De apotheker
Pas na drie uur
Zoektocht naar beste en rendabele openingstijd
Gedwongen door afnemende inkomsten heeft apotheker Gerrit Jan Dannijs in Velsen besloten een van zijn vestigingen voorlopig beperkt open te houden. Dat heeft voor- en nadelen. Misschien moet hij die apotheek toch weer langer openstellen.
Dieren als patiënt
Apotheker kan rol spelen bij diergeneeskunde
Met iets meer kennis kunnen apothekers een rol krijgen in de afgifte van diergeneesmiddelen, vindt apotheker Esther Winter van de apotheek van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. “Niet elk middel is geschikt voor elk dier.”
Huisbezoek
‘Geef specialist en apotheker een apart tarief’
Patiënten moeten soms halsbrekende capriolen uithalen om naar het ziekenhuis te komen. Het is volgens apotheker en arts Philip Boerebach veel efficiënter als ook specialisten op huisbezoek gaan. Met dit idee is hij genomineerd voor Het Beste Zorgidee 2012.
Samen sterker
Tóch de stap naar ondernemerschap
Ondanks de onzekere tijden heeft apotheker Sermin Kushan de stap genomen een apotheek te beginnen. Weliswaar niet in haar eentje, maar samen met vier andere apothekers. “Zo sta je er niet helemaal alleen voor.”
Ander soort werk
Er is altijd vraag naar industrie-apothekers
Het is jammer dat weinig studenten kiezen voor een baan als apotheker in de industrie, vindt Froukje de Boer, die werkt bij MSD in Oss. Onbegrijpelijk, want het is heel ander soort werk – maar wel prachtig.
Echte apotheek
Liever producten op wetenschappelijke basis
Apotheker Ruud van Loon in Breda had jaren een balie in de plaatselijke Etos, maar heeft nu sinds drie maanden weer een zelfstandige apotheek in een eigen winkel. Hij wil niet commercieel zijn, dus gaan Vichy en VSM uit zijn assortiment.
Verontrustend
‘Verbeter de controle op generieke middelen’
Preferente geneesmiddelen leiden volgens apotheker Josef Tukker steeds vaker tot verontrustende klachten. “Vrouwen die een doorbraakbloeding krijgen van een preferente pil. Dat zijn echt geen flauwekulverhalen.” Tukker pleit voor een landelijk meldpunt.
Onbemind
‘Sommige huisartsen weten niet wat ik doe’
Huisartsen en apothekers hebben onvoldoende begrip voor elkaars vak en dat staat een goede samenwerking in de weg. Apotheker Omid Mehrani geeft daarom aan huisartsen college over medicatieoverdracht. “Huisartsen denken dat ze weinig fouten maken omdat apothekers veel stilzwijgend corrigeren.”
Soa-pakket
In Zuid-Limburg werken apotheken samen met GGD
Zuid-Limburgse apotheken werken samen met de GGD om jonge vrouwen te wijzen op de gevaren van seksueel overdraagbare aandoeningen. Apotheker Caspar van Thoor van Apotheek van Thoor in Maastricht legt uit waarom.
Kwetsbaar
Huidverzorging is heel persoonlijk
Of iets plakt, glibbert of trekt: je huid verzorgen met een crème of zalf is iets heel persoonlijks. Zeker als je eczeem of psoriasis hebt, en de aangetaste huid je toch al kwetsbaar maakt. Daarin ligt een taak voor openbaar apothekers, vindt Machteld Bongenaar. “Biedt de patiënt maatwerk.”
Loxis
Softwaresysteem schept orde in de apotheek
Medicijnzakjes die maandenlang staan te verstoffen in de afhaalkast; ze zijn een doorn in het oog van menig apotheker. Jouke de Jong uit Drachten besloot daar voor eens en altijd een eind aan te maken. Samen met broer Arjan bedacht hij Loxis, een softwareprogramma dat – na een ontwikkelperiode van tweeënhalf jaar – veel meer kan dan orde scheppen in de afhaalkast.
Aan de beurt
Wachttijdmeting houdt apotheekteam scherp
Een wachttijdenmeetsysteem houdt precies bij hoe lang patiënten in Dok 11 Apotheek in Alblasserdam moeten wachten. Apotheker Timon den Hertog introduceerde dit systeem een half jaar geleden. “Gemiddeld hoeven patiënten in onze apotheek maar drie minuten te wachten.”
Anderhalve eeuw
Groningse apothekers al sinds 1862 verenigd
Apotheker Edgard Weening is voorzitter van de Groninger Apotheken Vereniging. Een vereniging die dit jaar 150 jaar bestaat en waarvan alle openbaar apothekers uit de noordelijke provincie lid zijn. Het Groninger Formularium is een van hun initiatieven.
Lage barrière
Apothekers nemen altijd zelf de telefoon op
Het komt niet vaak voor: de apotheker die zelf alle telefoontjes van patiënten aanneemt. Twee apothekers in de Rotterdamse wijk Overschie doen dat wél. Het lijkt inefficiënt, zeggen ze, maar dat is het niet. “Want je leert je patiënten beter kennen en je kunt meteen een goed antwoord geven op alle vragen.”
Inkomsten
‘Apothekers zijn niet kritisch genoeg’
Veel van de contracten die apothekers kregen aangeboden van zorgverzekeraars geven minder inkomsten. Apotheker Koos Werkman tekende geen contracten die leiden tot een daling van 4% of meer. “Als alle apothekers braaf blijven tekenen, verandert er niks.”
Zorg aan huis
Patiënt krijgt zuurstof en voorlichting thuis
De Zorg op Maat Apotheek in Lelystad is gespecialiseerd in zorg voor mensen met luchtwegaandoeningen, waaronder medicinale zuurstof. Apotheker Hans Jasperse is verantwoordelijk voor de levering hiervan, farmaceutisch consulent Marianka Steinberg geeft de patiënten voorlichting over onder andere zuurstof- en verneveltherapie.
Longweek
Multidisciplinaire aanpak in ’s-Hertogenbosch
Apotheker Joost van Roosmalen heeft de Longweek multidisciplinair ingevuld. Naast de apothekers hielden ook de fysiotherapeut, de diëtist en de stoppen-met-roken-coach spreekuur in de apotheek. Voor alle betrokkenen was deze week geslaagd.
Fytotherapie
Onderzoek naar invloed kruiden op reuma
Omdat veel reumapatiënten kruidenpreparaten gebruiken, wilde poliklinisch apotheker Bart van den Bemt - gespecialiseerd in reuma - onderzoeken of kruiden effect hebben op de gezondheid. Hij las alle wetenschappelijke artikelen op dit gebied. Zijn conclusie: "Ik zal fytotherapie nu niet aanraden."
Invloed
Politici vragen VJA regelmatig om input
De TNF-alfaremmers zijn overgeheveld naar de tweede lijn en meer geneesmiddelen zullen volgen. Het is een van de maatregelen waartegen apotheker Romy de Groot zich als VJA-bestuurslid verzet. “Openbaar apothekers kunnen deze geneesmiddelen ook goed begeleiden en bewaken.”
Vakantie
Informeer ADHD-patiënt tijdig over de Opiumwet
Patiënten die een opiaat meenemen op vakantie binnen het Schengengebied, moeten een verklaring meenemen. Niet alle patiënten zijn zich daarvan bewust. Voor apotheker Angela van Etten is dat aanleiding om alle ADHD-patiënten aan te schrijven. “De patiënt is zelf verantwoordelijk maar hij moet het wel weten.”