Risico
Er valt nog een wereld te winnen als het gaat om de communicatie rondom medicijngebruik. Zeker bij oudere patiënten die meerdere medicijnen naast elkaar gebruiken kan er verwarring ontstaan: “Waar zijn die verschillende medicijnen ook al weer voor? Wat waren de instructies?” En wanneer de patiënt moeite heeft met het lezen van de bijsluiter en de tekst op het etiket, dan is de kans op risicovol medicijngebruik wel heel groot.
Eén op de negen mensen van 16 tot 65 jaar is laaggeletterd. Onder ouderen komt het zelfs nog vaker voor. Uitgerekend de groep die veel in de apotheek komt en er bepaald niet mee te koop loopt dat ze de informatie over hun medicijnen niet goed snapt.
Deze maand lanceert staatssecretaris Martin van Rijn de landelijke campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’ van KNMP en Pharos. Samen zetten wij ons met deze campagne in voor begrijpelijke medicijnuitleg.
Tegelijk hebben we in de apotheek nog steeds te maken met patiënten die, vanwege de kosten, met de vingers in de oren binnenkomen en alleen hun nieuwe medicijn eisen, zonder het bijbehorende en (wettelijk) verplichte begeleidingsgesprek. Zolang de eerste-uitgiftebegeleiding ten laste komt van het eigen risico, of als optioneel wordt gepresenteerd op de nota van de zorgverzekeraar, zullen de gesprekken in de apotheek helaas vooral over de kosten blijven gaan.
Terwijl het een uitgemaakte zaak is dat patiënten erbij gebaat zijn dat ze de informatie over hun medicijnen goed begrijpen. En dat ze in de apotheek durven vragen: ‘Kunt u dat even uitleggen?’