Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Paternale blootstelling

PW10 - 09-03-2018 | door Agnes Kant, directeur Lareb
In de MeToo-discussie gaat het over de blootstelling van vrouwen aan de man, maar daar gaat het hier nu even niet over.
Paternale blootstelling

Nee, het gaat nu over blootstelling van de man aan geneesmiddelen en het mogelijke effect daarvan op het nog ongeboren kind.

Eerlijk gezegd, toen bij ons stemmen opgingen om hiernaar onderzoek te doen was ik nogal sceptisch. We weten nog zo veel niet over effecten van geneesmiddelen op het ongeboren kind bij gebruik ervan door zwangere vrouwen. Effect via de vader lijkt toch echt onwaarschijnlijk.

Dat klopt. Maar er leven nog veel vragen bij aanstaande ouders en zorgverleners. Dat blijkt uit de telefoontjes bij onze Teratologie Informatie Service (tis). Er is dus wel degelijk een grote behoefte aan kennis hierover. En ja, er is weinig kennis over de effecten van blootstelling tijdens de zwangerschap via de vrouw. Maar kennis over de mogelijke invloed van gebruik van geneesmiddelen door de vader voor en tijdens de zwangerschap is vrijwel nihil.

Daarom is het fantastisch dat we met subsidie van ZonMw in samenwerking met het Erasmus MC Rotterdam kunnen starten met een bijzonder project dat het effect op de fertiliteit, de zwangerschap en het ongeboren kind onderzoekt bij het gebruik van immunosuppressiva door mannen met een vaderschapswens. We maken daarbij gebruik van ons zwangerschapsregister pregnant.

Ook als we willen weten of geneesmiddelen veilig te gebruiken zijn hoort een MeToo, maar dan anders. Het geldt voor aanstaande moeders, maar ook voor de aanstaande vaders.

Document acties

Back to top