Kwetsbaar en complex
“Ik ben ook voorzichtig weer begonnen met wandelen, maar ik ben steeds zo moe. Zou dat aan die nieuwe pillen voor de bloeddruk kunnen liggen? Ik weet het soms niet meer.”
Het heeft weken geduurd voordat mevrouw Landman, 75 jaar, aan de uitnodiging voor de intake voor een medicatiebeoordeling gehoor kon geven. Na de operatie van haar gebroken heup volgde een tijdelijke opname in het verpleeghuis om te revalideren. Maar haar onafhankelijkheid geeft ze niet zomaar prijs.
Ze gebruikt trouw haar medicatie, die ze twaalf jaar geleden na een hartoperatie – er werden stents geplaatst – kreeg voorgeschreven. De medicatie lijkt goed afgestemd op de indicaties en de meetwaarden zijn in orde. Ze gebruikt drie middelen die de bloeddruk verlagen, maar een bètablokker ontbreekt. Mevrouw heeft af en toe last van duizeligheid. Over botontkalking is met haar nog niet gesproken. Moet ik daar werk van maken?
Wat in haar dossier ook ontbreekt is frailty: een biologisch syndroom van afnemende reserves en weerstand dat zich uit in gewichtsverlies, uitputting en zwakte, verminderde activiteit en langzaam lopen. Het is een onafhankelijke risicofactor voor vallen, ziekenhuisopname, afhankelijkheid en overlijden en gaat vaak gepaard met polyfarmacie. Herkent u deze patiënten als kwetsbaar en met een hoog risico voor geneesmiddelgerelateerde problemen?
Het FIP-congres had dit jaar als thema Future visons of Complex Patiënt. Tijdens een bijzondere bijeenkomst over farmaceutische patiëntenzorg formuleerde Dick Tromp een missie voor apothekers: “Keep the frail independent and autonomous as long as possible … as pharmacist professionals striving for excellent practice.” Doet u mee?
Bij tachtigplussers is tegenwoordig de richtlijn om de systolische bloeddruk niet onder de 150 mm Hg te laten zakken. Dus waren die meetwaarden echt wel in orde, of waren ze een "keurige" 120 over 80?
Want dan is het begrijpelijk dat ze moe en duizelig is.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22801930