Lek schieten
Bij een UA-status zijn apothekers vanuit hun farmaceutisch zorgverlenerschap prima in staat adequaat advies over het gebruik van de middelen te geven. Het onderstreept de zorgfunctie van de apotheker in de hele keten, laat zien dat het wellicht vaker mogelijk zal zijn de rol van (huis)artsen over te nemen, en zorgt voor zowel veiligheid als kwaliteit waarbij geld in de apotheek blijft en niet in handen van criminele internethandelaren verdwijnt.
15 mei 2017: in een reportage van Radar spreek ik mijn zorg uit over het meegeven van geneesmiddelen bij vervalste recepten. Ik stel dat de combinatie onbekende patiënt, onbekende voorschrijver, en een opioïde reden moet zijn extra alert te zijn. Ik schets een veel breder kader, maar dat heeft de uitzending niet gehaald. Omdat de KNMP niet in de live-uitzending wil verschijnen, ga ik ook aan tafel zitten en neutraliseer de reportage. Ik zeg te snappen dat de apothekers boos zijn omdat ze feitelijk bedonderd zijn, dat apothekers hun zaak niet vanuit wantrouwen willen runnen, maar dat de jaarlijkse stijging van vervalste recepten tot nadenken stemt.
Op de uitzending van 13 mei heeft geen enkele apotheker gereageerd. Met een enthousiaste huisarts(!) pak ik het thema nu op om te zien of we hierin verdere stappen kunnen zetten. De uitzending van 15 mei is voor de KNMP reden de samenwerking met het IVM te heroverwegen. Schiet mij maar lek.