Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2024

Artikel D source code Om de week rondje Friesland
Om de medicatievoorziening efficiënter en duurzamer te laten lopen, intensiveerde apotheek De Drie Stellingen hun samenwerking met Kijlstra Ambulancezorg. Ellen van Loon: “Voorheen moesten best veel medicijnen weggegooid worden.”
Artikel image/x-icon Voorlichten over valrisico
Om ouderen te attenderen op het valrisico door medicatie stond Maartje Zandman met een stand op een Zwolse vitaliteitsbeurs. “Ik hoop dat mensen hierdoor vaker denken aan de apotheek als een plek voor gezondheidsadviezen.”
Artikel AIOS weerbaarder maken
Aios ziekenhuisfarmacie moeten tegenwoordig op veel borden tegelijk schaken, meent opleider Elsbeth Nagtegaal, die ze probeert weerbaarder te maken. “We geven de aios een goede inhoudelijke basis mee.”
Artikel Relevant voor longartsen
Tijdens haar promotieonderzoek aan het Radboudumc stelde Leila-Sophie Otten een handleiding samen voor longartsen en werd daarvoor onderscheiden door de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. “De handleiding wordt vaak geraadpleegd, dat geeft veel voldoening.”
Artikel Zelf de regie bij levenseinde
Wilsbekwame mensen die klaar zijn met het leven moeten de mogelijkheid hebben op menswaardige wijze een eind aan hun leven te maken, vindt Guusta Huizer-Boehmer. “Nu is het een arts die bepaalt of jij dood mag.”
Artikel Kennis en krachten bundelen
Ziekenhuisapotheker Kelly Niggebrugge-Mentink werd lid van de stichting Vascular Infusion Technology (VIT) om een bijdrage te kunnen leveren aan het infuusbeleid. “Veel verpleegkundigen lopen tegen problemen aan.”
Artikel Gastles over vapen
Minder jongeren die vapen. Dat wil Dirk Abrahams bereiken door brugklassers in Almelo voor te lichten over de risico’s ervan. “De kans dat je gaat roken is veel groter als je op jonge leeftijd hebt gevaped.”
Artikel Ruimte maken voor verandering
Het vraagt leiderschap om in de apotheek een nieuwe manier van werken te introduceren, weet poliklinisch apotheker Vincent Rijntjes van het CWZ, die daarom een masterclass over leiderschap volgt. “Je moet regelmatig in de spiegel kijken.”
Artikel Patiënt gaat boven geld
Verhalen in de roddelbladen over Kim Kardashian, Oprah Winfrey en Elon Musk die Omzepic aanprijzen als ideaal afslankmiddel, zetten Emma Dam aan het denken. “Het kan toch niet zo zijn dat rijke beroemdheden zo makkelijk aan het middel kunnen komen terwijl diabetespatiënten die het écht nodig hebben met tekorten kampen”, zegt Dam, die in haar laatste jaar van de master Farmacie in Utrecht zit.
Artikel Kwetsbare patiënten opsporen
Met hulp van een query van VZVZ spoorde Ellemieke Schreuder in het apotheeksysteem kwetsbare patiënten op die nog geen toestemming hebben gegeven voor gegevensuitwisseling. “Het werkt: 30% heeft inmiddels positief gereageerd. De rest gaan we bellen.”
Artikel chemical/x-pdb Netwerk om de patiënt
Een bijdrage leveren aan iemands gezondheid is meer dan de juiste medicatie verstrekken, meent Maud Koch. Samen met andere regionale zorgverleners helpt ze patiënten om hun algehele welzijn te verbeteren. Zo wijst ze mensen ook op de lokale biljart- en wandelclub.
Artikel D source code Nu ook beste van de wereld
Nadat Esbar Hassan het Nederlands kampioenschap Consultvoering won, bemachtigde ze ook de eerste plaats bij de internationale wedstrijd in Bali. Dat was een leerzame ervaring. “Ik heb gemerkt dat apothekers veel zichtbaarder zijn in het buitenland.”
Artikel Pensioen leeft onder apothekers
Met de nieuwe pensioenregeling kunnen apothekers een goed en beter inflatiebestendig pensioen realiseren, stelt Roelf Jan Dijkhuizen, de nieuwe voorzitter van de beroepspensioenvereniging voor apothekers BPOA. “Welk pensioen kan ik verwachten; die vraag heb ik altijd interessant gevonden.”
Artikel Award voor veelzijdige carrière
Kees Neef kreeg eind maart de prestigieuze EAHP 2024 Board Professional Excellence Award van de Europese vereniging van ziekenhuisapothekers, voor het veelzijdige werk dat hij tot aan zijn pensioen veertig jaar lang verrichtte in met name het Maastricht UMC+.
Artikel JavaScript program Film rolt door in onderwijs
Met veel bombarie rijdt de ambulancezuster een patiënt met intoxicatie de SEH binnen. Was het alcohol, XTC, medicatie? Rozita Abdolrahimi Raeni is medebedenker van een indringende onderwijsvorm om apothekers in spe te leren omgaan met de – soms − rauwe realiteit.
Artikel Investeren in je netwerk
Netwerken is belangrijker dan ooit, vindt Ayşe Doğdu, die op het evenement ‘Versterk je netwerk’ van ROC Nijmegen met zo’n twintig toekomstige apothekersassistenten sprak. “Een van hen wil misschien in onze apotheek komen werken.”
Artikel object code Meer assistenten op Curaçao
Ook op de Antillen is er een tekort aan apothekersassistenten. Daarom besloot Lisa Kienhorst met een collega zelf mensen op te leiden op Curaçao en Aruba. “Het doel is over twee jaar tien nieuwe apothekersassistenten te hebben.”
Artikel Overal laten zien wat we doen
Valongevallen voorkomen bij ouderen vanaf 65 jaar, dat is het doel van ‘In Balans’, een cursus van dertien weken door fysiotherapeuten, een diëtist en een apotheker. “In vijf sheets vertel ik over geneesmiddelen en wat ouderen zelf kunnen doen om het valrisico te verkleinen. Voor velen is dit een eyeopener, daarom worden er ook veel vragen gesteld”, zegt beherend apotheker Simone Lemmens van Apotheek Tholen. “Door het geven van voorlichting laat ik zien welke zorg de apotheek biedt, en ik vergroot mijn naamsbekendheid.”
Artikel Troff document Diversiteit van ’t vak belicht
Farmaciestudenten vertrouwd maken met de diversiteit van het apothekersvak, dat is het doel dat Salma Baddou voor ogen heeft met haar initiatief FarmTalks. “Studenten doen nieuwe inzichten en inspiratie op.”
Artikel Kijken door de bril van een ander
Openbaar apotheker Rajae Elbazi, die zojuist de cursus Coaching voor Zorgprofessionals heeft afgerond, popelt om aan de slag te gaan als intervisiecoach. Haar advies aan collega’s die tot nieuwe inzichten willen komen: “Zet eens de bril van een ander op.”
Artikel ECMAScript program Prijs voor tool tegen cascades
Kjell van der Walle bedacht een tool om patiënten bewust te maken van bijwerkingen om zo voorschrijfcascades te voorkomen. Hij won er een innovatieprijs mee. “Zo dragen we ons steentje bij aan verbetering van de zorg.”
Artikel App voor aanstaande moeders
Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven moeten makkelijker veilig zelfzorgmiddelen kunnen gebruiken, vindt Moeders van Morgen Lareb en lanceerde daarom een app. “Onze adviezen zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke onderzoeken.”
Artikel Kennis testen en netwerken
Het deelnemen aan de Nationale Farmacie Olympiade is volgens Julian Bosch, winnaar van de eerste prijs voor zesdejaars farmaciestudenten, vooral een mooie kans om te netwerken. “Ook is het leuk om te zien waar je staat.”
Artikel Werk met diepgang
Multidisciplinaire samenwerking is cruciaal voor goede ouderenzorg, onderstreept Emerald Smet, die hierin als kaderapotheker een belangrijke rol speelt. “Zorgverleners in de regio weten mij snel te vinden.”
Artikel Prima teamlid uit Oekraïne
Apotheker Edwin den Haak nam de Oekraïense vluchtelinge Myroslava Sydorchuk, die in Kiev farmacie heeft gestudeerd, in dienst en heeft een prima kracht aan haar. Hij wil collega’s die kampen met personeelstekort helpen zijn voorbeeld te volgen.
Artikel Lessen op logistiek toepassen
Door een cursus van Nyenrode Business Universiteit leerde ziekenhuisapotheker Anne van Schip hoe de geneesmiddeldistributie in de apotheek beter georganiseerd kon worden. Pillen- en doosjesrobots spelen hierbij een belangrijke rol.
Artikel Extra service na nachtsluiting
Hoe kunnen we mensen die vrij verkrijgbare medicijnen willen, buiten reguliere openingstijden toch van dienst zijn, vroeg Carlijn Verdult zich af. De oplossing bleek een medicijnautomaat. “We vinden het belangrijk om extra service te bieden”.
Artikel Gezond broodje van de apotheker
Doortje Böhm is naast apotheker en onderzoeker ook voedingsdeskundige, die mensen graag zelf wil laten ervaren hoe smaakvol en gezond plantaardig voedsel is. “Binnen zes dagen kun je je microbioom verbeteren.”
Artikel Betrek apothekers bij palliatie
Op een congres over de sociale benadering van palliatieve zorg kreeg de enige apotheker in de zaal Suzan Woltermann de microfoon om aandacht te vragen voor de apotheek. “We kunnen veel betekenen voor palliatieve patiënten als zorgverleners en mantelzorgers ons informeren.”
Artikel Medicatie hartpatiënt bijsturen
Op een speciaal spreekuur op de afdeling cardiologie van het Delftse Reinier de Graaf bespreken hartfalenpatiënten hun medicatiegebruik met Youssra Bais. De gesprekken geven haar enorme voldoening. “Je leest veel in een gezichtsuitdrukking.”
Artikel Filmploeg over de vloer
Door mee te werken aan filmpjes over medicijnen mee op reis wil Sanne Smits patiënten informeren en apothekers zichtbaarder maken. En dat is hard nodig. “We worden nog te vaak als pillenschuivers gezien.”
Artikel Efficiënter aan de slag op Bonaire
Met een herhaalservice, track-and-trace-systeem en optimaal voorraadbeheersysteem is het gelukt de wachttijden in de apotheken op Bonaire te verkorten. Rik de Ruiter: “Toen ik hier kwam werd het net mogelijk om elektronisch recepten te versturen.”
Artikel Leermoment voor arts en apotheker
Apothekers en artsen in Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar bespreken elke maand uitgebreid het medicatiegebruik van één patiënt. Rashudy Mahomedradja is initiatiefnemer van deze medicatiereview. “Alle disciplines leren van elkaar.”
Artikel Troff document Belservice geeft veel rust
Griet Ryheul wilde af van de werkonderbrekingen door tientallen telefoontjes die dagelijks bij de apotheek binnenkwamen en vond dé oplossing in een externe telefoonservice. Zij raadt het collega’s van harte aan. “Je kunt je weer op je werk focussen.”
Artikel Afvalton strekt tot lering
Hamid Gongai keerde een halve afvalton met teruggebrachte medicatie om, analyseerde de inhoud, en constateerde tot zijn verrassing – en schrik – dat antibiotica het meest worden ingeleverd. Op plek twee staan NSAID’s en op drie anticoagulantia.
Artikel Tool om voorraad te beheren
Zijn frustratie over assortimentswisselingen en een niet-kloppende medicatievoorraad brachten Jelle Verwiel ertoe een tool te ontwikkelen waarmee hij zijn eigen voorraadbeheer kan regelen. “Veel apothekers kunnen hiervan profijt hebben.”
Artikel chemical/x-isostar Samenwerken met de diëtist
In een presentatie aan diëtisten nam Marjolein Smit de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van afslankmiddelen door. Ook voor haar was het een leerzame avond. “Interessant te horen dat sommige diëtisten werkzaam zijn in een huisartsenpraktijk.”
Artikel Podcast voor arts in spe
Met de onderwijspodcast FarmacoLOGISCH maakt Magali Heijkoop geneeskundestudenten wegwijs in de farmacologie. Haar missie is de rol van de apotheker te laten zien aan deze artsen van de toekomst. “Soms zit er een geheime boodschap in de podcast.”
Artikel Pascal source code Tekorten tacklen via de app
Een speciale appgroep om informatie uit te wisselen over geneesmiddeltekorten en elkaar van winkeldochters te kunnen voorzien, is voor apothekers in de regio Den Haag zeer effectief, verzekert Inge Stollman. “De patiënt mag nooit de dupe worden.”
Artikel Dagelijks 50.000 zakjes medicatie
Van logistiek en techniek wordt hij blij. Dus daarom voelt apotheker Ivo Schueler, directeur van Apotheek De Hoofdrol, zich helemaal thuis in de baxter-business. Plannen voor de toekomst zijn er volop: “We zijn altijd aan het innoveren.”
Artikel chemical/x-pdb Reminder in app voor patiënt
In drie apotheken in de regio Leiden wordt gekeken of een app en extra begeleiding voor bewuster medicijngebruik en betere therapietrouw zorgen. Openbaar apotheker Hester Spronk ziet positieve effecten. “Mensen waarderen de reminders.”
Back to top