Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Praktijkonderzoek

PW Magazine 14, jaar 2013 - 05-04-2013 | door Steven Verhagen-Smits
column

Diane, domperidon; het gebruik ervan is de laatste tijd uitgebreid in het nieuws geweest. Het laatste nieuws is ook dat steeds meer mensen zorg en medicatiegebruik gaan mijden. Als specifieke pillen – zoals Diane – worden vermeden is dat een onbewuste, maar doelmatige bijwerking van de media. Aan de andere kant heeft het ook geresulteerd in een tijdelijke toename van de huisartsconsulten, waarin bezorgde pilgebruikers gerustgesteld moesten worden. Vaak eindigde zo’n consult in een pil-switch, veelal naar de oeroude en degelijke Microgynon 30.

Ik zou wel eens willen weten hoeveel Diane-gebruikers er in de apotheken waren voor de ophef daaromheen losbarstte, en hoeveel gebruikers over zijn in de periode daarna. Een interessant, kleinschalig farmaceutisch praktijkonderzoek. Makkelijk uitvoerbaar via je eigen AIS of middels een grotere, landelijke database van bijvoorbeeld de SFK. Ach, ik doe maar een suggestie.

De casus domperidon ligt genuanceerder, maar ook daar zou een praktijkonderzoek niet misstaan. Vooral in deze situatie kan de apotheker zich laten gelden, en voor de betreffende patiënten doortastende oplossingen op maat aanreiken. Enige kennis rondom hartritmestoornissen komt dan wel van pas, dus misschien vooraf effe goed inlezen alvorens adviezen de wereld in te strooien.

Kortom, ik heb het hartstikke druk als zorgverlenende proactieve, meedenkende apotheker, inspelend op diverse actualiteiten. Gelukkig heeft mijn apotheek geen 30.000 patiënten zoals sommige ‘kenners’ insinueren; een apotheek van die grootte zou de nieuwe toekomst zijn. Vanuit mijn praktijksituatie kan ik met dat scenario dit soort activiteiten niet meer ontplooien. Zotheid.

Document acties

Reacties

08-04-2013 13:01
J.C. Kortekaas zegt:

“Gelukkig heeft mijn apotheek geen 30.000 patiënten zoals sommige ‘kenners’ insinueren; een apotheek van die grootte zou de nieuwe toekomst zijn.”

Bij mijn afstuderen in 1976 kende Nederland nog geen 1000 apotheken. De apotheek die ik ging beheren in de Schilderswijk had 25.000 patiënten en een zuurstofdienst. Wel had de apotheek 4 apothekers ingeschreven staan.

Die discussie vormde ook de kern in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Ondergetekende stelde per motie voor het KNMP-vestigingsbeleid voor apotheken af te schaffen. Het voorstel werd verworpen en enige jaren later toch uitgevoerd. Wel was mijn Departement ’s-Gravenhage te vinden voor een apothekersvestigingsbeleid.

Heden ten dage is die discussie, apotheken of apothekers?, nog steeds de kern van de problematiek. Vooral in stedelijke gebieden grotere apotheken met meer apothekers. Ter bevordering van de farmacie.

Back to top