Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Cuiusvis hominis est errare

PW 5 - 03-02-2016 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen
“Lieke, jij bent apotheker, vind jij ook dat wij dokters ons werk zo slecht doen?” Het persbericht dat apothekers jaarlijks tien miljoen recepten moeten aanpassen omdat er zo vaak fouten inzitten, schiet bij veel artsen in het verkeerde keelgat.
Cuiusvis hominis est errare

Zelf voer ik uiteraard dagelijks controles uit en pleeg ik interventies ter voorkoming van fouten. Maar is de toon van het persbericht niet te beschuldigend om het doel te bereiken? Het doel, namelijk aan patiënten uitleggen wat de zorg vanuit de apotheker inhoudt? Kan dat alleen door fouten van anderen te benadrukken?

Incidenten en fouten in de zorg worden door veel verschillende zorgverleners veroorzaakt. En inderdaad, de apotheker speelt een heel belangrijke rol in het optimaliseren van de farmacotherapie en medicatieveiligheid, onder andere door eventuele fouten te detecteren en te herstellen.

Maar iedereen kan een fout maken. Ik ontdek zeker ook wel eens fouten van mijn collega’s in de eerste lijn. Of van de verpleegkundige, apothekersassistent of mijzelf. De kunst is om niet de fout centraal te stellen, maar de interventie die volgt waardevol te laten zijn.

Het toepassen van je kennis om de behandeling beter te maken door hetgene wat jij hebt ingebracht. Dát is wat nodig is om een goede behandelrelatie met collega’s en patiënten op te bouwen. En daar moet onze focus op zijn.

“Ieder mens maakt fouten, maar alleen een dwaas blijft volharden in die fout.” Laten we niet als dwazen met de vinger blijven wijzen naar fouten van anderen, maar ons beroep vanuit onszelf blijven uitoefenen.

Document acties

gearchiveerd onder: Fouten, medicatie
Back to top