Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Luchtaanval

Ineens begrepen we het gebrek aan effect.

PW21 - 22-05-2020 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker
Dat mensen een eigen draai geven aan geneesmiddelnamen zijn we inmiddels wel gewend en meestal komen we er wel uit wat ze bedoelen. Uitspraken geven soms een onverwachte betekenis aan de medicatie of de aandoening; regelmatig komen mensen een ‘luchtwegverwijderaar’ ophalen en recent hoorden we nog van een patiënt dat er een paar weken geleden ‘een grote luchtaanval’ had plaatsgevonden.
Luchtaanval

Dat mensen soms een eigen draai geven aan het gebruik van hun medicatie, is ook niet onbekend en juist met longmedicatie kan het gemakkelijk fout gaan. Zeker in de huidige tijd, waarin het behoorlijk lastig kan zijn om op de noodzakelijke afstand in de spreekkamer een goede inhalatie-instructie te geven of de inhalatietechniek te evalueren.

Onlangs belde een patiënt naar de apotheek met een klacht over zijn inhalator. “Die nieuwe werkt niet goed, ik heb liever mijn oude terug.” Hij gebruikte al een paar maanden formoterol, na eerder een korte periode ipratropium te hebben gebruikt. Ipratropium was echter gestopt vanwege onvoldoende effect. Meneer was ervan overtuigd dat er iets was veranderd; het ging eerst echt veel beter. Misschien hadden die “zwarte streepjes” op de puffer er iets mee te maken? Want die zaten niet op die andere.

We kwamen er aan de telefoon niet uit. We vroegen hem even langs te komen en zijn inhalator mee te nemen. De streepjes bleken de barcode te zijn. En we begrepen ineens het gebrek aan effect: de aerosol zat in de voorzetkamer met de beschermdop er nog op.

Document acties

Back to top