De apotheker
Om de week rondje Friesland
Bezorger wisselt medicatiebakken om op de ambulancepost
Om de medicatievoorziening efficiënter en duurzamer te laten lopen, intensiveerde apotheek De Drie Stellingen hun samenwerking met Kijlstra Ambulancezorg. Ellen van Loon: “Voorheen moesten best veel medicijnen weggegooid worden.”
Een goed contract binnenhalen
Patty Nooijen onderhandelt met zorgverzekeraars namens bijna 600 apotheken
Contractering wordt steeds complexer. Een scherpe blik is dan ook welkom tijdens de onderhandelingen voor contracten voor farmaceutische zorg in 2024, vertelt Patty Nooijen. En de andere partij ruimte geven. “Maar je moet ook kort op de bal kunnen zijn.”
Havisten interesseren voor ’t vak
Apotheken in regio Dordrecht en Gorinchem werken samen met zorghavo.
Namens Apothekersorganisatie aan de Merwede tekende Henriette Muller-Trapman een samenwerkingsovereenkomst met een middelbare school in Gorinchem. “Om jongeren al vroeg enthousiast te kunnen maken voor het werk in de apotheek.”
Vragen staat vrij
‘Visualisatie werkt verhelderend voor het publiek.’
Er is nog veel winst te behalen op het gebied van zichtbaarheid, meent Sabri Yigit. Hij neemt daarin zelf graag het voortouw en gaf onlangs een presentatie tijdens het Parkinson Café. “We kunnen nog zoveel meer voor onze patiënten betekenen.”
Leefstijl centraal op platform
Apotheker lanceert tijdschrift over leefstijlgeneeskunde.
Met een nieuw tijdschrift hoopt apotheker en ondernemer Erma van Zanten behandelaars te ondersteunen die leefstijladviezen geven. “Nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen worden vertaald naar praktische adviezen.”
Motiveren voor betere leefstijl
Diëtisten en apothekers coachen diabetespatiënt.
Apothekers en diëtisten in de Kop van Noord-Holland proberen samen door preventie en leefstijladviezen de opmars te stoppen van obesitas en diabetes type 2. Apotheker Elly Zon: “Bijdragen aan een gezonde leefstijl geeft mij veel voldoening.”
Wees er op tijd bij
Project ‘Langer zelfstandig thuis’ koppelt zorg aan welzijn.
Wacht niet op de diagnose dementie of ziekte van Parkinson voordat je mensen leert omgaan met een geavanceerde medicijndispenser, vindt apotheker Paul Albers van Apotheek De Betuwe. “Doe dat eerder. Zo stel je de noodzaak van inzet van professionele zorg uit.”
SIR wil zichtbaarder zijn
Openbaar apothekers moeten zien dat Leids instituut er vooral voor hen is.
Apotheker Sasja Ouwens wil graag de bekendheid vergroten van het SIR in Leiden, waarvan zij nu twee maanden directeur is. “De doorsnee openbaar apotheker weet ons niet altijd te vinden, terwijl we er juist zijn voor de eerstelijnsfarmacie.”
Wandelen als gratis medicijn
Sharmila Rambocus geeft positieve energie aan wijkbewoners.
Twee keer per week wandelt apotheker Sharmila Rambocus een uur met patiënten en buurtbewoners door de Haagse Schilderswijk. Wandelen is volgens haar een goed medicijn tegen diabetes, eenzaamheid en depressie, en het helpt om fit te blijven. “Tijdens de wandelingen ontstaan nieuwe vriendschappen.”
Voor nieuwe aanwas zorgen
Praktijksituaties inbrengen in assistentenopleiding.
De combinatie van lesgeven aan toekomstige apothekersassistenten met werken in de apotheek heeft zo z’n voordelen, vindt apotheker Sjanne van Roijen. “Je kunt oefenen met echte patiëntsituaties en actuele gebeurtenissen gebruiken in de lessen.”
Digitale communicatie laten leven
Toename e-consults dankzij inzet MijnGezondheid.net.
De inzet van MijnGezondheid.net maakt het voor patiënten veel makkelijker gebruik te maken van een e-consult, ziet Roland Wybrands. Bovendien draagt het bij aan de zichtbaarheid van de apotheek. “We krijgen nu zo’n acht tot tien berichten per dag.”
‘Be good and tell it’
Toine Seesing te gast in Alphens radioprogramma ‘Uitgedokterd’.
“We moeten laten zien wat de mensen aan ons hebben”, is de overtuiging van apotheker Toine Seesing. Daarom was hij onlangs te gast in het radioprogramma ‘Uitgedokterd’ van Studio Alphen, gepresenteerd door twee huisartsen. “Ik geloof in: be good and tell it.”
De complete apotheker
‘Holistische benadering levert betere ziekenhuisapothekers op.’
Om aios ziekenhuisfarmacie klaar te stomen voor de toekomst én te behouden, is het belangrijk niet alleen op de inhoudelijke kant van hun vak te focussen, maar ook op hun individuele voorkeuren, meent Esther Sportel.
Paarse krokodillen gezocht
‘We staan sterker als Kamerleden veel voorbeelden ontvangen.’
Na een oproep van de Friese apothekerscoöperatie stuurde ook Anneke Hemrica een lijst in met onnodige regels, administratieve rompslomp en onzinnige zorg bij haar in de apotheek. “We moeten met elkaar, apothekers in alle regio’s, zoveel mogelijk paarse krokodillen verzamelen.”
Specialist in menopauze
Engelse consultant pharmacist is onderdeel van multidisciplinair team.
Als consultant pharmacist behandelt Nuttan Tanna patiënten en helpt ze bij het vormgeven van beleid, zoals een programma voor de ondersteuning van ziekenhuispersoneel met overgangsklachten. “Het is belangrijk dat werkgevers hen ondersteunen.”
Zelf vaccinaties toedienen
Aangename afwisseling in de dagelijkse routine.
Apotheker Sahra Ebrahimkheil dient reizigersvaccinaties toe; inmiddels heeft ze er zo’n twintig gezet. Daarvoor zijn afspraken nodig met huisartsen, die eindverantwoordelijk zijn. “Het zou mooi zijn als we volgens de wet zelfstandig mogen vaccineren.”
Kiezen tussen eten of PPI’S
Apothekers zoeken oplossingen voor probleem van bijbetalingen.
Als een patiënt noodgedwongen moet kiezen tussen € 20 uitgeven aan eten of aan PPI’s, is de keuze snel gemaakt. Apothekers in Rotterdam merken daarom dat steeds meer zakjes medicijnen achterblijven in de apotheek. Ze startten een pilot om dit probleem aan te pakken.
Student schaduwt apotheker
Geheim van goede stagebegeleiding is volledige openheid.
Als de stage in de openbare apotheek niet leuk is, kan dat voor een student reden zijn voor een andere carrière te kiezen, beseft Robert van der Schuyt. Hij doet er als stagebegeleider daarom alles aan studenten een aantrekkelijk programma te bieden.
Apotheek dicht door krapte
‘Verloop, verzuim en verlof volgen kort op elkaar’
Door personeelskrapte is BENU Apotheek Bisonspoor van 3 juli tot 3 september gesloten. Medicijnen uit de automaat en bezorgen blijft mogelijk, en patiënten kunnen naar een andere apotheek. Roland Zwart: “Dit is echt de laatste optie, want je wilt openblijven.”
Voor instelling en apotheek
Farmaceutische zorg dichter bij zorginstellingen brengen.
UPLUS laat zorginstellingen samenwerken met lokale apotheken. Apotheker Petra de Wagt: “Wij coördineren het volledige farmaceutische proces voor de zorginstelling.”