Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Medicatiebeoordeling

PW Magazine 28/29, jaar 2015 - 07-07-2015 | door Gerben Klein Nulent
column

Gerben Klein Nulent“Tachtigplusser moet van pil af”, luidde de kop in dagblad Trouw. Veel patiënten krijgen cholesterolverlagers en antihypertensiva voorgeschreven als ze relatief jong zijn. Dat wordt vaak automatisch doorgezet, ook als ze oud en kwetsbaar zijn en geen baat meer hebben bij de medicatie. Het therapeutisch effect weegt dan niet meer op tegen de bijwerkingen.

Om dat laatste te kunnen vaststellen is een periodieke medicatiebeoordeling cruciaal. Het is hét instrument bij uitstek om ouderen te behoeden voor overdadig gebruik van geneesmiddelen, dat niet zelden tot valincidenten en spierpijn leidt en in het ergste geval ziekenhuisopname noodzakelijk maakt. Nogal eens blijkt namelijk dat doseringen van een of meer middelen moeten worden aangepast of dat bepaalde medicijnen helemaal niet meer nodig zijn.

Je zou denken dat om die reden ouderen de eersten zijn die vragen om een medicatiebeoordeling. De ouderenbonden doen dat ook, maar de patiënten zelf kijken hier anders tegenaan. Uit een recente enquête van ouderenbond ANBO blijkt dat de meerderheid van de leden de medicatiebeoordeling zal mijden zolang deze ten koste gaat van het eigen risico.

De KNMP trekt samen op met de ouderenbonden. Zo stuurden we een brief naar de Tweede Kamer waarin we de woordvoerders volksgezondheid vragen de medicatiebeoordeling uit het eigen risico te halen. Zodat alle ouderen optimaal profiteren van deze zorg, wat ooit misschien nog wel eens leidt tot de krantenkop “Tachtigplusser helemaal van pil af”.

Document acties

Back to top