All politics is local
Tijdens een bijeenkomst ergens in het land hoorde ik enkele apothekers mopperen over de lokale wethouder. Deze politicus wilde kennelijk een bepaalde wijk renoveren maar hield in de ogen van de apothekers totaal geen rekening met de belangen van de daar gevestigde bedrijven, winkels en zorgverleners.
Ik spitste mijn oren en hoopte te horen wat de apothekers en de andere gedupeerden ertegen zouden ondernemen. Tot mijn teleurstelling was de teneur ‘laat maar, ze luisteren tóch niet naar ons’.
Dat bracht mij op de gedachte All politics is local, zoals de voormalige speaker van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Tip O’Neill ooit zei. De KNMP richt zich vooral op de nationale en Europese politici en ambtenaren, omdat van hen nu eenmaal de wet- en regelgeving komt. Maar vanuit de bevolking gezien tellen vaak gewoon de dagelijkse beslommeringen en ergernissen.
Mijn vraag is enerzijds in hoeverre apothekers in de lokale of provinciale politiek actief zijn als raadslid of statenlid. En anderzijds of apothekers ook op lokaal, regionaal of provinciaal niveau hun stem laten horen vanuit de belangenbehartiging. Daar zijn, voor zover ik weet, geen cijfers of gegevens over. Maar het zou interessant zijn te weten óf apothekers politiek actief zijn en wat dan de resultaten zijn die zij boeken.
Dat kan namelijk een voorbeeld zijn voor collega-apothekers in andere delen van het land. Vanuit het KNMP-bureau zijn wij uiteraard bereid dergelijke gegevens te bundelen en door te geven aan de leden. Zodat we u verder kunnen helpen en niet meer hoeven te vernemen ‘dat ze tóch niet naar ons luisteren’.
De KNMP woordvoerder heeft deze uitspraak totaal verkeerd begrepen.
In de USA werkt de democratie anders dan in Nederland. In de USA worden congresleden persoonlijk verkozen en hebben een persoonlijk mandaat van hun kiezers. Dat is totaal anders dan in Nederland waar men op partijen stemt. All politics is local slaat dan ook op de verantwoording die de gekozen Congresleden moeten afleggen voor hun eigen bevolking: vloeit er voldoende geld naar Montana, blijft de legerbases open, krijgen de boeren in North Dakota nog wel voldoende subsidie van de federale staat. Het is te zien als een vorm van bottom up benadering. De lokale beslommeringen van de soya boer druppelen daadwerkelijk door naar de Volksvertegenwoordiging. De Congresleden en Senatoren zijn dan ook zeer vaak in de eigen Thuisstaat te vinden om voeling te houden met hun achterban. De "Tea party" vloeit uit dit principe voort.
Daar kan de KNMP inderdaad nog heel wat van leren. Bottom up benadering. De lokale apotheek, de zelfstandige, voorraadhoudend, zelf bereidend, ruime openingstijden en tot 2012 de benchmark van de NZa, zou dan de aandacht krijgen en de belangenvertegenwoordiging in Den Haag die het verdient, sinds 1842.
De KNMP richt zich op de Haagse politiek en nu zelfs ook de Europese politiek en dan met name de wetgevende en uitvoerende macht. Erg succesvol is dat allemaal niet gezien de uitblijvende resultaten.
Luisteren is heel wat anders dan het registreren, noteren, administreren en vervolgens bundelen en verhandelen van de klachten, activiteiten en resultaten van politiek actieve apothekers.
Tussen de regels door sluimert een zekere frustratie over het eigen functioneren van de KNMP en de bereikte non-resultaten.
Hoe de KNMP omgaat met de belangenbehartiging kan worden afgeleid uit de Geneesmiddelenwet. Als puntje bij paaltje komt volgt de KNMP de Regering en stemt in met het scheppen en zelfs in stand houden van een gedoog situatie: Doorlevering eigen bereidingen is wettelijk niet toegestaan, Central Filling is wettelijk niet toegestaan. Baxteren is in principe wettelijk niet toegestaan.
De kwaliteit van de Central Compounders is bedroevend. IGZ stelt dat er slechts 3 aan alle richtlijnen voldoen. Richtlijnen zonder wettelijke basis overigens.
En wat doet de KNMP? Die stemt in met als argument dat anders de kosten van de zorg omhoog gaan als de Geneesmiddelenwet wordt gehandhaafd.
Niet iedere apotheek moet echter weer bereidend worden. En Central Filling kan simpel worden omgezet in local filling. De afwenteling van kosten op de burgers wordt zo teniet gedaan en de kosten van de zorg hoeven niet dramatisch te stijgen. De ASKA leden krijgen echter wel een probleem als de Geneesmiddelenwet wordt gehandhaafd.
Of ziet de KNMP ook Den Haag als lokale politiek?