Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

Infuus per bakfiets naar patiënt

Logistieke timing rondom cytostatica is vaak lastig in te regelen.

Ziekenhuisapotheker Joris van den Heuvel stond aan de wieg van het initiatief om Amsterdamse oncologiepatiënten thuis te behandelen met infuusmedicatie. “Verpleegkundigen bezoeken hen op de bakfiets.”

PW44 - 30-10-2020 | door Maarke Roelofs

Aan de bron van medicijn COVID-19

Flacons COVID-19-immunoglo-buline-preparaat binnenkort beschikbaar.

“Super interessant”, vindt Raoul Fisser het dat hij dicht bij de bron staat van een nieuw COVID-19-geneesmiddel. Volgens de apotheker, leidinggevende bij Sanquin Plasma Products, zijn de eerste vierduizend flacons binnenkort beschikbaar.

PW43 - 23-10-2020 | door Annemiek Veelenturf

Taboe op deeltijdwerk doorbreken

Veertig uur per week werken is niet per se normaal.

Kennelijk sneed Anna Dukel een heikel onderwerp aan toen ze op LinkedIn schreef over het taboe op parttime werken, want er kwam een stroom aan reacties op gang. “Apotheekwerk is hartstikke leuk, maar niet voor elke dag.”

PW42 - 16-10-2020 | door Frans van den Houdt

Zoektocht naar veilig mondkapje

‘Als de overheid het niet regelt, kom ik zelf in actie’

Poliklinisch apotheker Bas Bruines vindt het zijn eigen verantwoordelijkheid het apotheekteam te beschermen tegen het coronavirus. Daarom bestelde hij, na maanden onderzoek, duizenden mondmaskers bij een fabrikant in China. “We moeten de tekorten zelf oplossen.”

PW 40/41 - 02-10-2020 | door Edwin Bos

Langs bij terminale patiënt

Inbreng apotheker in palliatieve thuiszorggroep gewaardeerd.

Als lid van de palliatieve thuiszorggroep heeft Yvette van Deursen laten zien wat apothekers kunnen regelen en betekenen voor patiënten in de laatste levensfase. Ze is inmiddels hét aanspreekpunt in Tiel als het gaat om farmaceutische palliatieve zorg.

PW39 - 25-09-2020 | door Cindy Reinders

Fysio biedt helpende hand

Allemaal verlenen we zorg aan veel kwetsbare patiënten.

Toen een coronabrandhaard ontstond in een nabijgelegen zorgcentrum in Heerde, schoten fysiotherapeuten apotheker Ruud Timmerman spontaan te hulp. “In hun praktijkkleding brachten ze medicatie rond met onze bezorgauto’s.”

PW38 - 18-09-2020 | door Maarke Roelofs

Prijs voor creatief lesgeven

Arianna Pranger ‘beste docent’ van Leidse universiteit.

Ze verzint kennisquizen, prijsvragen en challenges om haar studenten zo aansprekend mogelijk bij de lesstof te betrekken. Het leverde Arianna Pranger de eretitel ‘beste docent’ op, waaraan ze onder meer een vaste plek in de fietsenstalling overhoudt.

PW37 - 11-09-2020 | door Annemiek Veelenturf

Perspectief patiënt wint aan belang

Real world-data worden steeds belangrijker bij onderzoek.

Peter Mol is apotheker, geneesmiddelenbeoordelaar en sinds kort hoog­leraar drug regulatory science aan de medische faculteit Groningen. Zijn focus ligt op het verbeteren van het patiëntenperspectief, besluitvorming en gegevensuitwisseling.

PW36 - 04-09-2020 | door Frans van den Houdt

App helpt patiënt met inname

Apotheker volgt medicatie-gebruik van patiënt thuis.

Om patiënten met multipel myeloom te helpen overzicht te houden over hun medicatie heeft apotheker Job Eijsink een app ontwikkeld met een geïntegreerde medicatiemodule. “Door een randomized controlled trial onderzoeken we de meerwaarde voor patiënten.”

PW35 - 28-08-2020 | door Edwin Bos

Onderzoek in tijden van corona

Jonge apothekers hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Paola Mian kreeg als bestuurslid van JongNVZA tijdens de coronacrisis veel vragen van aiossen over hun onderzoek. Met out of the box-denken kom je een heel eind, is haar ervaring.

PW 33/34 - 14-08-2020 | door Frans van den Houdt

Farmacie komt samen met justitie

De werkelijkheid is vaak gekker dan je je voor kunt stellen.

Apotheker-toxicoloog Rogier van der Hulst onderzoekt bij het Nederlands Forensisch Instituut de oorzaak van verdachte sterfgevallen. Hij ziet het als zijn persoonlijke missie onrecht tegen te gaan.

PW 31/32 - 31-07-2020 | door Maarke Roelofs

Al direct een melding ‘masker 19’

Het is lastig in te schatten hoe ernstig de situatie is.

Een ‘Masker 19’-melding liet Suzette van de Schootbrugge achter met een onbevredigend gevoel. Ze vindt het enerzijds goed dat slachtoffers van huiselijk geweld kunnen aankloppen bij een laagdrempe­lige apotheker. “Maar aan de andere kant: wij zijn hier niet voor opgeleid.”

PW 29/30 - 17-07-2020 | door Annemiek Veelenturf

Bewaking eerste lijn stap vooruit

Alle in het lab bepaalde afwijkende genotypen komen in het AIS.

Sinds kort leggen poliklinisch apotheker Annemieke van der Kaaij en haar team alle, in het lab bepaalde, afwijkende genotypen vast in het AIS. Daardoor kunnen de vele gekoppelde apotheken in de regio Midden Holland hierop voortaan ook bewaken.

PW27/28 - 03-07-2020 | door Cindy Reinders

Intranet voor elke apotheek

Programmeurs kunnen echt alles maken.

Door de vele parttimers in een apotheekteam is het niet eenvoudig iedereen goed te informeren. Apotheker Jan-Hein Koops bouwde samen met een collega een intranetomgeving waarmee apothekers op elke computer dezelfde nieuwsberichten, documenten en roosters kunnen delen.

PW26 - 26-06-2020 | door Edwin Bos

Stickers maken het verschil

Kleurcodering helpt bij laaggeletterdheid.

Om patiënten te helpen onderscheid te maken tussen oxycodon die ze tweemaal daags moeten innemen en de vorm die bestemd is voor doorbraakpijn, gebruikt apotheker Mark van der Steen speciale stickers. “Het was wel lastig om aan te komen.”

PW25 - 19-06-2020 | door Cindy Reinders

Veterinaire farmacie is leukste

Specialisatie diergeneeskunde leer je on the job.

De Apotheek Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is de enige in zijn soort. Apotheker Sietske Mesu is verantwoordelijk voor de productieafdeling, werkt aan de balie en geeft onderwijs aan dierenartsen. “Alles gaat per milligram, per kilogram, per diersoort.”

PW24 - 12-06-2020 | door Maarke Roelofs

Bezorgtool navigeert vrijwilligers

Bezorgtool gratis te downloaden voor apothekers.

Vrijwilligers schoten apotheker Jan Drenth te hulp bij de bezorging van medicatiepakjes. Om hen te helpen ontwikkelde hij samen met zijn broer Albert de bezorgtool Bezorgroute. Deze is nu gratis te downloaden voor collega’s.

PW 22/23 - 29-05-2020 | door Annemiek Veelenturf

Wachten bij het stoplicht

Met de auto geneesmiddelen ophalen.

Om de continuïteit van zorg te borgen tijdens deze coronacrisis heeft apotheker Casper Bongarts de apotheek gesloten en een drive-thru geopend: patiënten moeten met de auto komen om geneesmiddelen op te halen. “Het loopt goed door want ze komen pas als de medicatie klaarligt.”

PW21 - 22-05-2020 | door Edwin Bos

Geen Aruba maar thuis in Drenthe

Ik ben nu oproep-kracht voor het Rode Kruis.

Haar buitenlandavontuur viel door de coronacrisis in het water, maar ziekenhuisapotheker Corinne Zon- dag laat zich niet uit het veld slaan en biedt nu in Nederland haar diensten aan. “Ik ben nu oproepkracht voor het Rode Kruis.”

PW20 - 15-05-2020 | door Frans van den Houdt

Omgaan met emoties

Programma 'omgaan met emoties' helpt ouders van kind dat zal overlijden.

Een ontslaggesprek voeren met ouders en hun kind dat komt te overlijden, blijft moeilijk. Het programma ‘Omgaan met emoties’, dat was genomineerd voor de KNMP-innovatieprijs, helpt apotheekmedewerkers van het centrum voor kinderoncologie om erover te praten.

PW19 - 08-05-2020 | door Cindy Reinders

Document acties

Back to top