Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

Een digitale optelsom

Tool brengt aandeel adequate tromboseprofylaxe naar 82%.

Tromboseprofylaxe wordt nogal eens over het hoofd gezien bij ziekenhuisopname, aldus ziekenhuisapotheker Tessa Jaspers. Zodoende ontwikkelde ze een tool om dit te voorkomen. “Verschillende risicofactoren worden meegenomen met verschillende wegingsfactor.”

PW14 - 09-04-2021 | door Maarke Roelofs

Aandringen op gebruik van laxans

Voorkomen van constipatie bij gebruik van opioïden.

Met ‘Aandringen voor aandrang’ motiveert Yasmin Sterk opioïdgebruikers naast hun fentanyl of oxycodon ook een laxans te nemen. Zo kan ernstige verstopping, met soms ziekenhuisopname tot gevolg, worden voorkomen.

PW13 - 02-04-2021 | door Annemiek Veelenturf

Talentvolle specialisten opleiden

Jonge apothekers krijgen zo gevarieerder beeld van openbare farmacie.

Als vaste opleider voor ApIOSsen besteedt Suzette Engels veel tijd aan jonge, talentvolle collega’s, die hierdoor een beter beeld krijgen van de openbare farmacie. “Het specialisme is het meer dan waard.”

PW12 - 26-03-2021 | door Frans van den Houdt

‘Weetje’ in dertig seconden

Vrolijke filmpjes op @medicijnweetje, maar inhoudelijk altijd correct.

Op een luchtige en creatieve manier voorlichting geven over het gebruik van medicijnen en zelfzorg. Met dat doel plaatst Maurice Buijs, samen met masterstudent farmacie Maud Vromen, korte filmpjes en berichten op het Instagram-account @medicijnweetje. “Zien we een leuk onderwerp, dan gaan we direct aan de slag.”

PW11 - 19-03-2021 | door Edwin Bos

Perspectief voor kind met kanker

Met algoritmes het beste oncolyticum voorspellen.

Kinderen met kanker een betere toekomst bieden. Dat is voor apotheker Nora Jamaladdin dé motivatie om te kiezen voor het onderzoekspad. “Mijn farmaceutische achtergrond is van toegevoegde waarde binnen de multidisciplinaire onderzoeksgroep.”

PW10 - 12-03-2021 | door Delia Titre

De juiste link leggen

Copy-paste-verhaal uit het Farmacotherapeutisch Kompas is onvoldoende.

Scholing over medicatie is belangrijk om de zorg te ontlasten, vindt instellingsapotheker Peter Vernooij. Zelf doceert hij agogisch medewerkers in de ggz. “Apothekers en artsen gebruiken veel jargon waardoor sommigen afhaken, daar moet je rekening mee houden.”

PW9 - 05-03-2021 | door Maarke Roelofs

Alles halal in webshop

Geneesmiddelen voor moslims zonder dierlijke ingrediënten.

Omdat hij ver wil gaan in het geven van zorg op maat, heeft Mustafa Yildirim de webshop ‘halalmedicijnen.nl’ in het leven geroepen. Het is een hele klus die te vullen. “Capsules bevatten vaak gelatine, wat niet mag. Maar vis­gelatine mag weer wél.”

PW8 - 26-02-2021 | door Annemiek Veelenturf 1 reactie

Hergebruik zakjes voor milieu

Bewustzijn creëren over schade door weggegooide medicijnen.

Mensen erop wijzen dat ze uitgiftezakjes moeten hergebruiken als afvalzakjes voor hun overtollige medicatie; zo eenvoudig kan het zijn bij te dragen aan een schoner milieu, constateren ze in Salland en het Vechtdal.

PW7 - 19-02-2021 | door Frans van den Houdt

Van balie naar industrie

‘Ik heb me verdiept in een nieuw vakgebied’.

Na ongeveer een jaar in de openbare apotheek te hebben gestaan, is apotheker Moary Bakr begonnen aan een nieuwe uitdaging. “Ik ben een echte ondernemer. De farmaceutische industrie past beter bij mij.”

PW6 - 12-02-2021 | door Delia Titre

Kijk eens op platform PharmaSwap

Website voor in- en verkoop niet-verstrekte dure medicatie.

Verspilling tegengaan is een taak voor alle apothekers, vindt Sander van der Straeten. Hij biedt dure geneesmiddelen aan op PharmaSwap, een platform voor circulaire uitwisseling tussen apothekers. “Een geneesmiddel van € 400 weggooien is zonde.”

PW5 - 05-02-2021 | door Edwin Bos

Toxicologie in een hip jasje

Twee waargebeurde casussen als ware Netflix-documentaires.

Een methanolintoxicatie op een boot en een lichaam als gevolg van een ‘insulinemoord’. Twee spannende casussen gefilmd voor de online editie van ToxEd. Organisator Corine Bethlehem: “Toxicologie is snel, acuut en prikkelend.”

PW4 - 29-01-2021 | door Maarke Roelofs

Afbouwen met hulp van benzomoe

Stijgend benzodiazepinegebruik te lijf met doosje, blog en afbouwbegeleiding.

Het gepieker en de stress die de corona­tijd met zich meebrengt, zorgen voor extra benzodiazepinegebruik, merken ze achter de balie bij de Amersfoortse Apotheek Orion. Met Benzomoe proberen zij deze patiënten van hun “pammetje” af te krijgen.

PW3 - 22-01-2021 | door Annemiek Veelenturf

Podcast: positief over medicijnen

Harm Geers vindt het erg leuk om over medicijnen te vertellen

De Apothekers Podcast van Harm Geers is sinds oktober 2020 in de lucht om mensen te doordringen van de positieve effecten van geneesmiddelen. “Ik laat horen dat de apotheker het verschil kan maken.”

PW1en2 - 08-01-2021 | door Frans van den Houdt

Teststraat voor apotheken

Snelle test-uitslag corona brengt rust in apotheek-teams.

Een medewerker met milde corona-­achtige klachten geeft onrust in de apotheek. Chris Sindhunata wil snel kunnen testen en opende daarom zelf een teststraat voor apotheken en enkele gelieerde bedrijven. “Met onze PCR-­labtest weten we binnen een dag of een medewerker besmet is met corona.”

PW51/52 - 18-12-2020 | door Edwin Bos

Zorg dichtbij de mensen brengen

Centraal aanstuurpunt voor 48 hulp-apotheken Suriname.

Overleggen met artsen, bereidings­protocollen en procedures opzetten, logistiek organiseren en managen van zo’n negentig medewerkers. Apotheker Sascha Baal laat alle facetten van haar apothekersopleiding tot hun recht komen in Suriname.

PW50 - 11-12-2020 | door Delia Titre

Grip op pillen tegen depressie

Psychische gezondheid is een heel actueel thema in deze coronatijd.

Met 9% van de Zuid-Limburgers aan de antidepressiva tegenover 6% in de rest van Nederland, is de regio koploper. Hoog tijd dus om daarin meer inzicht te krijgen binnen haar werkgebied – de Mijnstreek – vindt apotheker Peggy Vromen.

04-12-2020 | door Maarke Roelofs

Spotlight op advies bij medicatie

Willemijn Hop schoolt assistenten bij voor eerste-uitgiftegesprek.

Het eerste-uitgiftegesprek kan beter, vond apotheker Willemijn Hop van de Harderwijkse Service Apotheek de Akker. Ze verdiepte zich in de materie en schoolde drie assistenten bij. “Vermijd de valkuil om koste wat kost je verhaal af te draaien.”

PW48 - 27-11-2020 | door Annemiek Veelenturf

Farmacie ontsluiten voor leken

Emeritus-hoogleraar Arijan Porsius krijgt ere-penning KNMP.

Hij introduceerde in zijn colleges nieuwe taken voor apothekers, ter verbetering van medicatiebewaking en geneesmiddelgebruik. Voor zijn belangrijke werk krijgt emeritus hoogleraar Arijan Porsius de erepenning van de KNMP.

PW 47 - 20-11-2020 | door Frans van den Houdt

Eén portaal voor heel Oss

Patiënt kan actueel medicatie-overzicht zelf downloaden.

Alle zestigduizend inwoners van Oss kunnen online via één portaal hun medisch dossier inzien. Volgens Bart van Genugten hebben apothekers en huisartsen hieraan jarenlang samen gewerkt. “We hebben daarbij eigen keuzes kunnen maken, omdat we allemaal zelfstandige ondernemers zijn.”

PW46 - 13-11-2020 | door Edwin Bos

Iets minder raadsel in ‘black box’

Perspectief voor therapeutic drug monitoring van andere ic-medicatie.

AIOS ziekenhuisfarmacie Tim Smeets wilde eindelijk wel eens weten hoe vancomycine zich gedraagt bij dialysepatiënten op de intensive care. Hij meet daartoe het antibioticum in restmateriaal uit bloedgasspuitjes. “Zo kunnen we nagaan of het juiste target wordt behaald.”

PW45 - 06-11-2020 | door Maarke Roelofs

Document acties

Back to top