Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Tussen kunst en farmacie

Prettige en natuurlijke sfeer creëren in nieuwe publieksruimtes.

PW46 - 18-11-2022 | door Linda de Jonge
Foto Els Broers
Uitzoeken welke medicinale planten aan de basis staan van nog steeds toegepaste geneesmiddelen om ze vervolgens te kweken en fotograferen. Dat deed ziekenhuisapotheker Reinier van Hest samen met een kunstenares voor het project Flowerfields.
Tussen kunst en farmacie

Met monografieën uit de Martindale checkte Reinier van Hest, ziekenhuisapotheker bij het Amsterdam UMC, of bestanddelen van een vijftigtal planten die aan de basis stonden van geneesmiddelen nog steeds worden toegepast in de hedendaagse geneeskunde. “Een behoorlijke klus, die ik stiekem toch wel heel leuk vond. Het vak farmacognosie, dat ik vroeger vervloekte, bleek toch ineens heel interessant!”

Hij had de lijst met planten gekregen van kunstenares Elspeth Diederix en hoofd kunstzaken Amsterdam UMC Sabrina Kamstra, die met de gewonnen Elisabeth van Thüringenprijs het project Flowerfields konden vormgeven. “De verpleegafdelingen van locatie AMC waren aan vernieuwing toe. Door wandgrote afbeeldingen van medicinale planten te plaatsen, die een link hebben met het medisch specialisme van die afdeling, proberen we een prettige en natuurlijke sfeer te creëren in de nieuwe publieksruimtes.”

Uiteindelijk bleven acht planten over die Diederix, die ook een hoveniersopleiding volgde, zelf kweekte en fotografeerde: het lelietje-van-dalen (hartglycosiden), vingerhoedskruid (digoxine), mariadistel (silibinine), glanzend sneeuwklokje (galantamine), bolpapaver (basis voor opioïden), wolfskers (atropine), herfsttijloos (colchicine) en de Spaanse peper (capsaïcine).

De mariadistel – ‘Flowerfield 2’, zie foto – vond Van Hest het meest bijzonder. “Silibinine kan worden ingezet als antidotum bij een intoxicatie met groene knolamanieten, paddenstoelen die in deze tijd van het jaar groeien. In Nederland belanden een paar keer per jaar mensen die ze hebben gegeten met mogelijk fatale leverproblemen in het ziekenhuis.”

Zwart-wit

De samenwerking was een bijzondere ervaring voor Van Hest: “Ik benader planten vanuit farmaceutisch perspectief, terwijl Diederix zich focuste op het gevoel wat ze teweegbrengen. Apothekers zijn geneigd dingen zwart-wit te zien. Iets wat kunstenaars juist niet doen. Die wisselwerking leverde naast leuke gesprekken ook heel mooie next level-foto’s op!”

Reinier van Hest: “De samenwerking leverde heel mooie next level-foto’s op.”

Document acties

gearchiveerd onder: Reinier van Hest
Back to top