Kalk erbij?
En gezien zijn leeftijd wordt gekeken of de dosering nog wel passend is én of er regelmatig controle is.
Het gesprek neemt een vreemde wending. Meneer neemt de Lanoxin ’s ochtends in samen met een calciumsupplement dat hij haalt bij de drogist met het korte lontje. Dat korte lontje heeft meneer ook; wij apothekers zijn slechts doosjesschuivers en waar bemoeien we ons mee?
Na voorzichtig uitgelegd te hebben dat zijn Lanoxin misschien helemaal niet werkzaam is door deze combinatie, is zijn reactie: “Dan kan ik er net zo goed mee stoppen.” Dat hebben wij afgeraden, maar wel gevraagd om spoedig contact op te nemen met
de behandelend arts. De opname van het middel gaat nu via het ‘roulette-model’.
Inmiddels waren we flink in zijn achting gestegen en kwamen nog meer voedingssupplementen boven tafel; ook die zijn vrouw gebruikte, samen met complexe medicatie. Volop interacties.
Zonder gedwongen winkelnering te propageren zou ik als apotheek eigenlijk de veel gebruikte supplementen moeten aanbieden en in het medicatiedossier kunnen opnemen. Het opnemen in het dossier van elders gekochte middelen, zonder duidelijke herkomst, vind ik wat te ver gaan.
De drogist verdwijnt uit het straatbeeld, de vergoeding van veel supplementen staat op de tocht, tijd dat de apotheek de supplementen die er toe doen weer oppakt?