Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ketenintegriteit

PW37 - 15-09-2017 | door Wilma Göttgens, apotheker
Zaterdag tijdens openingstijd kwam een vader met een recept van de huisartsenpost voor zijn dochtertje van 5 jaar: fluconazol suspensie, 3x daags 8 ml.
Ketenintegriteit

In kleine letters stond er onder: indicatie Impetigo/impetiginisatie.

Tijdens de twee uur dat we open zijn is het stevig doorwerken met z’n vijven. Een half uur voor openingstijd staan al mensen te wachten en zelden kan de deur na twee uur dicht. Vaak blijft de apotheker nog even na omdat nog iemand onderweg is met een spoedrecept. De mensen waarderen dat enorm.

Gisteravond was het in het Journaal: overbelaste meldkamer bij de ambulance, waar een keuze gemaakt moet worden tussen een 89-jarige mevrouw met een gebroken heup en een verkeersslachtoffer.

Lange wachttijden bij de huisartsenposten waar de doktersassistent op zoek moet naar een wijkverpleegkundige om een urinezak bij een bedlegerige oudere te vervangen. De woordvoerder van Ineen – belangenbehartiger van de georganiseerde eerste lijn – legt de toename van de werkdruk uit: niet alleen het aantal telefoontjes en consulten neemt toe, de zorgvragen zijn ook meer dringend en spoedeisend. In die drukte gaat wel eens wat mis. Zo moest het geneesmiddel op het recept voor de 5-jarige natuurlijk flucloxacilline zijn in plaats van fluconazol. Een waakzame apotheker en de indicatie op het recept zorgden ervoor dat het goed kwam. In het rijtje overbelaste zorgverleners dat op tv voorbij kwam ontbraken apothekers en assistenten. De zorgketen is pas integer als álle zorgverleners de handen daadwerkelijk Ineen slaan.

Document acties

Back to top