Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Sip

We weten hoe we moeten omgaan met farmacogenetische testen.

PW14 - 03-04-2020 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker
Een cliënt komt binnen met een stapel papieren. “De huisarts zei dat ik dit ook aan de apotheek moest geven, zodat het in jullie systeem gezet kan worden.” Er is een aantal farmacogenetische testen uitgevoerd en ze overhandigt ons de uitslag. Fijn, we weten hoe we hiermee moeten omgaan en we merken dat dit steeds vaker voorkomt.
Sip

Uit de uitslagen blijkt dat mevrouw een intermediate metabolizer is voor CYP2D6 en 2C9, en een extensive metabolizer voor CYP2C19. Ik voer de uitslagen in, zodat we ook in de toekomst hierop kunnen bewaken. Ik ben wel enigszins verbaasd als ik zie dat alleen een lage dosering metoprolol op de actuele medicatielijst staat.

Mevrouw wil graag een gesprek met mij, dus ik bel haar later die dag. Ze geeft aan dat ze al haar hele leven “slecht tegen geneesmiddelen kan” en dat daarom die testen zijn gedaan. Maar ze is eigenlijk vooral op zoek naar een alternatief voor metoprolol, want die bevalt niet zo goed. “Ik zoek dus een middel dat in die groep van C19 valt, want uit de test is nu wel duidelijk geworden dat ik daar wél tegen kan.”

Of ik even een lijstje kan maken van alle antihypertensiva die door CYP2C19 worden gemetaboliseerd, want dan weet ze zeker dat ze daarvan geen last zou krijgen. Tja. Ze heeft duidelijk een ander beeld van de betekenis van de uitslagen, en leg dan maar eens uit dat het zo niet werkt. Hoewel ze in eerste instantie wat teleurgesteld is, hebben we uiteraard een alternatief voor haar gevonden: de dag erna is ze gestart met een ACE-remmer.

Document acties

Back to top