Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Veilig maar boos

Terug in de tijd voor verbetering medicatieveiligheid.

PW51/52 - 18-12-2020 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker
Scenario 1: “Zo Claudia, sluit jij de patiënt even? Let op dat je de hechtingen netjes afmaakt.” Claudia, doktersassistent, kijkt verbaasd. “Maar dokter, dat heb ik nog nooit gedaan, dat mag ik helemaal niet!” “Jawel joh, ik heb daar echt geen tijd voor. Ik kom straks wel even kijken of het goed is gedaan. Als het niet lukt, roep maar even.” Met trillende vingers gaat Claudia aan het werk.
Veilig maar boos

Scenario 2: “Zo Claudia, deze patiënt heeft nog een receptje nodig. Doe maar een NSAID en wat oxycodon. Dosering moet je even opzoeken. Patiënt heeft wel een waslijst aan medicatie, neem je dat even door? Als je vragen hebt, hoor ik het. Ik accordeer het recept straks wel even aan het eind van het spreekuur.” “Oké”, zegt Claudia.

Scenario 1 is volslagen ondenkbaar, scenario 2 is algemeen geaccepteerd. Waarom? Beide zaken betreffen voorbehouden handelingen, waarvoor doktersassistenten niet bevoegd en bij complexe patiënten ook zeker niet bekwaam zijn. Maar medicatie voorschrijven wordt gezien als administratielast.

Onlangs werd in ons EVS ingesteld dat een door een doktersassistent voorgeschreven recept gecontroleerd moest zijn door de arts, voordat het digitaal kon worden verzonden. Met boze reacties tot gevolg. Op mijn advies dat dit proces efficiënter en veiliger is als de arts zelf voorschrijft, werd nog bozer gereageerd. Gevolg: minder digitaal, meer op papier, “want dat kan de assistent doen”. Nu gaan we terug in de tijd door de poging tot verbetering van de medicatieveiligheid …

Document acties

gearchiveerd onder: veilig, NSAID, doktersassistent

Reacties

29-12-2020 15:17
H. Prins (137668) zegt:

Deze column is mij uit het hart gegrepen. Ik zou daaraan toe willen voegen dat het beroep van doktersassistent niet in de Wet BIG omschreven is, en er is daarvoor ook geen bepaald diploma vereist. Het is geen beschermde opleidingstitel, iedereen die werkt als assistent/medewerker in een artsenpraktijk kan zich doktersassistent noemen. Het verbaast mij niet dat dit gebeurt, maar ik kan mij goed voorstellen dat dit zeer frustrerend is voor de ziekenhuisapotheek.

Back to top