Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Preferent

Een paar euro besparen en daardoor honderden euro's kosten maken.

PW25 - 21-06-2019 | door Jaap Dik, apotheker
In de pers wordt de discussie gevoerd of het preferentiebeleid schuldig is aan de geneesmiddeltekorten. Hierdoor dreigt een ander effect van het beleid onder te sneeuwen: het jaarlijks – of tweejaarlijks – wisselen van label. Dat lijkt niet vaak, maar menig polyfarmaciepatiënt ziet zijn complete voorraad veranderen. Het antihypertensivum van merk X naar merk Y en de statine juist van merk Y naar merk X. We hoeven niet goed te zoeken om mensen te vinden die voor minimaal vier middelen aan een ander doosje, andere pilkleur of vorm moeten wennen.
Preferent

En als je dan gaat optellen wat het op jaarbasis uitmaakt? Een paar euro?

Gisteren had ik mevrouw V aan de lijn. Zij slikt zes middelen en haar man vijf. Daar had ze een systeem voor. Ze lagen op volgorde en voor haar herkenbaar in het keukenkastje. De voorraad lag bovenin de linnenkast. Deels door de slechtere leverbaarheid en deels door een nieuwe preferentieronde was ze het overzicht kwijt.

Haar man was al langer afhankelijk van haar voor de juiste medicijnen en de goede innametijdstippen. Ze kon hem dat niet langer bieden en vroeg in tranen om een medicijnrol, voor beiden.

Een paar euro besparen en daardoor honderden euro’s kosten maken? Waar zijn we mee bezig?

Je kunt, in overleg met de arts – die zit daar op te wachten … – alles op medische noodzaak zetten. Vervolgens krijg je te horen dat je het minimumpercentage preferent niet hebt gehaald en dus een ander (= slechter) contract krijgt.

Fijn geregeld!

Document acties

Reacties

21-06-2019 12:27
K.G.J. Schneider zegt:

Beste Jaap
Het kan nog veel erger.
Metoprolol Retard merk X is preferent en 4 cent duurder (!) dan het vertrouwde merk Y. Wij laten mensen nu de volle mep van het oude vertrouwde merk betalen. Ik troggel ze dus omwille van de verzekeraar een tientje af per kwartaal van hun AOW of pensioentje. Wanneer maakt wie daar een eind aan?
Carlo

24-06-2019 09:50
J.C. Kortekaas zegt:

De Zorgverzekeringswet is duidelijk.
Ook in de contracteerplicht kwestie van een apotheker in Zeeland betrok de advocaat van Menzis destijds deze stelling bij het CBb:

"De zorgverzekeraar is verantwoordelijk voor het zorgaanbod"

Back to top