De apotheker
Intranet voor elke apotheek
Programmeurs kunnen echt alles maken.
Door de vele parttimers in een apotheekteam is het niet eenvoudig iedereen goed te informeren. Apotheker Jan-Hein Koops bouwde samen met een collega een intranetomgeving waarmee apothekers op elke computer dezelfde nieuwsberichten, documenten en roosters kunnen delen.
Stickers maken het verschil
Kleurcodering helpt bij laaggeletterdheid.
Om patiënten te helpen onderscheid te maken tussen oxycodon die ze tweemaal daags moeten innemen en de vorm die bestemd is voor doorbraakpijn, gebruikt apotheker Mark van der Steen speciale stickers. “Het was wel lastig om aan te komen.”
Veterinaire farmacie is leukste
Specialisatie diergeneeskunde leer je on the job.
De Apotheek Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is de enige in zijn soort. Apotheker Sietske Mesu is verantwoordelijk voor de productieafdeling, werkt aan de balie en geeft onderwijs aan dierenartsen. “Alles gaat per milligram, per kilogram, per diersoort.”
Bezorgtool navigeert vrijwilligers
Bezorgtool gratis te downloaden voor apothekers.
Vrijwilligers schoten apotheker Jan Drenth te hulp bij de bezorging van medicatiepakjes. Om hen te helpen ontwikkelde hij samen met zijn broer Albert de bezorgtool Bezorgroute. Deze is nu gratis te downloaden voor collega’s.
Wachten bij het stoplicht
Met de auto geneesmiddelen ophalen.
Om de continuïteit van zorg te borgen tijdens deze coronacrisis heeft apotheker Casper Bongarts de apotheek gesloten en een drive-thru geopend: patiënten moeten met de auto komen om geneesmiddelen op te halen. “Het loopt goed door want ze komen pas als de medicatie klaarligt.”
Geen Aruba maar thuis in Drenthe
Ik ben nu oproep-kracht voor het Rode Kruis.
Haar buitenlandavontuur viel door de coronacrisis in het water, maar ziekenhuisapotheker Corinne Zon- dag laat zich niet uit het veld slaan en biedt nu in Nederland haar diensten aan. “Ik ben nu oproepkracht voor het Rode Kruis.”
Omgaan met emoties
Programma 'omgaan met emoties' helpt ouders van kind dat zal overlijden.
Een ontslaggesprek voeren met ouders en hun kind dat komt te overlijden, blijft moeilijk. Het programma ‘Omgaan met emoties’, dat was genomineerd voor de KNMP-innovatieprijs, helpt apotheekmedewerkers van het centrum voor kinderoncologie om erover te praten.
Stop met klakkeloos herhalen
Multidisciplinaire aanpak nodig van medicatieverslaving.
Het symposium over medicatieverslaving in de Gelderse Vallei ging niet door in maart, maar apotheker Sjaima Abdoelrahman blijft zich vol energie inzetten voor een multidisciplinaire aanpak van dit groeiende probleem.
Naar betere farmazorg in Kosovo
Apothekers in Kosovo moeten zich verantwoordelijk voelen voor afgeleverde medicatie.
Ze begrijpt dat een jong land als Kosovo niet zomaar over een AIS kan beschikken. “Maar een medicatiegesprek voeren met een patiënt kan wél”, zegt Ariana Cakiqi. Haar ambitie: dat apothekers in Kosovo zich verantwoordelijk voelen voor de medicatie die ze afleveren.
‘We blijven investeren in zelfzorg’
Klanten komen regelmatig voor deskundig advies over producten.
Het winnen van de derde prijs in het mystery guest-onderzoek betekent voor apotheker Antje Peters-Veluthamaningal een beloning voor ruim een jaar hard werken met het team aan het verbeteren van zelfzorgadvies. “Op initiatief van de assistenten zijn we gaan oefenen aan de balie.”
In het oog van de storm
Coronacrisis: face-to-face-contact bij medicatie-verificatie wordt vermeden.
In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis kregen ze eind februari de eerste coronapatiënt binnen en sindsdien is het werk in de ziekenhuisapotheek onderhevig aan dagelijkse veranderingen. “Het komt aan op veel teamwork.”
Zorgverleners in Twente richten eigen projectgroep op
Projectgroep actief als er een geneesmiddeltekort is of dreigt.
Zorgverleners in Twente hebben profijt van regionale afspraken bij geneesmiddeltekorten, waarvoor een speciale projectgroep is opgericht. “Een noodzakelijk kwaad”, zegt Lisette Darman, “maar ook een kans om ons als geneesmiddeldeskundigen te profileren.”
Leven moet eindig zijn
Student farmacie Nicky Cornelissen wint columnwedstrijd.
Nicky Cornelissen schreef dat behandelingen voor zeldzame ziekten niet tegen iedere prijs beschikbaar hoeven zijn en won de columnwedstrijd van de farmacieopleiding in Utrecht. “Om de wereld leefbaar te houden moet het leven eindig zijn.”
Snel hulp in de laatste levensfase
Palliatieve zorg 2.0: rust voor de patiënt.
Patiënten in West-Brabant die in de laatste levensfase verkeren, kunnen binnen twee à drie uur beschikken over een infuuspomp met op maat gemaakte pijnmedicatie en sedativa. Apotheker Jan Sips nam het initiatief om zo arts, thuiszorg, patiënt en diens familie te ‘ontzorgen’.
Robot voorkomt verspilling
We zetten een belangrijke stap naar duurzame zorg.
Een medicatierobot in de ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC gaat verspilling tegen en geeft verpleegkundigen meer tijd aan het bed. Apotheker Pedram Hassanpour: “Ongebruikte medicatie gaat retour in de robot en geven we na controle opnieuw uit aan een andere patiënt.”
E-learnings in het Afghaans
Apothekers met Afghaanse achtergrond steunen collega’s in thuisland.
Een kwalitatief goed geneesmiddel bereiden in plaats van zo snel mogelijk een patiënt kunnen helpen. Met earnings voor Afghaanse apothekers wil Yasamin Latify de farmaceutische zorg in Afghanistan naar een hoger niveau tillen.
Medicatiebewaking verbeteren
MFB-structuur in apotheekinformatiesystemen vanaf november operationeel.
Laurien Rook voelt zich als programmamanager MFB’s een spin in het web die ideeën van verschillende partijen bij elkaar brengt. “Ik wil het werk van apothekers makkelijker maken, door de medicatiebewaking te verbeteren.”
Samen afbouwen
Apotheker, huisarts en psycholoog begeleiden antidepressivagebruikers.
Samen met de huisarts en psycholoog bespreekt apotheker Kirsten van Biert-van Norel iedere maand de behandeling van antidepressivagebruikers. Die samenwerking pakt goed uit voor patiënten. “Als blijkt dat ze beter zijn ingesteld, neemt het enthousiasme alleen maar toe.”
Drug rediscovery
Herontdekking van oud-molecuul.
Hoe een ‘oud’ molecuul, dat in de oncologie zijn diensten had bewezen, van hernieuwde waarde kan zijn voor patiënten met inflammatoire darmziekten, fascineert apotheker en medical director Else van de Poel van farmabedrijf Teva. Als het aan haar ligt, blijft het niet bij deze ene drug rediscovery.
Gezocht: bereidingsapparatuur
Frans Bosman zamelt spullen in voor farmacieopleiding in Oeganda.
Frans Bosman is al decennia nauw betrokken bij de farmacie in Afrika. Toen hij vorig jaar zag dat de farmacieopleiding in Oeganda het vrijwel zonder praktijkonderwijs moest doen, kwam hij onmiddellijk in actie.