Het contract
Inmiddels stromen ze binnen: de ‘onderhandelbare’ contracten, waarbij het woord clawback is vervangen door vrijwillige korting. De verzekeraar die dit is vergeten, loopt het risico dat het contract juridisch aanvechtbaar is. Maar ach, er zitten meer gaten in.
De NZa heeft haar best gedaan de prestaties duidelijk te omschrijven, zodat zorgverleners en zorgverzekeraars weten wat ze verkopen en inkopen. Wil je daarvan afwijken, dan komt de elfde prestatie om de hoek kijken. Ook dan wil de NZa zich buigen over de afspraak rond deze elfde prestatie.
Hoe kan het dan dat een verzekeraar prestatie één (terhandstelling) uitbreidt met prestatie twee (instructie hulpmiddel) en prestatie acht (advies gebruik UR-middel tijdens reis)? Een andere verzekeraar vindt dat de deelprestatie ‘weeklevering’ automatisch ‘medicatiebeoordeling chronisch gebruik’ in zich heeft. Als dit zo is, waar heeft de NZa zich dan mee beziggehouden?
Ondertussen nadert 1 januari met rasse schreden. En de kans dat u niet met alle zorgverzekeraars een contract wilt sluiten, is redelijk groot. Immers, u moet er bedrijfsmatig wel mee uitkomen. Geen contract betekent contant afrekenen met de klant of, als u het aandurft, op rekening. U rekent dan af tegen het particuliere tarief wat u helemaal zelf mag bepalen. Wél even een prijslijst in uw apotheek hangen!
Het zou van zorgvuldigheid getuigen als u de klanten die bij de betreffende verzekeraar zijn aangesloten tijdig op de hoogte brengt. Liefst voor het eind van het jaar zodat zij, behalve een andere apotheek, ook een andere verzekeraar kunnen nemen.
Per brief is wat kostbaar en tijdrovend.
Een advertentie in de krant dan maar? Kunt u hen meteen een gezond 2012 wensen.
Het grootste gat is het bevriezen van de geneesmiddelenprijzen en het vaststellen van eigen prijzen voor nieuwe geneesmiddelen die nog niet in de taxe KNMP Z-index oktober 2011 stonden. De NZa stelt inrichtingseisen aan het hanteren van een GeneesmiddelenPrijsLijst. Tot 1 januari 2012 was de KNMP Z-index taxe de enige. Een particulier initiatief. De verzekeraars komen nu met eigen lijsten. Als de marktprijs hoger is dan de verzekeraarsprijs moet de apotheekhoudende het verschil bijpassen. Het is verboden om de prijsverschillen door te berekenen. Het GVS blijft bestaan en natuurlijk de vrijwillige bijdrage van de apotheekhoudende aan het steunfonds zorgverzekeraars nederland.
De NZa is gevraagd omo in te grijpen in de overtreding die de verzekeraars begaan in kader van de WMG. Gevraagd is naar de inrichtingseisen. De NZa zwijgt. Zo ook de KNMP. De belangenbehartiger van de openbare apothekers.
En iedereen contant? E Schut en W vd Ven hebben daar zo hun gedachten over. Een zeer goede rechtsbijstandsverzekering is per 2012 harder nodig dan ooit tevoren.