunnen minderen. “Ze willen weten hoe ze gezonder in het leven kunnen staan en betalen graag voor deskundig advies.” Met dat advies in de hand worden ze vervolgens gestimuleerd zelf contact op te nemen met de huisarts. “Soms worden wij al door artsen gevraagd samen te kijken hoe patiënten kunnen demedicaliseren.”
Een van de services die MinderPillen aanbiedt is de medicatie APK. “Wij vinden het belangrijk om veel frequenter dan een keer per jaar naar iemands gezondheid en geneesmiddelengebruik te kijken”, stelt De Vos. De bedoeling is rond de patiënt een gezondheidsnetwerk te creëren, waarbij onder anderen ook voedingsspecialisten en ervaringsdeskundigen betrokken zijn. “Helemaal geen pillen is voor de meesten een utopie, maar minder kan na een kritische beoordeling vaak wel.”
Tessa de Vos: “Mensen willen weten hoe ze gezonder in het leven kunnen staan en betalen graag voor deskundig advies.”