Wat als
Wat als het volgende geregeld zou zijn? Een mutatie in een behandelvoorschrift, bijvoorbeeld van driemaal daags naar tweemaal daags, geeft een signaal af dat vervolgens in uw apotheek terechtkomt. Maar ook een nieuwe nierfunctiewaarde geeft zo’n signaal. Zou dat niet een enorme sprong voorwaarts zijn?
Laat het nou al mogelijk zijn! Binnen de zorginfrastructuur met daarin het Schakelpunt, kan dit al. We noemen dit de signaalfunctie. In overleg en met toestemming van de patiënt kunt u zich abonneren op bepaalde signalen. En ja, er kunnen meerdere abonneehouders zijn: een stadsapotheek en een poliklinische apotheek bijvoorbeeld. Onnodig te zeggen dat we goede afspraken moeten maken over wie wat doet.
Hiermee is het veel beter mogelijk om het medicatieprofiel bij te houden. En komt een belangrijke laboratoriumwaarde meteen beschikbaar voor de (mee)behandelende apotheker. Dit lijkt wel erg op het gewenste dossierhouderschap.
Wat moet er nog gebeuren? De techniek zit al in de zorginfrastructuur, de systeemhuizen kunnen hiermee aan de slag. Daar ligt meteen een probleem. Zolang de gebruikers niet roepen ‘dat wil ik!’, zullen de systeemhuizen het niet hoog op de agenda zetten. De laboratoria willen graag meewerken. Nog nodig is dat een groep apothekers, samen met hun systeemhuis, zich op korte termijn bij Nictiz aanmeldt voor deelname aan een proef, zodat het volgend jaar op de ontwikkelagenda van alle systeemhuizen gezet kan worden.
De omstandigheden zijn nog nooit zo goed geweest. Nu is het aan de gebruikers, aan u! Maar dan moet u wél aangesloten moet zijn op de zorginfrastructuur.