De apotheker
Benoem emoties van patiënt
Nederlands kampioen consultvoering let op reacties.
Derdejaars masterstudent Farmacie Esbar Hassan heeft het Nederlands Kampioenschap Consultvoering gewonnen door goed te kijken naar emoties en te vragen hoe het gaat met de patiënt. “Kijk naar de individuele patiënt en benoem wat je ziet.”
Vanuit huis werken
Benutten van voordeel papierloos systeem.
Om de hoge werkdruk door uitval van personeel te verlichten werken assistenten bij Apotheek het Catharinahuis af en toe thuis. Rogier Gerritsen: “Het helpt als iemand vanuit huis achter elkaar recepten wegtikt.”
Zelf medicijnen produceren
Door handel in werkzame stoffen inzicht in vraag en aanbod.
Om de geneesmiddeltekorten te lijf te gaan wil Weite Oldenziel in de toekomst naast werkzame stoffen ook geneesmiddelen maken. “Als ontwikkeld land moeten we patiënten van medicatie kunnen voorzien.”
Helder over medicijnen
Apotheken gebruiken begrijpelijkere etiketteksten en terugvraagmethode.
De Utrechtse apotheken Kanaleneiland en Marco Polo gingen na hoe begrijpelijkere etiketteksten en de terugvraagmethode in de praktijk uitpakken. Apotheker Mònica Mestre: “Er zijn mooie gesprekken uit voortgekomen.”
Inspireren, coachen, opleiden
Marjolijn Duisenberg ziet behoefte aan persoonlijke ontwikkeling groeien bij zorgverleners.
Doodeng, voor jezelf beginnen, vond Marjolijn Duisenberg. Toch deed ze het, na twintig jaar haar vaste baan als ziekenhuisapotheker opzeggen. “Als je gelooft in wat je kunt, lukt veel.”
Aandeel opt-in moet omhoog
Oproep Drentse apothekers voor delen medicatiegegevens.
Omdat veel 70-plussers in Drenthe nog geen toestemming (opt-in) hebben gegeven voor het uitwisselen van medicatiegegevens zijn vijftig apotheken een campagne gestart. Paul Jansema: “Met een brief en media-aandacht hopen we het aandeel opt-in te verhogen naar 85%.”
Vijfhonderd reviews per jaar
Overnemen van medicatiebeoordelingen ontlast apotheker.
Meer contact met patiënten en zorgverleners en echt inhoudelijk bezig kunnen zijn, is wat volgens Marjolijn Roper-Venema haar werk als medicatiebeoordelaar bijzonder maakt. “Ik pik de krenten uit de pap.”
Tussen kunst en farmacie
Prettige en natuurlijke sfeer creëren in nieuwe publieksruimtes.
Uitzoeken welke medicinale planten aan de basis staan van nog steeds toegepaste geneesmiddelen om ze vervolgens te kweken en fotograferen. Dat deed ziekenhuisapotheker Reinier van Hest samen met een kunstenares voor het project Flowerfields.
Palliatieve zorg: wees proactief
Philip Vos werkte mee aan herziening richtlijn Palliatieve sedatie.
Al twintig jaar is Philip Vos betrokken bij de palliatieve zorg in West-Friesland. Vanuit die achtergrond werkte hij mee aan de herziene richtlijn Palliatieve sedatie, die onlangs uitkwam. Zijn advies aan collega’s: “Pak een proactieve rol.”
Geld mag geen taboe zijn
Maak economisch beleid vast onderdeel van master farmacie.
Bedrijfsvoering zou een prominent onderdeel moeten worden van de master farmacie, vindt Nikkie Hosseinnia. Over geld praten dient geen taboe meer te zijn. “Anders kun je je apotheek niet goed runnen.”
Assistenten bij elkaar brengen
Regio Twente organiseert eerste assistentendag
Op een speciale dag met cabaret, workshops en een lunch zijn 135 apothekersassistenten in Twente in het zonnetje gezet. Een positieve en leerzame bijeenkomst om de werkdruk even te vergeten. Jacky de Wolff: “Het is belangrijk om assistenten bij elkaar te brengen.”
Net even anders denken
‘Bied hoogbegaafde assistent voldoende uitdaging.’
Het apothekersvak heeft Wendy Haanschoten definitief vaarwel gezegd. Met haar coachpraktijk wil zij meer neurodiverse professionals zowel binnen als buiten de apothekerswereld helpen. “Uiteindelijk komt het erop neer: kijk naar de talenten.”
Onderzoek vanuit de praktijk
Academische netwerken lijken in grote lijnen op elkaar.
Evenals Leiden en Groningen heeft nu ook Amsterdam een academisch netwerk: SAPHIA. Medeoprichter Fatma Karapinar hoopt apothekers hiermee enthousiast te kunnen maken voor praktijkonderzoek. “Het is onderdeel van je beroep.”
In gesprek over opioïden
‘Niet ieder vervolgvoorschrift hoeft een probleemrecept te zijn’
Apotheker Menno Siegersma sprak vijf opioïdgebruikers uit zijn praktijk, en kwam erachter dat niet ieder vervolgvoorschrift een probleemrecept hoeft te zijn. Hij nam bij patiënten misverstanden weg en kreeg en passant een waardevolle tip van een ex-fentanylverslaafde.
Letten op welzijn patiënt
Bezorgers Amstelveense Apotheken krijgen officiële signaleringsfunctie.
Om de vier bezorgers van de Amstelveense Apotheken een officiële signaleringsfunctie te geven bedacht Kenny van Deventer het project ‘Bezorgd om uw welzijn’. “We moeten letten op ouderen die steeds langer thuis wonen.”
Preventie is de toekomst
Apotheker kan geneesmiddelgebruiker helpen naar gezonde leefstijl.
Zorgverleners in de eerste en tweede lijn in de regio Zuid-Holland-Zuid hebben afgesproken samen te investeren in leefstijl. Frederieke van Kessel, leefstijlapotheker in opleiding, hoopt dat meer apothekers zich bij hen aansluiten. “We moeten met elkaar investeren in meer leefstijlzorg en preventie.”
Petitie tegen verspilling
‘Stop met onnodig vernietigen van goede medicijnen.’
Vier tonnen gevuld met geretourneerde medicatie gaan wekelijks vanuit Apotheek Zwaaiplein richting de verbrandingsoven. Doodzone, vindt Pieter Recter, die een petitie is gestart. “Het onnodig vernietigen van goede medicijnen moet stoppen.”
‘We zijn zelf het medicijn’
Met leefstijladviezen de kans op dementie verkleinen.
Met de campagne ‘we zijn zelf het medicijn’ wordt aandacht gevraagd voor leefstijladviezen om de kans op het krijgen van dementie te verkleinen. “Mooi dat we als apotheek op een laagdrempelige manier een bijdrage kunnen leveren aan preventie.”
Vragen via Servicepunt Farmacie
Soepeler communicatie tussen eerste en tweede lijn in Zeeuws-Vlaanderen.
Het Servicepunt Farmacie zorgt in Zeeuws-Vlaanderen niet alleen voor een soepeler communicatie tussen eerste en tweede lijn. “Het heeft medisch specialisten en apothekers ook geleerd over de eigen schutting heen te kijken en zich af te vragen: wat heb jíj nodig?”
Betere zorg zonder balie
Radboud Apotheek richt in nieuwbouw de zorg geheel anders in.
Met de nieuwbouw van het Radboudumc kreeg begin juli ook de Radboud Apotheek een geheel nieuw onderkomen. Zorg en logistiek zijn gescheiden en de patiënt bepaalt welke zorg het beste bij hem past.