Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

COVID-19

Meld bijwerkingen van COVID-19-medicatie.

PW20 - 15-05-2020 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb
Met grote bewondering zie ook ik de enorme inspanningen in de zorg voor grote aantallen patiënten met COVID-19. Het voelt raar om zelf verplicht thuis te werken en niet direct een bijdrage te kunnen leveren aan de strijd tegen het virus. Ik werd dan ook bevangen door het gevoel: bijwerkingen zijn nu toch maar bijzaak? Er zijn veel belangrijkere problemen?
COVID-19

Dat laatste klopt. Maar juist in een periode dat geneesmiddelen anders ingezet worden dan waarvoor ze geregistreerd zijn, is het verzamelen van actuele kennis over bijwerkingen óók van belang.

Op dit moment worden patiënten onder meer behandeld met chloroquine en hydroxychloroquine. Wij horen dat een aantal van hen ernstige bijwerkingen ervaart en krijgen hierover vragen. Bekende bijwerkingen zijn bijvoorbeeld hartproblemen en oogproblemen door beschadiging van het netvlies bij langdurig gebruik. Ook over de veiligheid van het nog niet geregistreerde remdesivir is weinig bekend.

Met enige schroom roep ik daarom op om ook nu aandacht te hebben voor bijwerkingen. Omdat deze geneesmiddelen gebruikt worden bij de behandeling van een nieuw virus, is het van belang bijwerkingen goed in de gaten te houden en te melden.

Lareb heeft een webpagina met informatie over (meldingen van) bijwerkingen van geneesmiddelen bij de behandeling van COVID-19. Om zorgverleners zo min mogelijk te belasten is daar ook een eenvoudige tabel te downloaden om in het kort een bijwerking vast te leggen en naar ons te mailen en deze zo met iedereen te kunnen delen.

Document acties

gearchiveerd onder: virus, COVID-19

Reacties

20-05-2020 10:00
D.T. Hendriksz zegt:

VWS en de Ziekenhuisapothekers hebben in een vroeg stadium van de pandemie alle voorraden van hydroxychloroquine en chloroquine opgekocht. Grondstoffen en tabletten. Ace Pharmaceuticals was er blij mee en daarmee ook de aandeelhouders; oa Mosadex en Gerben Klein Nulent. Mag allemaal. Daardoor kan Agnes Kant het zich heel makkelijk maken door alleen de 60 ziekenhuizen te benaderen; deze middelen worden intramuraal gebruikt.
Wat zegt de WHO? Off label gebruik? Verstandig? Vraag het een N=1 geval; Donald T.

Back to top