Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

Kinderboek met vleugje farmacie

‘Samen met mijn kinderen bedacht ik zelf verhalen.'

Lux het kleine mannetje is het derde kinderboek van Jacques Verzijl dat in de winkels ligt. Naast thema’s als vriendschap en loslaten, gaat het in zijn verhalen ook over farmaceutische en medische kwesties.

PW27en28 - 07-07-2023 | door Linda de Jonge

Een nieuw begin

Apotheek start met nul patiënten in oud schoolgebouw.

Het wordt steeds drukker in de nieuwe apotheek van Ivona Brozina, die begin april met nul patiënten begon. Zelf maakte ze acht jaar geleden een nieuwe start, toen ze voor de liefde vanuit Kroatië naar Nederland kwam. “Ik trad elke dag uit mijn comfortzone.”

PW26 - 30-06-2023 | door Annemiek Veelenturf

In virtuele huid patiënt kruipen

Groningse studenten leren met VR omgaan met laaggeletterdheid.

Zesdejaars farmaciestudenten in Groningen krijgen een virtual reality-bril op om zich te verplaatsen in de leefwereld van laaggeletterden. De meesten waren zich totaal niet bewust van alle obstakels, ziet docent Nanda Boekhoudt.

PW25 - 23-06-2023 | door Frans van den Houdt 1 reactie

Profylaxe simpeler maken

‘Artsen kunnen op de poli zakkaartje snel pakken.’

Om artsen in de Sint Maartenskliniek te helpen bij het toepassen van tromboseprofylaxe heeft Eward Melis een ouderwets zakkaartje ontwikkeld met daarop een visuele weergave van het protocol. “We verbeteren de medicatieveiligheid door het simpel te maken.”

PW24 - 16-06-2023 | door Edwin Bos

Samen werken aan één doel

Speciale constructie: apothekers in dienst van stichting.

Alle apothekers in het gezondheidscentrum zijn in loondienst van een stichting, zegt Beate Sanders van het Zwolse Gezondheidshuis Stadshagen. Dit geldt ook voor de huisartsen. “We hebben gezamenlijke belangen, die niet op winst zijn gericht.”

PW23 - 09-06-2023 | door Delia Titre

Van lokaal naar World Wide Web

‘Soms is het een kwestie van farmacologisch redeneren.’

Wat begon als een protocol voor zijn eigen ziekenhuis, resulteerde in een website. Marcel van den Broek zette online wat het beleid is voor meer dan 250 niet-chemotherapeutische geneesmiddelen wanneer ze bij parenterale toediening buiten het bloedvat terechtkomen.

PW22 - 02-06-2023 | door Linda de Jonge

Wijk in actie tegen diabetes

Apotheek onderdeel van het sociale netwerk 2diabeat.

Door zich in te zetten voor 2diabeat hoopt apotheker Nelly Pol-Tromp de opmars van diabetes type 2 in de Flevowijk in Kampen een halt toe te roepen. Ze doet dat samen met andere zorgverleners, maar ook met de lokale groenteboer en beheerder openbaar groen.

PW20en21 - 19-05-2023 | door Annemiek Veelenturf

Betere zorg na ontslag

Kijk bij bedenken van interventies ook naar implementatie.

Ondanks talloze onderzoeken en aanbevelingen blijft het lastig medicatiegerelateerde heropnames te voorkomen. Elien Uitvlugt geeft met haar promotieonderzoek een nieuwe aanzet. “Een hecht zorgnetwerk is cruciaal.”

PW19 - 12-05-2023 | door Frans van den Houdt

Herhalen is taak voor apotheek

Apotheek beoordeelt aanvraag farmaceutisch inhoudelijk.

Apotheken in Alphen aan den Rijn hebben de herhaalmedicatie volledig overgenomen van de huisartspraktijken. Volgens apotheker Sanne Appelman heeft deze werkwijze voordelen voor apotheken, huisartsen en patiënten. “We promoten actief dat patiënten hun herhaalmedicatie digitaal aanvragen.”

PW18 - 05-05-2023 | door Edwin Bos

Alle info op één plek

Animo voor BijsluiterPlus groeit.

Een online plek waar alle betrouwbare informatie rondom een geneesmiddel samenkomt. Dat is de essentie van het nieuwe online platform BijsluiterPlus. Medeoprichter David Wagemaker: “Dit is praktisch voor zowel zorgverlener als patiënt.”

PW17 - 28-04-2023 | door Delia Titre

Van tweede naar eerste lijn

Medicatieoverdracht infuustherapie blijft dikwijls achterwege.

Om openbaar apothekers tijdig en actief te informeren over infuustherapie voor oncologische patiënten is het Leids Academisch Netwerk Apotheken (LANA) een speciaal project gestart. Wietske Overmars: ‘’Patiënten waarderen onze extra betrokkenheid.”

PW16 - 21-04-2023 | door Linda de Jonge

Hasj zonder recept bij ziekte

Trimbos-instituut onderzoekt cannabis als medicijn buiten de zorg om.

Hoe komt het dat zoveel mensen hun medische kwalen te lijf gaan met cannabis uit de coffeeshop, terwijl ze het ook op recept kunnen krijgen? Het Trimbos-instituut doet onderzoek naar het antwoord op die vraag. “We weten helemaal niets over deze groep.”

PW15 - 14-04-2023 | door Annemiek Veelenturf

Zichtbaar via sociale media

Filmpje op TikTok over tekorten werd 30.000 keer bekeken.

Doordat hun berichten op Instagram en TikTok veel worden gevolgd, geliket en bekeken, zien jonge apothekers dit als ideale media om een groot publiek te laten zien wat het werk van een apotheker inhoudt, stelt Maxime Tjioe.

PW14 - 07-04-2023 | door Frans van den Houdt

'Morgen u komt terug'

Nederlands oefenen voor aan de apotheekbalie.

Hoe kan je apothekers en apothekersassistenten voor wie Nederlands geen moedertaal is, iets meer zelfvertrouwen geven aan de balie? Als antwoord op die vraag maakte Hilka Wolschrijn een speciale taaltraining. “Een goed gesprek voeren over medicatiegebruik is een hele uitdaging.”

PW13 - 31-03-2023 | door Edwin Bos

Raadpleeg vaker de apotheker

Antwoorden op medicijnvragen verzameld in één boek.

Met haar boek over vaak gestelde vragen van patiënten hoopt de Vlaamse apotheker Annelies Vanderlinden fouten in geneesmiddelgebruik te voorkomen. “Ik wil duidelijk maken dat de apotheker echt een geneesmiddelenexpert is bij wie je met al je vragen terechtkan.”

PW12 - 24-03-2023 | door Delia Titre

Schuimbol als een tabletje

Kleuters maken zelf een ‘recept’ klaar.

Samen met de huisartsen en fysiotherapeuten uit zijn medisch centrum organiseerde de Helmondse apotheker Serkan Boskan een ‘eerstelijnsmiddagje’ voor de jongste basisschoolleerlingen. “Ze raakten er maar niet over uitgepraat.”

PW11 - 17-03-2023 | door Linda de Jonge

Geraakt door de aardbeving

‘Bij een volgende ramp weten we hoe we snel kunnen handelen.’

Openbaar apotheker Faruk Konaçoğlu wilde niet passief toekijken toen hij de grote behoefte aan hulp zag in het aardbevingsgebied in Turkije, en zette samen met collega’s een inzamelingsactie voor geneesmiddelen op. “Door de afleiding raakte ik niet al te emotioneel.”

PW10 - 10-03-2023 | door Frans van den Houdt

Geloven in stoppen met roken

Antirookprogramma Pillen en Praten heeft successcore van 84%.

Mensen sterken in hun geloof dat ze zelf veel kunnen doen aan hun rookverslaving. Dat is de kern van het antirookprogramma van apotheek Pillen en Praten, dat inmiddels een hoge successcore kent. Esmaa Amer: “Je neemt het gevoel weg dat ze slachtoffer zijn.”

PW9 - 03-03-2023 | door Annemiek Veelenturf

Haak aan bij nieuwe initiatieven

Investeren in preventieve lokale zorg is de toekomst

Door deel te nemen aan Transitie010, een netwerkorganisatie voor welzijn en zorg in Rotterdam-Rijnmond, wil Kadir Özer laten zien hoe hij kan bijdragen aan meer preventie in de wijk. “We moeten als apothekers nieuwsgierig zijn en aanhaken bij nieuwe initiatieven.”

PW8 - 24-02-2023 | door Edwin Bos

In actie tegen agressie

Stap voor stap het werkklimaat verbeteren.

De campagne ‘Wees vriendelijk voor uw apotheker’ leverde Philip Noordholland Reekers aandacht op voor de toenemende agressie in de apotheek van zowel patiënten als media. “Het begint met meer begrip voor het probleem.”

PW7 - 17-02-2023 | door Delia Titre

Document acties

Back to top